Επενδύσεις 3,5 δισ μεσα στην κρίση από τα ΕΛΠΕ - Free Sunday
Επενδύσεις 3,5 δισ μεσα στην κρίση από τα ΕΛΠΕ

Επενδύσεις 3,5 δισ μεσα στην κρίση από τα ΕΛΠΕ

Την Τιμητική Διάκριση Βιώσιμης Ανάπτυξης παρέλαβε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικά Πετρέλαια Ευστάθιος Τσοτσορός, ο οποίος συμμετείχε και στο πάνελ διαλόγου της εκδήλωσης, με θέμα: «Μπορεί η Βιώσιμη Ανάπτυξη να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας: με ποιον τρόπο και με ποιες πολιτικές;», στο οποίο επίσης έλαβαν μέρος, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, o βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της ΝΔ Θανάσης Μπούρας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος, ο αναπληρωτής διευθυντής στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης-EBRD Άλκης Δρακινός, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Παναγιώτης - Αριστείδης Θωμόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ ΑΕ (του φορέα ανάπτυξης της CostaNavarino) Στέφανος Θεοδωρίδης.

Όπως επεσήμανε στη παρέμβασή του ο κ. Τσοτσορός, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, έχοντας ενσωματώσει στη στρατηγική του τις αρχές και τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, έχει σαν μοχλούς επίτευξης:

- Την αυξημένη εξωστρέφεια και διεθνή ανταγωνιστικότητα, με τις εξαγωγές να φτάνουν ήδη το 60% της συνολικής παραγωγής, προσφέροντας έτσι πολλαπλά οφέλη και για την εθνική μας οικονομία. Παράλληλα, εν μέσω οικονομικής κρίσης την περίοδο 2009-2016, ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ υλοποίησε ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ύψους 3,5 δισ. περίπου, το οποίο πέραν της βελτίωσης της απόδοσης των μονάδων διύλισης, βελτίωσε περαιτέρω την περιβαλλοντική επίδοση και ενίσχυσε την απασχόληση.

- Τη σταδιακή διαφοροποίηση του ενεργειακού του χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της Ε.Ε. για τον ενεργειακό μετασχηματισμό, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών  Ενέργειας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του Ομίλου. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει και υλοποιεί εναλλακτικές ενεργειακές υποδομές στη χώρα (σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σταθμούς εφοδιασμού οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ κ.λπ.).

- Τη βελτίωση στον τομέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας των εγκαταστάσεων, με προγραμματισμένες επενδύσεις της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ.

- Τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την ενίσχυση της διαφάνειας.

- Την εκπαίδευση και την καινοτομία, επενδύοντας διαρκώς στην εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και στη νέα Γενιά σε συνεργασίαμε κορυφαία Πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό,στα οποία παρέχει υποτροφίες. Την ίδια ώρα, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στοχεύει στη διερεύνηση των τεχνολογικών εξελίξεων,με τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα Πανεπιστημίων και ερευνητικών Φορέων.

Ο κ. Τσοτσορός υπογράμμισε ότι ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ θα συνεχίσει την επιχειρηματική του δράση στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, της διαρκούς ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας, της έγκαιρης και αποτελεσματικής προσαρμογής στον συντελούμενο ενεργειακό μετασχηματισμό της ΕΕ,αλλά και στηρίζοντας την Εκπαίδευση και ενισχύοντας την Καινοτομία, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Tα βραβεία "BravoSustainabilityAwards 2017" προκηρύσσονται και πραγματοποιούνται από το 2010 από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό QualityNetFoundation, στο πλαίσιο του Διαλόγου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας SustainableGreece 2020. Ο συγκεκριμένος Θεσμός στοχεύει στο να αναδείξει και να επιβραβεύσει τις καλύτερες πρακτικές που υλοποιούνται στην Ελλάδα και συμβάλλουν στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Κοινωνικής Συνοχής, της δημιουργίας προτύπων υπεύθυνης συμπεριφοράς και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Εφέτος, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ βραβεύτηκε επίσης στην ΚατηγορίαBravoInAction, για την πρωτοβουλία «Δράσεις Υπέρ του Παιδιού και της Οικογένειας Ρομά».

Επιπλέον, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ διακρίθηκε στους παρακάτω τρεις πυλώνες, με τις εξής πρωτοβουλίες:

- Στον πυλώνα Bravo Environment, με την πρωτοβουλία «Μείωση - Αποφυγή εκπομπών CO2 στα διυλιστήρια μέσω αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας και ιδιοπαραγωγής ενέργειας από μονάδες συνδυασμένου κύκλου».

- Στον πυλώνα Bravo Gorvernance, μετηνπρωτοβουλία «Συστηματικός διάλογος με τους σημαντικούς Κοινωνικούς Εταίρους».

- Στον πυλώνα BravoMarket, με την πρωτοβουλία «DIESEL Avio Double Filtered - Για μεγαλύτερη απόδοση & καθαρότερο κινητήρα!». 

H τελετή απονομής των Βραβείων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.