Στο ΣτΕ μεταφέρεται η «μάχη της Κυριακής» - Free Sunday
Στο ΣτΕ μεταφέρεται η «μάχη της Κυριακής»

Στο ΣτΕ μεταφέρεται η «μάχη της Κυριακής»

Προσφυγή στο ΣτΕ κατέθεσαν από κοινού την Παρασκευή 21 Ιουλίου έμποροι, μικρομεσαίοι και εμποροϋπάλληλοι κατά της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η κίνηση αυτή στηρίχτηκε μεταξύ άλλων σε μελέτες των οργανώσεων αλλά και σε επίσημα στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν έχει συμβάλει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Νέα διαμάχη εμπορικού κόσμου - κυβέρνησης

Η προσφυγή στο ΣτΕ από την ΕΣΕΕ, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και τη ΓΣΕΒΕΕ είναι ακόμη ένα επεισόδιο στη διαμάχη με την κυβέρνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες.
Το σκεπτικό της αγωγής στηρίζεται στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ που είχε δικαιώσει τον εμπορικό κόσμο, αλλά και στις έρευνες που έχουν διενεργήσει οι φορείς σχετικά με τη μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή της λειτουργίας των καταστημάτων οκτώ Κυριακές τον χρόνο, από τις οποίες προκύπτει πως το άνοιγμα δεν έχει συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αυτό άλλωστε ανέφερε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι «όπως φάνηκε από τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, το αποτέλεσμα για την πλειονότητα της αγοράς ήταν απογοητευτικό, κάτι που δείχνει αφενός αδυναμία κατανάλωσης και αφετέρου απαξίωση της ιδέας του ανοίγματος τις Κυριακές». Μάλιστα, χαρακτήρισε την κίνηση στην αγορά «κίνηση μιας μάλλον κακής καθημερινής».

Μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης

Την πρώτη Κυριακή, μετά και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής απόφασης του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τέσσερις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων λειτούργησαν στα σημεία που θα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά τα καταστήματα κάθε Κυριακή από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο (πλην της δεύτερης του Αυγούστου).
Από την απόφαση εξαιρούνται τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα, κάτι που εκτιμάται ότι θα φέρει νέες προσφυγές στο ΣτΕ. Μάλιστα, όταν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της υπουργικής απόφασης, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) εξέφρασε την έντονη διαφωνία του, ζητώντας από την πολιτεία «να δώσει σαφείς εξηγήσεις με αντικειμενική επιχειρηματολογία για τους λόγους βάσει των οποίων εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο», αλλά και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προσβάλει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας την απόφαση. Σημειώνεται ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης.

Ποιες περιοχές περιλαμβάνει η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές είναι οι εξής: Το τμήμα της λεωφόρου Ποσειδώνος το οποίο περιλαμβάνεται στους δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας. Επίσης, η περιοχή του δήμου Πειραιώς η οποία περικλείεται από τις οδούς Γρ. Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλου, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώτη, Αλιπέδου, Κέκροπος και Καραολή & Δημητρίου.
Η περιοχή του δήμου Καλλιθέας η οποία περικλείεται από τις οδούς Αιγέως, Ευριπίδου, Ζερβού, Αγίας Λαύρας, Κρέμου, Χαροκόπου, Δημοσθένους, Σκρα, Αριστείδου, Ολυμπίας, Ιατρίδου, Πλάτωνος, Σπάρτης, λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, Περικλέους, Μεταμορφώσεως, Πραξιτέλους, Ισμήνης, Θαλή, Πεισίστρατου, πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου έως λεωφόρο Ποσειδώνος.
Επιπλέον, η περιοχή του δήμου Παλαιού Φαλήρου η οποία εκτείνεται από τη λεωφόρο Αμφιθέας έως τη λεωφόρο Ποσειδώνος, η περιοχή του δήμου Αλίμου η οποία περικλείεται από τις οδούς Έλλης, λεωφόρο Ελευθερίας, Θουκυδίδου, Αθ. Διάκου, Κοτοπούλη, Π. Μελά, Επτανήσου, λεωφόρο Αλίμου και λεωφόρο Ποσειδώνος, η περιοχή του δήμου Γλυφάδας η οποία εκτείνεται από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης έως τη λεωφόρο Ποσειδώνος και το τμήμα του ακινήτου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο λειτουργεί ως εμπορικό πάρκο.
Στη Θεσσαλονίκη η απόφαση αφορά το ιστορικό κέντρο, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, λεωφόρο Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη.
Στην ίδια υπουργική απόφαση αναφέρεται πως επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν των κάθετων στα όρια οδών και κατά μήκος ενός οικοδομικού τετραγώνου, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας του σημείου εισόδου κάθε καταστήματος.

Το σκεπτικό της επιλογής

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, το βασικό σκεπτικό για την επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών είναι η υψηλή τουριστική κίνηση και τουριστική κατανάλωση κατά τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα, ο αυξημένος αριθμός αεροπορικών αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και ο αυξημένος αριθμός αφίξεων πλοίων κρουαζιέρας και επιβατηγών πλοίων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σκαφών αναψυχής στις μαρίνες του παραλιακού μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών.
Επιπλέον, το αυξημένο ποσοστό πληρότητας ξενοδοχειακών κλινών, η υψηλή συγκέντρωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Παλαιού Φαλήρου και Γλυφάδας και η αυξημένη επισκεψιμότητα χώρων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Η απόφαση στηρίχτηκε και στην παγκόσμια τάση ανάπτυξης που παρουσιάζει ο «τουρισμός πόλεων», από την οποία έχουν τις προϋποθέσεις να επωφεληθούν οι αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ανοιχτά καταστήματα – Ποιους συμφέρει

Ζήτημα προβληματισμού αποτελεί για τους καταστηματάρχες, μεγάλους και μικρούς, το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς από παράγοντες της αγοράς, εκτιμάται ότι θα ξεπερνά ετησίως τα 270 εκατ. ευρώ, κάτι ασύμφορο για την αγορά.
Σύμφωνα με καταστηματάρχες με τους οποίους μίλησε η FS, το παραπάνω ποσό δεν καλύπτεται από τις μικρές αλλά ούτε και από τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνουν είναι ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ αναμένουν και την απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής των εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων κατά της υπουργικής απόφασης, από την οποία θα εξαρτηθούν εν πολλοίς οι επόμενες κινήσεις τους.