Αδυναμία πληρωμής φόρων δείχνει η υστέρηση εσόδων κατά 682 εκατ. ευρω στο πρώτο 7μηνο - Free Sunday
Αδυναμία πληρωμής φόρων δείχνει η υστέρηση εσόδων κατά 682 εκατ. ευρω στο πρώτο 7μηνο

Αδυναμία πληρωμής φόρων δείχνει η υστέρηση εσόδων κατά 682 εκατ. ευρω στο πρώτο 7μηνο

Σύμφωνα με τα στοιχειά εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο 7μηνο του έτους, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου καταγράφηκε αρνητική απόκλιση 636 εκατομμυρίων ευρώ έναντι του μνημονιακού στόχου στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Ένα από τα μεγαλύτερα κενά διαπιστώθηκε στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπου η υστέρηση ανήλθε σε 338 εκατομμύρια ευρώ – δηλαδή 7,1% χειρότερα από το στόχο. Αντίθετα, τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων ετών ξεπέρασαν τον στόχο κατά 130 εκατομμύρια ευρώ, σε μία ένδειξη πως οι φορολογούμενοι ακόμα πληρώνουν παλαιότερα χρέη.

Μεγάλο μέρος της ζημιάς στα έσοδα έγινε τον Ιούλιο, όταν και έπρεπε να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Η συνολική υστέρηση στις εισροές ανήλθε στα 688 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ειδικά η «τρύπα» στο φόρο εισοδήματος έφτασε τα 215 εκατομμύρια. Το μεγαλύτερο κενό στα έσοδα του επταμήνου διαπιστώθηκε στις αποκρατικοποιήσεις, όπου η υστέρηση έφτασε τα 343 εκατ. ευρώ, δηλαδή 26,2% χειρότερα από ό,τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Yστέρηση, 150 εκατομμύρια ευρώ – σχεδόν 10% έναντι του στόχου – παρατηρήθηκε επίσης στα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καπνικά και άλλα προϊόντα. Μικρότερες αποκλίσεις καταγράφηκαν και στα έσοδα από ΦΠΑ σε καπνικά και πετρελαιοειδή. Παρά τα κενά ωστόσο, ο προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,024 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο καλύτερα από τον μνημονιακό στόχο.

Το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται εν πολλοίς στη νέα περικοπή των κρατικών δαπανών, οι οποίες ήταν 1,565 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερες από τον στόχο.

Αναλυτικά τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Μειωμένα έναντι του στόχου ήταν τα έσοδα στις εξής βασικές κατηγορίες:

1. Στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 338 εκατ. ευρώ ή 7,1%,

2. Στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 47 εκατ. ευρώ ή 4,7%,

3. Στους λοιπούς άμεσους φόροι κατά 101 εκατ. ευρώ ή 8,2%,

4. Στο ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 25 εκατ. ευρώ ή 2,3%,

5. Στον ΦΠΑ καπνού κατά 25 εκατ. ευρώ ή 7,7%,

6. Στους λοιπούς ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 150 εκατ. ευρώ ή 9,8%,

7. Στα έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 343 εκατ. ευρώ ή 26,2%.

Αντίθετα, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε κυρίως στις εξής κατηγορίες εσόδων:

1. Φόροι στην περιουσία κατά 136 εκατ. ευρώ ή 22,7%,

2. Άμεσοι Φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών (Π.Ο.Ε). κατά 130 εκατ. ευρώ ή 10,7%,

3. ΦΠΑ λοιπών κατά 234 εκατ. ευρώ ή 3,1%,

4. Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 30 εκατ. ευρώ ή 10,5%,

5. Τέλος ταξινόμησης οχημάτων κατά 25 εκατ. ευρώ ή 21,3%,

6. Έμμεσοι φόροι Π.Ο.Ε. κατά 106 εκατ. ευρώ ή 17,9%,

7. Έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών κατά 20 εκατ. ευρώ ή 13,1%,

 

ΝΔ: «Φορολογική κόπωση και εσωτερική στάση πληρωμών συνθέτουν την εκτέλεση του Προϋπολογισμού»

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Φορολογική “κόπωση” των πολιτών λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητάς τους, εσωτερική στάση πληρωμών του Κράτους και έσοδα από κατασχέσεις συνθέτουν την εικόνα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώνονται σε χαμηλότερο επίπεδο από την περυσινή χρονιά, παρά την επιβολή πρόσθετων φόρων εφέτος.

Η εικόνα, σε πολλές επιμέρους κατηγορίες φορολογικών εσόδων, είναι εξαιρετικά ανησυχητική το μήνα Ιούλιο. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο οποίος διαμορφώθηκε περίπου 400.000.000 ευρώ κάτω από τον στόχο.

Επίσης, στο σκέλος των δαπανών, η Κυβέρνηση επιβάλλει “αυστηρή δίαιτα” σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η κοινωνική προστασία, οι δαπάνες περίθαλψης και οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων. Οι πομφόλυγες για δήθεν κοινωνική ευαισθησία έχουν “πάει προ πολλού περίπατο”.

Και, δυστυχώς για ακόμη έναν μήνα, οι αναγκαίες για την ανάταξη της οικονομίας δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνονται 32% - 35% χαμηλότερα τόσο από το στόχο όσο και από την περσινή χρονιά.

Η εμπροσθοβαρής υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής με σταδιακή μείωση της φορολόγησης των πολιτών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, είναι επιβεβλημένες πολιτικές.

Πολιτικές που η παρούσα Κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει».