Posidonia Sea Tourism: Η Ελλάδα κόμβος για τον θαλάσσιο τουρισμό - Free Sunday
Posidonia Sea Tourism: Η Ελλάδα κόμβος για τον θαλάσσιο τουρισμό

Posidonia Sea Tourism: Η Ελλάδα κόμβος για τον θαλάσσιο τουρισμό

Στο φετινό 4ο Posidonia Sea Tourism Forum θα συζητηθούν όλα τα σημαντικά θέματα του κλάδου της κρουαζιέρας, η οποία εμφανίζει ολοένα αυξανόμενη συνεισφορά στο ΑΕΠ.

Σύμφωνα με έκθεση της ΤτΕ, οι δαπάνες των επιβατών στη στεριά κινούνται αυξητικά και σήμερα υπολογίζεται ότι οι τουρίστες κρουαζιέρας δαπανούν 65 ευρώ κατ’ άτομο ανά επίσκεψη τράνζιτ, ενώ ξοδεύουν υπερδιπλάσιο ποσό (139 ευρώ) στα λιμάνια αφετηρίας (home ports).

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε. Θεόδωρο Βώκο, στο φετινό συνέδριο θα συζητηθεί από ηγετικά στελέχη των σημαντικότερων εταιρειών κρουαζιέρας η χάραξη νέων στρατηγικών και κατευθύνσεων για την ανάπτυξη και εμπορική ανασυγκρότηση της περιοχής. Μεταξύ αυτών, οι Celestyal Cruises, Carnival, Royal Caribbean, MSC Cruises, Pullmantur, Silversea, Azamara, Celebrity Cruises, Crystal Cruises. Εξάλλου, τα δύο ειδικά workshops θα εστιάσουν σε διαφορετικές πτυχές ανάπτυξης της κρουαζιέρας και συγκεκριμένα στο θέμα της διαχείρισης των θέσεων ελλιμενισμού (Berth Allocation) και στο θέμα της βελτίωσης των πωλήσεων.

Το ενδιαφέρον των ξένων operators, όπως οι Carnival Corporation, Royal Caribbean Cruises και MSC Cruises, αναμένεται να εστιαστεί τόσο στις υποδομές που πρόκειται να κατασκευαστούν όσο και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΛΠ.
Ειδικότερα, η επέκταση του τμήματος του λιμανιού κρουαζιέρας με άλλες δύο νέες θέσεις για πολύ μεγάλα πλοία, που αναμένεται να αρχίσουν να κατασκευάζονται το επόμενο έτος, αλλά και η αναβάθμιση των υπαρχόντων θέσεων, συμπεριλαμβανομένης της νέας στον Άγιο Νικόλαο, δημιουργούν καλύτερες συνθήκες υποδοχής και αυξάνουν τις προσδοκίες.

Παράλληλα, οι νέες ευκολίες υποδοχής με την αναβάθμιση των επιβατηγών σταθμών αλλά και τα πλάνα της Cosco να καταστεί δυνατός ο εφοδιασμός των πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο, καύσιμο που κερδίζει μερίδια στις νέες ναυπηγήσεις, διαμορφώνουν καλύτερο κλίμα.

Στα θετικά σημεία για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας από παράγοντες του κλάδου προσμετράται η νέα πλωτή δεξαμενή των 80.000 τόνων, η οποία αναμένεται να είναι λειτουργική από τον Σεπτέμβριο και στην οποία θα μπορούν να κάνουν τις ετήσιες συντηρήσεις και επισκευές σχεδόν όλα τα μεγέθη των κρουαζιερόπλοιων, κλείνοντας τη σεζόν τους στη Μεσόγειο και πριν μετακινηθούν σε άλλες αγορές, όπως η Καραϊβική. Από την άλλη πλευρά, συνέργειες προκύπτουν και από την Ελεύθερη Ζώνη του Πειραιά, απ’ όπου μπορούν πλέον να προμηθεύονται εύκολα αναλώσιμα και ανταλλακτικά οι εταιρείες κρουαζιέρας.

Την ίδια στιγμή τις προσδοκίες για αύξηση της κρουαζιέρας προωθεί το σχέδιο ανοίγματος των μεσογειακών προορισμών κρουαζιέρας σε Κινέζους επιβάτες με αφετηρία τον Πειραιά, καθώς σε αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, περιλαμβάνονται η ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Σανγκάης, Πεκίνου και Αθήνας, η απευθείας σύνδεση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τον Πειραιά μέσω του προαστιακού, η ανάπτυξη των κατάλληλων διαδικασιών check-in, αλλά και οι δυνατότητες συνεργασιών με άλλους ελληνικούς λιμένες κινεζικού ενδιαφέροντος, όπως το Κατάκολο, η Σαντορίνη, η Μύκονος και το Ηράκλειο.

Η διακίνηση επιβατών κρουαζιέρας του λιμανιού του Πειραιά σήμερα είναι περίπου 1 εκατομμύριο τον χρόνο, ενώ ο βραχυπρόθεσμος στόχος της διοίκησης του ΟΛΠ, όπως αυτός έχει εκφραστεί σε διάφορες τοποθετήσεις, είναι να αυξηθεί μέχρι 1,5 εκατομμύρια και μακροπρόθεσμα στα 3 εκατομμύρια επιβάτες.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα που θα αποκομίσει η ελληνική οικονομία από τη λειτουργία της κρουαζιέρας και το 2017 αναμένεται να ανέλθουν στο μισό δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει ακόμη να αναπτύξει το home port, ενώ παράλληλα καταγράφει σαφή μείωση στις αφίξεις επιβατών.

Μαζί με τέλη, εισφορές και φόρους που ενισχύουν τα κρατικά ταμεία, η κρουαζιέρα αποφέρει οφέλη και σε πληθώρα τοπικών επιχειρήσεων, παρόχων υπηρεσιών, λιμανιών, αεροδρομίων και ξενοδοχείων, ενώ συμβάλλει και στη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

Άλλωστε, αναφερόμενη στους μελλοντικούς προς υλοποίηση στόχους του υπουργείου Τουρισμού, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ έθεσε ως προτεραιότητα τη χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και τη σύσταση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας.

Παράλληλα, η υπουργός ανέφερε πως στο κοντινό μέλλον θα προχωρήσουν στην αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων των οποίων η χρήση, η διαχείριση και ο έλεγχος βρίσκονται σήμερα στο υπουργείο Τουρισμού.