Σε ΤΕΡΝΑ-GMR το Καστέλι - Free Sunday
Σε ΤΕΡΝΑ-GMR το Καστέλι

Σε ΤΕΡΝΑ-GMR το Καστέλι

Η σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να υπογραφεί εντός των προσεχών μηνών, ενώ το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 850 εκατ. ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ξεπερνώντας διαχειριστικά λάθη, εμπλοκές και καθυστερήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και ένα αποτυχημένο διαγωνισμό, που διακινδύνευσαν σοβαρά την υλοποίηση και την τύχη του έργου εδώ και 17 χρόνια, σήμερα η δημιουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης είναι γεγονός».

Ταυτόχρονα, «μέσα από τα προφανή αναπτυξιακά και οικονομικά οφέλη που συμβάλλουν καθοριστικά στην αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας δίνεται μία ηχηρή απάντηση σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να κρατήσουν τη χώρα στο παρελθόν και καλλιεργούν εντέχνως επικοινωνιακή καταιγίδα περί τείχους και προσκομμάτων της κυβέρνησης έναντι των επενδύσεων».

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα γίνεται πραγματικότητα ένα έργο που δοκιμάστηκε από τις πολυετείς εμπλοκές και καθυστερήσεις. Στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί ένα έργο-καταλύτης για την εθνική οικονομία, από το οποίο και το Δημόσιο αποκτά ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Αλλάξαμε τη δομή του διαγωνισμού προς όφελος του Δημοσίου και των τοπικών κοινωνιών».

«Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανοίγει ουσιαστικά την αυλαία των μεγάλων έργων παραχώρησης Τρίτης Γενιάς. Ένα μακρόπνοο πρόγραμμα υποδομών που θα συμβάλει καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη δίκαιη ανάπτυξη, καθώς πρόκειται για παραγωγικές επενδύσεις που θα πραγματοποιούνται με όρους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και των τοπικών κοινωνιών. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με την επένδυση του αεροδρομίου στο Καστέλι, καθώς η διαγωνιστική διαδικασία αποτύπωσε μία σύμβαση παραχώρησης με βασικά προαπαιτούμενα τα παραπάνω».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών, αλλά και οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για την Κρήτη και την Εθνική Οικονομία δεν ήταν αυτονόητες. Προηγήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ένας σημαντικός κύκλος παρεμβάσεων και αλλαγών στη δομή του διαγωνισμού, με βάση τη φιλοσοφία της κυβέρνησης, από την οποία θα διαπνέονται εφεξής τα έργα με σύμβαση παραχώρησης. Οι αλλαγές στη δομή του διαγωνισμού έκλεισαν με την απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών πριν από ενάμιση χρόνο στην οποία εγκρίθηκαν τα Τεύχη Μεταβολών για τη Σύμβαση Παραχώρησης».