Επιπλέον 11% αναδρομικές εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους - Free Sunday
Επιπλέον 11% αναδρομικές εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους

Επιπλέον 11% αναδρομικές εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους

Εγκύκλιο με την οποία περίπου 300.000 αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δικηγόροι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές και συμβολαιογράφοι θα λάβουν εντός του τρέχοντος μηνός νέα ειδοποιητήρια, τα οποία θα περιλαμβάνουν «συμπλήρωμα» εισφορών 4% για εφάπαξ και 7% για την επικουρική τους ασφάλιση, εξέδωσε και απέστειλε στον ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Οι εν λόγω εισφορές δεν είχαν συμπεριληφθεί στα ειδοποιητήρια που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι αυτοαπασχολούμενοι από την αρχή του έτους για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Δηλαδή μέχρι τώρα οι εν λόγω ασφαλισμένοι κατέβαλλαν μόνον εισφορές 20% για σύνταξη και 6,95% για περίθαλψη. Σε αυτό το 26,95% θα έλθει να προστεθεί τώρα κι άλλο ένα 4%-11% αναδρομικά από 1ης/1/2017, με βάση τα εισοδήματα του 2015.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Πετρόπουλου:

  1. Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί (υγειονομικοί) θα λάβουν από τον ΕΦΚΑ «ραβασάκια» με επιπλέον χρεώσεις αναδρομικών εισφορών 8 μηνών για τον κλάδο εφάπαξ. Οι εισφορές αυτές θα υπολογιστούν με 4%.
  2. Οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι υποθηκοφύλακες, οι δικαστικοί επιμελητές και οι συμβολαιογράφοι θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά από την 1η/1/2017 εισφορές συνολικού ποσοστού 11% (7% για επικουρικό και 4% για εφάπαξ).