Πρόωρο τέλος σε συντάξεις πριν τα 62 - Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας - Free Sunday
Πρόωρο τέλος σε συντάξεις πριν τα 62 - Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας

Πρόωρο τέλος σε συντάξεις πριν τα 62 - Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας

Οριστικό τέλος στις πρόωρες συντάξεις του Δημοσίου πριν τα 62 έτη βάζει η κυβέρνηση. Αυτό θα γίνει με διάταξη που θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Εργασίας λίγο μετά την ΔΕΘ.

Σύμφωνα με την Ελευθερία του Τύπου, η νέα νομοθετική παρέμβαση Αχτσιόγλου, τροποποιεί το νόμο 4336/2015 και θα προβλέπει ότι οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται με μειωμένο όριο ηλικίας δεν θα παίρνουν σύνταξη αν η διαφορά από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη είναι μεγαλύτερη από πέντε χρόνια.

Αυτή η διάταξη θα αποτελέσει οδηγό και για τον ιδιωτικό τομέα. Και αναμένεται να εφαρμοστεί στα ταμεία μισθωτών του ιδιωτικού τομέα όπως το ΙΚΑ και τα ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών που έχουν καθεστώς πρόωρης εξόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υποτίθεται πως αυτές οι ευνοϊκές μεταβατικές διατάξεις για τα όρια ηλικίας έχουν ισχύ έως το 2021.

Σημειώνεται επίσης ότι από το 2022 όλοι οι ασφαλισμένοι για να βγουν στην σύνταξη θα πρέπει να έχουν 40 χρόνια ασφάλισης ώστε να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 62 ενώ με λιγότερα χρόνια θα πάρουν μειωμένη στα 62 και πλήρη στα 67.

Με κατηγορηματικό τρόπο το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει δημοσίευμα της «Ελευθερίας του Τύπου» το οποίο κάνει λόγο για «πρόωρο τέλος στις συντάξεις πριν από τα 62» και για «οριστική κατάργηση της μεταβατικότητας στα όρια ηλικίας» που -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- προωθούνται από το υπουργείο με διάταξη νόμου.

Στην απάντηση του το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει νομοθετήσει από το 2015 (Ν. 4336/15) μεταβατική περίοδο έως και το 2021 για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και η μεταβατική αυτή περίοδος ήδη εφαρμόζεται και θα εξακολουθήσει να ισχύει κανονικά.

Το υπουργείο τονίζει ότι το δημοσίευμα βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου» και αναφέρεται σε «γνωστά κέντρα παραπληροφόρησης» που παραβιάζουν κάθε κανόνα δεοντολογίας και χωρίς καμία προηγούμενη διασταύρωση, επιχειρούν «ανεπιτυχώς να κατασκευάσουν ειδήσεις».

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας και στο οποίο θα υπάρχουν ρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.