Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση έχει έσοδα λόγω «αυστηρής δίαιτας» των φορολογούμενων - Free Sunday
Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση έχει έσοδα λόγω «αυστηρής δίαιτας» των φορολογούμενων

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση έχει έσοδα λόγω «αυστηρής δίαιτας» των φορολογούμενων

Για υπεραπόδοση εσόδων λόγω αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και «αυστηρή δίαιτα» στο κοινωνικό κράτος κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πεντάμηνο.

«Εσωτερική στάση πληρωμών, υπεραπόδοση εσόδων λόγω αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, μη - επαναλαμβανόμενα έσοδα και φορολογική “κόπωση” των πολιτών λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητάς τους, συνθέτουν την εικόνα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού», αναφέρει σε δήλωσή του.
Για το σκέλος των δαπανών σημειώνει ότι «η κυβέρνηση επιβάλλει “αυστηρή δίαιτα” σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η κοινωνική προστασία, τα επιδόματα πολυτέκνων και οι δαπάνες περίθαλψης».

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, σημαντική στέρηση στο ποσοστό εκτέλεσης παρατηρείται στις επιχορηγήσεις νοσοκομείων, στις εφημερίες ιατρών και στις υπερωρίες νοσηλευτικού προσωπικού, στην κοινωνική προστασία, στα επιδόματα πολυτέκνων, στις λοιπές εισοδηματικές ενισχύσεις και στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

«Οι πομφόλυγες για δήθεν κοινωνική ευαισθησία έχουν “πάει περίπατο”. Η αλλαγή οικονομικής πολιτικής έχει καταστεί αναγκαία και επείγουσα», συμπληρώνει.

Καταλήγοντας, ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. τονίζει ότι «η εμπροσθοβαρής υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, είναι επιβεβλημένες πολιτικές. Πολιτικές που η παρούσα κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει».