Το ταμπλό, οι δύο ΔΕΗ και τα ερωτήματα της επομένης - Free Sunday
Το ταμπλό, οι δύο ΔΕΗ και τα ερωτήματα της επομένης

Το ταμπλό, οι δύο ΔΕΗ και τα ερωτήματα της επομένης

Μια νέα σελίδα στην ιστορία της ΔΕΗ ανοίγει από αύριο, Δευτέρα, καθώς ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ θα ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους στο ταμπλό, με μια κίνηση χωρίς προηγούμενο ιστορικό για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Δηλαδή, η εταιρεία που θα γεννηθεί από τα σπλάγχνα της ΔΕΗ, ως «νέα ΔΕΗ», θα διαπραγματεύεται στο ταμπλό ταυτόχρονα με τον ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Η συμπεριφορά των δύο μετοχών είναι το απόλυτο ζητούμενο σε πρώτη φάση, καθώς δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα η επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους μιας εισηγμένης να γίνεται με ανταλλαγή σε είδος, δηλαδή μετοχές, και όχι με καταβολή χρημάτων, ως είθισται.

Η συμπεριφορά των δύο μετοχών εξαρτάται από το ταμπλό και όλα τα σενάρια παίζουν.

Οι προβλέψεις για τη συμπεριφορά των δύο μετοχών πολλές και διαφορετικές, ωστόσο οι περισσότεροι συγκλίνουν στο ότι τη Δευτέρα, που τα όρια διαμόρφωσης της τιμής θα είναι ελεύθερα, η «νέα ΔΕΗ» αναμένεται να διακυμανθεί κάτω από το τελευταίο κλείσιμο της Τετάρτης των 3,83 ευρώ. Στην πραγματικότητα, η αγορά εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα πληρώσει την περίπλοκη διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, μέσω της οποίας η επιχείρηση χάνει το πιο ισχυρό της περιουσιακό στοιχείο, τον έλεγχο στα δίκτυα μεταφοράς.

Άλλωστε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο γίνεται και το «σπάσιμο» της μετοχής, προκειμένου να αποζημιωθούν σε είδος οι υφιστάμενοι μέτοχοι της εταιρείας για την απώλεια του ΑΔΜΗΕ. Επειδή δηλαδή το 51% του ΑΔΜΗΕ περνά στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (με αναλογία 51% στο Δημόσιο, 49% στους υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους της ΔΕΗ), ενώ εκτός ταμπλό μένει το υπόλοιπο 49%. Δηλαδή το 24% που πέρασε στους Κινέζους της State Grid και το 25% που πουλήθηκε στο Δημόσιο.

Οι σημερινοί μέτοχοι της ΔΕΗ θα λάβουν τόσες μετοχές του νέου ΑΔΜΗΕ όσες κατέχουν και στη ΔΕΗ. Ως εναρκτήρια όμως τιμή εισαγωγής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών έχουν οριστεί τα 2,12 ευρώ, δηλαδή 44% κάτω από τελευταίο κλείσιμο της μετοχής της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα είναι όσο και της ΔΕΗ, δηλαδή 232 εκατομμύρια μετοχές.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 787/12.6.2017 συνεδρίασή του αποφάσισε την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του συνόλου των 232.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας.

Επιπλέον, η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών αποδέχτηκε την αίτηση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών για την εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, υπό τη διαλυτική αίρεση ολοκλήρωσης της εταιρικής πράξης της ΔEΗ (μείωση μετοχικού κεφαλαίου της ΔEΗ και επιστροφή σε είδος στους μετόχους της των μετοχών της νεοσύστατης εταιρείας ΑΔΜΗΕ, κατά την αναλογία συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ).

Από την άλλη, η ΔEΗ ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της με τη νέα ονομαστική αξία είναι η 19η Ιουνίου 2017, η οποία θα ταυτίζεται με την ημερομηνία εισαγωγής των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Δεν θα γίνει προσαρμογή της τιμής της μετοχής της ΔEΗ αλλά τα όρια της ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της μετοχής κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα είναι ελεύθερα.

Για τον ΑΔΜΗΕ, το όριο διακύμανσης θα είναι ελεύθερο για τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις, ενώ ο τίτλος θα εισαχθεί σε όλους τους δείκτες όπου είναι και η μετοχή της ΔEΗ.

Η τελευταία ανακοίνωση άλλαξε τα δεδομένα, καθώς οι προηγούμενες εκτιμήσεις της Αγοράς ήταν ότι η διαδικασία θα ήταν η ίδια π.χ. με την επιστροφή κεφαλαίου σε μετρητά, μέσω μείωσης ονομαστικής αξίας μετοχών, όπου η τιμή προσαρμόζεται πριν από την εκκίνηση της συνεδρίασης.

Με τα νέα δεδομένα, η μετοχή της ΔEΗ θα μπορεί να υποχωρήσει έως 2,12 ευρώ, κατά το μέγιστο, λόγω ΑΔΜΗΕ, αφού αυτή θα είναι η τιμή εισαγωγής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Οι επενδυτές τη Δευτέρα θα έχουν αξία μετοχών (1 ΔEΗ + 1 ΑΔΜΗΕ) ίση με την τιμή κλεισίματος της τελευταίας συνεδρίασης.

Η συμπεριφορά των δύο μετοχών εξαρτάται από το ταμπλό και όλα τα σενάρια παίζουν, ακόμη και χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία για τον ΑΔΜΗΕ και μεγαλύτερη για τη ΔEΗ ή το αντίστροφο.

Σημαντικό ρόλο για την τελική τιμή της Δευτέρας θα παίξουν οι κινήσεις των θεσμικών, οι οποίοι δεν έχουν θέση στον τίτλο της ΔEΗ αλλά θα επιλέξουν να τοποθετηθούν στον τίτλο του ΑΔΜΗΕ, όπως επίσης και το γενικότερο κλίμα της Αγοράς, που έχει τιμολογήσει τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup και τις εξελίξεις που θα το ακολουθήσουν.

Με δεδομένη τη συμφωνία της Πέμπτης, τα πράγματα αναμένεται να είναι πιο σταθεροποιητικά και ενδέχεται το θετικό momentum να ισορροπήσει και τη συμπεριφορά των δύο μετοχών χωρίς σημαντικές εκπλήξεις.

Ωστόσο, βασικά ερωτήματα προκύπτουν από το ογκώδες ενημερωτικό του ΑΔΜΗΕ όπως, όσον αφορά τη ΔEΗ, ποιες είναι οι οικονομικές παρενέργειες που δημιουργεί η απόσχιση.

Όσον αφορά τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ, τα ερωτήματα αφορούν τη χρηματοδότηση του υφιστάμενου επενδυτικού προγράμματός του, την εξυπηρέτηση των υφιστάμενων δανειακών του υποχρεώσεων, την τιμολογιακή του πολιτική, τις προβλέψεις για αγωγές που ανέρχονται στα 48,3 εκατ. ευρώ, τους πελάτες σε καθυστέρηση στα 42 εκατ. ευρώ, αλλά και την εξέλιξη του μετοχικού σχήματος με πιθανή αύξηση του ποσοστού των Κινέζων της SGL.