Σόιμπλε προς χώρες του Νότου: Χρησιμοποιήστε πόρους του ESM για επενδύσεις - Free Sunday
Σόιμπλε προς χώρες του Νότου: Χρησιμοποιήστε πόρους του ESM για επενδύσεις

Σόιμπλε προς χώρες του Νότου: Χρησιμοποιήστε πόρους του ESM για επενδύσεις

Πρόταση σύμφωνα με την οποία οι χώρες του νότου της Ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για να ενισχύσουν τις επενδύσεις στη διάρκεια ύφεσης, ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της, ο Σόιμπλε σκοπεύει να παρουσιάσει την πρόταση αυτή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου και τις οποίες αναμένεται να κερδίσει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Σε αντάλλαγμα για μια πιο ευέλικτη πρόσβαση στους πόρους του ΕΜΣ ο Γερμανός υπουργός θέλει να αποκτήσει το Ταμείο μεγαλύτερο λόγο στα χρέη και τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

Εάν το ρεπορτάζ της Bild επιβεβαιωθεί, το σχέδιο θα αποτελέσει σημαντική στροφή πολιτικής για τον Σόιμπλε, ο οποίος έως πρόσφατα εναντιωνόταν στη μεταφορές πόρων από τις πιο πλούσιες χώρες της Ευρωζώνης σε λιγότερο εύπορα μέλη, όπως η Ελλάδα.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: «Δεν υπάρχει στροφή στην πολιτική του Σόιμπλε για το χρέος»

Η περαιτέρω εξέλιξη του ESM είναι αυτό που συζητείται εδώ και καιρό και όχι η από κοινού ανάληψη χρέους ή τα ευρωομόλογα, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενη σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας BILD, στο οποίο γινόταν λόγος για στροφή στην πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά το χρέος κάποιων χωρών της Ευρωζώνης.

«Πρώτα να διευκρινίσω κάποια πράγματα, κάποια πράγματα είναι σίγουρα λάθος. Δε σχεδιάζουμε καινούργια κονδύλια δισεκατομμυρίων, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ούτε πρόκειται για νέα από κοινού ανάληψη χρεών ή ευρωομόλογα», τόνισε η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν και πρόσθεσε ότι η θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν έχει αλλάξει. Ο ESM έχει ήδη σήμερα πολλές δυνατότητες, είπε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αναφέρθηκε στα προγράμματα βοήθειας, κάθε ένα εκ των οποίων, όπως ανέφερε, έχει τις ιδιαιτερότητές του, κάποια λόγω κινδύνου πτώχευσης, κάποια λόγω των τραπεζών.

«Παραμένει όμως η αρχή ότι δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να απαλλάξουμε τα κράτη-μέλη από τη δική τους ευθύνη, αυτό παραμένει αρχή της ευρωπαϊκής μας δημοσιονομικής πολιτικής. Πρέπει ως πρώτη προτεραιότητα να επιτύχουμε στο επίπεδο των κρατών-μελών αυτά, τα οποία συμφωνήσαμε από κοινού, και τα κράτη-μέλη πρέπει να αντεπεξέλθουν στις ευθύνες τους», τόνισε.

«Ισχύει ότι επιδιώκουμε μία εμβάθυνση της Ευρωζώνης, για αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα από κοινού ανάληψη χρέους ή ευρωμόλογα. Αυτό το οποίο συζητείται εδώ και κάποιον καιρό --και μάλλον υπάρχει κάποια σύγχυση-- είναι η πρόταση του υπουργού Οικονομικών για περαιτέρω εξέλιξη του ESM ώστε να μπορεί π.χ. να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη κρίσεων στην Ευρωζώνη. Για αυτό το θέμα ο υπουργός έχει εκφραστεί επανειλημμένα σε ομιλίες και συνεντεύξεις. Επί της αρχής όμως είναι σαφές ότι κάθε κράτος-μέλος πρέπει το ίδιο να κάνει τις δικές του απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και για αυτό συνεχίζει να ισχύει για εμάς ότι ευθύνη και πολιτικός έλεγχος για αποφάσεις πρέπει να βρίσκονται σε ένα και το αυτό επίπεδο», δήλωσε η κυρία Φον Τισενχάουζεν, για να προσθέσει ότι υπάρχει μια ευρεία συζήτηση σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω ο ESM και ότι ο κ. Σόιμπλε επέλεγε πάντα συνειδητά την ορολογία «European Monetary Fund» (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο).

«Αν θέλετε να κάνετε τη σύγκριση, τότε πρόκειται περίπου για την κατεύθυνση των πιθανών πεδίων δράσεως για τον ESM (…)Υπάρχει εδώ και καιρό η πρόταση, η οποία βρίσκει και ευρεία στήριξη στην Ευρώπη, ότι μπορεί ο ESM να εξελιχθεί περαιτέρω στην κατεύθυνση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορεί να παίξει ρόλο ειδικά στην πρόληψη κρίσεων», σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται για πολύ πρόωρες συζητήσεις, ενώ είναι, όπως είπε, προφανές ότι και ενόψει των εκλογών δεν αναμένονται αποφάσεις.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)