Στα 437 ευρώ ο χριστουγεννιάτικος προϋπολογισμός - Free Sunday
Στα 437 ευρώ ο χριστουγεννιάτικος προϋπολογισμός

Στα 437 ευρώ ο χριστουγεννιάτικος προϋπολογισμός

Με πυρετώδεις ρυθμούς η αγορά ετοιμάζεται για τη δεκαπενθήμερη μάχη των Χριστουγέννων, με πολλές εταιρείες αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις να ποντάρουν στις γιορτές για την επόμενη μέρα και τη βιωσιμότητά τους.

Οι καταναλωτές, από την άλλη, πιο φειδωλοί από ποτέ μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, μετρούν και ξαναμετρούν για να αποφασίσουν τα απαραίτητα και να κάνουν όσο το δυνατόν πιο «σοφές» αγορές σε μια περίοδο που η υπερβολή είναι βασικό στοιχείο.

Όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, τα αποτελέσματα της έρευνας της Deloitte, που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα, παρουσιάζουν με γλαφυρό τρόπο την πρόθεση των Ελλήνων καταναλωτών, οι οποίοι έχουν άμεσα επηρεαστεί από την κρίση.

Ειδικότερα, οι Έλληνες φαίνεται ότι κάθε χρόνο ξοδεύουν λιγότερα. Έτσι, φέτος σκοπεύουν να ξοδέψουν 438 ευρώ τα Χριστούγεννα, ποσό μειωμένο κατά 4,2% σε σχέση με τα 457 ευρώ που οι ίδιοι δήλωσαν ότι δαπάνησαν για τις χριστουγεννιάτικες αγορές του 2015, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 19ης χριστουγεννιάτικης έρευνας της Deloitte.

Σχετικά με την κατανομή του χριστουγεννιάτικου προϋπολογισμού, εκτιμούν ότι φέτος θα ξοδέψουν 156 ευρώ για φαγητά, 128 ευρώ για δώρα, 69 ευρώ για κοινωνικές εξόδους και 86 ευρώ για ταξίδια και εκδρομές. Η πλειονότητα των καταναλωτών ξεκινά τις χριστουγεννιάτικες αγορές τον Νοέμβριο και συνεχίζει πιο έντονα την εορταστική περίοδο μεταξύ 16 και 31 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 12 και 24 Οκτωβρίου 2016, συμμετείχαν εννέα ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ισπανία) και ρωτήθηκαν 6.580 καταναλωτές ηλικίας μεταξύ 18 και 75 ετών, προκειμένου να καταγραφούν οι προθέσεις τους για αγορές δώρων, δαπάνες σε φαγητό και χριστουγεννιάτικες εξόδους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, φέτος τα Χριστούγεννα κάθε ευρωπαϊκό νοικοκυριό σκοπεύει να ξοδέψει κατά μέσο όρο 517 ευρώ, ποσό που μειώθηκε κατά 1% σε σχέση με τα 524 ευρώ που δαπάνησαν πέρυσι οι Ευρωπαίοι για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους.

Τα βιβλία, τα καλλυντικά και τα αρώματα, οι σοκολάτες και τα είδη ένδυσης και υπόδησης είναι για μία ακόμη χρονιά τα δώρα που κυρίως θα προσφέρουν οι καταναλωτές, ενώ το φαγητό και το ποτό, τα προϊόντα ομορφιάς, τα κοσμήματα και τα ρολόγια, οι δωροκάρτες και τα κουπόνια συμπληρώνουν τα δέκα κορυφαία δώρα που αναμένεται να προσφερθούν περισσότερο σε ενήλικες.

Στην Ελλάδα οι καταναλωτές επιλέγουν για τους ενήλικες το φαγητό και το ποτό, με δεύτερη επιλογή τα είδη ρουχισμού και υπόδησης, ενώ τα βιβλία καταλαμβάνουν την τρίτη θέση. Τα δώρα που αναμένεται να προσφερθούν σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά είναι τα είδη ρουχισμού και υπόδησης και τα βιβλία, ενώ την τρίτη θέση ως πιθανότερο δώρο σε παιδιά και εφήβους κατέχουν τα παιχνίδια.

Όσον αφορά το από πού επιλέγουν να ψωνίζουν οι Έλληνες καταναλωτές, τα παραδοσιακά πολυκαταστήματα βρίσκονται υψηλά στην προτίμηση (25%) για τις αγορές των χριστουγεννιάτικων δώρων, ενώ οι εξειδικευμένες αλυσίδες επιλέγονται από λιγότερους Έλληνες (24%). Τα πολυτελή καταστήματα και τα πολυκαταστήματα τύπου outlet παραμένουν ανάμεσα στις λιγότερο προτιμώμενες επιλογές για τις χριστουγεννιάτικες αγορές των Ελλήνων (3% και 13% αντίστοιχα).

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής στις αγορές του

Ενόψει των εορτών, κατά τις οποίες την τιμητική τους έχουν παραδοσιακά τρόφιμα, ρουχισμός και παιχνίδια, οι καταναλωτές πρέπει:
  • Να κάνουν σωστή επιλογή τροφίμων και προσεκτική διαχείρισή τους στο σπίτι (μαγείρεμα, συντήρηση κ.λπ.), που βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής, αλλά και στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντά τους.
  • Να είναι προσεκτικοί και στις αγορές παιδικών παιχνιδιών σε σχέση τόσο με την ασφάλεια των παιδιών τους όσο και με τον χαρακτήρα τους.
  • Να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους, κάνοντας λίστα των απαραίτητων αγορών.
  • Πριν αγοράσουν, να κάνουν επισταμένη σύγκριση τιμών και ποιότητας σε ομοειδή προϊόντα.
  • Να μην αγοράζουν δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός χωρίς να σκέφτονται αν μόνο το ένα τούς είναι χρήσιμο.
  • Να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες τους (πλήρη στοιχεία παραγωγού, προέλευση, συστατικά κ.λπ.).
  • Να επιλέγουν τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες/ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτεθειμένα στα τσιγκέλια και στους πάγκους, τα οποία δεν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.
  • Να ελέγχουν την καθαριότητα του καταστήματος και του προσωπικού που ασχολείται με ευπαθή προϊόντα (π.χ. ζωικά τρόφιμα, γλυκίσματα κ.ά.).
  • Να επιλέγουν τις οικονομικότερες προσφορές των σούπερ μάρκετ, γιατί είναι οι πλέον συμφέρουσες.
  • Να προσέχουν και να υπολογίζουν τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης τυποποιημένων προϊόντων.
  • Να μην αγοράζουν φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής.

Φαγητό και σήμανση

  • Πολύ χρήσιμο είναι να γνωρίζετε τι σημαίνουν οι σφραγίδες στα νωπά κρέατα για την προέλευσή τους. Σε όλα τα σφάγια υπάρχουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου.
  • Αναλυτικά, ισχύουν τα εξής:
  • Ζώα που γεννήθηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τιρκουάζ και η μία σφραγίδα αναγράφει τη λέξη ΕΛΛΑΣ.
  • Σε ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες (δηλαδή εκτός Ε.Ε.) και εσφάγησαν στην Ελλάδα όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τιρκουάζ και μία σφραγίδα χρώματος καστανού με το όνομα της χώρας γέννησης.
  • Σε ζώα που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τιρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.
  • Τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.

Πώς να επιλέξετε με ασφάλεια παιχνίδια

  • Σε ό,τι αφορά την αγορά παιχνιδιών για μικρά παιδιά, που αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα, οι ενήλικες πρέπει να δείξουν προσοχή και να έχουν υπόψη τους τα εξής:
  • Τα παιδιά δεν διαθέτουν επαρκή κριτήρια και επηρεάζονται ευκολότερα από τους ενήλικες. Κάθε παιχνίδι προορίζεται για συγκεκριμένη ηλικία (αναγραφή ηλικιών στη συσκευασία), χαρακτήρα και ωριμότητα του παιδιού.
  • Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την ένδειξη CE, που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής τηρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.
  • Δεν πρέπει να αγοράζουν μεταχειρισμένα παιχνίδια (ανοιχτές συσκευασίες).
  • Πρέπει να αποφεύγουν τα παιχνίδια που έχουν αιχμηρές μύτες, βελόνες και διάφορα άλλα αποσπώμενα εξαρτήματα, που μπορούν να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ατυχήματα.
  • Τα παιχνίδια δεν πρέπει να μοιάζουν με τρόφιμα, ούτε να μυρίζουν σαν αυτά, γιατί το παιδί μπορεί να τα καταπιεί.
  • Πρέπει να προτιμούν παιχνίδια από σοβαρά και εξειδικευμένα εργοστάσια.
  • Να μην αγοράζουν παιχνίδια από τους διάφορους πλανόδιους «εμπόρους», τα περισσότερα είναι άγνωστης προέλευσης και κατασκευής, γι’ αυτό είναι και φθηνότερα.
  • Να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις.
  • Δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες, που συνήθως είναι καρκινογόνες. Καλό είναι να έχουν την ένδειξη «non toxic».
  • Τέλος, τα παιχνίδια που θα αγοράσουν δεν πρέπει να επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση των παιδιών, την ψυχική τους ισορροπία και να διαταράσσουν τις σχέσεις τους με το οικογενειακό περιβάλλον.