Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της ενέργειας στην ανάκαμψη της οικονομίας - Free Sunday
Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της ενέργειας στην ανάκαμψη της οικονομίας

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της ενέργειας στην ανάκαμψη της οικονομίας

Η πραγματοποίηση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα, μετά την παρατεταμένη και βαθιά οικονομική ύφεση, να εισέλθει σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς.

Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει ο τομέας της ενέργειας για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Κεφάλαια που θα κατευθυνθούν σε έργα ενεργειακής υποδομής και για τη δημιουργία ή αναβάθμιση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Με δεδομένο ότι η ενέργεια αποτελεί σήμερα τον τέταρτο μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, συνεισφέροντας 4% στο ΑΕΠ της χώρας και 1% στις θέσεις εργασίας, δεν είναι παράδοξο το ότι η κινητικότητα στον κλάδο βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Τα παραδείγματα που πιστοποιούν τη σημαντικότητα του κλάδου, πολλά. Στεκόμαστε στα σημαντικότερα, ως σηματωρούς της γενικότερης τάσης.

Ειδικότερα, κλίμα αισιοδοξίας ότι το ενδιαφέρον που θα εκφραστεί στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ θα είναι ισχυρό επικρατεί μεταξύ των εμπλεκομένων στον διαγωνισμό, οι οποίοι θεωρούν ότι το όλο εγχείρημα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από το μνημόνιο.

Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017 λήγει η πρώτη φάση του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της οποίας οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν την πρόθεση συμμετοχής τους στον διαγωνισμό και να υποβάλουν τα απαραίτητα έγγραφα από τα οποία θα προκύπτει ότι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Ο πλέον καθοριστικός από τους όρους αυτούς είναι ο ενδιαφερόμενος ή ο επικεφαλής της κοινοπραξίας που θα διεκδικήσει τον ΔΕΣΦΑ να είναι Ευρωπαίος διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες μιλούν για ενδιαφέρον από αρκετούς Ευρωπαίους διαχειριστές αερίου, ενώ εκτιμάται ότι θα επανέλθει και η Socar με Ευρωπαίο εταίρο, πιθανότατα την ιταλική Snam, ή η βελγική Fluxys, η ισπανική Enagas κ.λπ. Μεταξύ των ενδιαφερομένων εμφανίζονται επίσης η ολλανδική Gasunie, αλλά και η ρουμανική Transgaz.

Πάντως, με δεδομένο ότι το τίμημα για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω από τα 400 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είχε η προσφέρει η Socar, ενώ ο αγοραστής τα επόμενα χρόνια θα κληθεί να χρηματοδοτήσει επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ισχυρή οικονομική βάση και κατά συνέπεια να είναι μεγάλοι Ευρωπαίοι διαχειριστές.

Από την άλλη, σε φάση αναδιοργάνωσης και ενσωμάτωσης στην καθημερινή του λειτουργία των αλλαγών που συνεπάγονται ο απογαλακτισμός του από τη ΔΕΗ και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιό του με ρόλο στρατηγικού επενδυτή της κινεζικής State Grid βρίσκεται ο ΑΔΜΗΕ.

Έως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νέο τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα του Διαχειριστή για την περίοδο 2018-2021, το οποίο θα κατατεθεί προς έγκριση στη ΡΑΕ, ενώ σε φάση οριστικοποίησης είναι και το δεκαετές αναπτυξιακό πλάνο με κορυφαία έργα τις δύο διασυνδέσεις της Κρήτης και τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ προβλέπει για το 2018 επενδύσεις ύψους 211,3 εκατ. ευρώ και για το 2019 340,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας στο τέλος του 2016 ήταν 294 εκατ. ευρώ.

Η συμμετοχή της State Grid στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των έργων που ήδη έχουν προγραμματιστεί, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο ΑΔΜΗΕ πλέον θα επιδιώξει να παίξει ρόλο σε έργα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, όπως ο Eurasia Interconnector.

Άλλωστε, η State Grid, που έχει επενδύσει επίσης στα ενεργειακά δίκτυα της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη γεωγραφική θέση-κλειδί του ΑΔΜΗΕ στο «σταυροδρόμι» των ενεργειακών δικτύων Ασίας-Ευρώπης, όπως επισήμανε και ο πρόεδρός της Shu Yinbiao, όταν βρέθηκε στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς του 24%.

Πάντως, προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ αποτελεί η διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης για τη γραμμή Κρήτη-Πελοπόννησος το 2020 και για τη γραμμή Κρήτη-Αττική το 2023.

Αλλά και οι Γερμανοί δείχνουν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ενέργειας, καθώς οκτώ γερμανικές εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το πέρας της ημερίδας με τίτλο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Ενσωμάτωση στο Δίκτυο της Ελλάδας» που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσκεψης γερμανικής επιχειρηματικής αποστολής.

Μετά το πέρας της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 65 Β2Β συναντήσεις, στις οποίες οι Γερμανοί συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Έλληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων. Κατά τη διάρκεια των επιχειρηματικών συναντήσεων τέθηκαν επί τάπητος στοχευμένες προοπτικές συνεργασιών και συνεργειών. Ζητήματα που συγκέντρωσαν ενδιαφέρον ήταν, μεταξύ άλλων, το πιλοτικό έργο «Τήλος», οι λύσεις αποθήκευσης για τα νησιά και για τους παραγωγούς ενέργειας, το net-metering, οι λύσεις αφαλάτωσης με μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας, τα αιολικά έργα, η δυναμική του τομέα των φωτοβολταϊκών σε σχέση με τον νέο διαγωνισμό και το ζήτημα για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα ενεργειακά της Ελλάδας.

Τέλος, η έκδοση του «πράσινου» ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε γι’ αυτό έστρεψε την προσοχή του ελληνικού κοινού στο νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Μπορεί η έκδοση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να ήταν το πρώτο «πράσινο» ομόλογο στην ελληνική αγορά, ωστόσο διεθνώς η ανάπτυξη τέτοιων εγχειρημάτων γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Άλλωστε η συζήτηση περί «πράσινης» χρηματοδότησης εντείνεται στη διεθνή οικονομική ατζέντα, καθώς η ανάπτυξή της, μέσω των κατάλληλων εργαλείων, θεωρείται κρίσιμο ζήτημα για τη στήριξη του στόχου περί «βιώσιμης ανάπτυξης». Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το Climate Bonds Initiative, φέτος αναμένεται να εκδοθούν «πράσινα» ομόλογα συνολικού ύψους περίπου 150 δισ. δολαρίων, έναντι 81 δισ. δολαρίων πέρυσι και μόλις 3 δισ. δολαρίων το 2012.