Σπάει τα κοντέρ η άνοδος του τουρισμού - Free Sunday
Σπάει τα κοντέρ η άνοδος του τουρισμού

Σπάει τα κοντέρ η άνοδος του τουρισμού

Χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό θα είναι το 2017, καθώς αφίξεις τσάρτερ και κρατήσεις ξενοδοχείων ή άλλων καταλυμάτων έχουν πάει στα ύψη. Τα στοιχεία για την αύξηση του τουρισμού αναφέρουν 9 εκατομμύρια περισσότερους τουρίστες (χωρίς να υπολογίζεται η κρουαζιέρα) τα τελευταία πέντε χρόνια για την Ελλάδα. Μια αύξηση που συντείνει σε μια πορεία προς την κορυφή του παγκόσμιου τουρισμού, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρεθεί στη 14η θέση της κατάταξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού με βάση τις διεθνείς αφίξεις για το 2016.

Η Ελλάδα την τελευταία πενταετία κέρδισε τρεις θέσεις, καθώς από τη 17η θέση το 2012 βρέθηκε στη 15η το 2015 και στη 14η το 2016. Το όραμα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για μια θέση στη δεκάδα έγινε ακόμη πιο ορατό, αν και χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη.

Ειδικότερα, από τα 15,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2012 η Ελλάδα έφτασε τα 24,8 εκατομμύρια το 2016 και είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των ετών 2012 και 2016, καθώς φτάνει το 60%. Ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με το World Tourism Barometer του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), καταγράφει πολύ καλές επιδόσεις.

Ειδικότερα, το βαρόμετρο παρουσιάζει την Ελλάδα:

  • 2η παγκοσμίως σε κατά κεφαλήν ταξιδιωτικό πλεόνασμα (1.143 δολ.)
  • 5η στις κατά κεφαλήν διεθνείς τουριστικές εισπράξεις (1.347 δολ.)
  • 7η για την ισορροπία των ταξιδιωτικών υπηρεσιών
  • 14η όσον αφορά τις αφίξεις
  • 23η όσον αφορά τα έσοδα

Σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό παραμένουν και αφορούν τη «μονιμοποίηση» του ανοδικού ρεύματος, που μπορεί να επιτευχθεί με νέες επενδύσεις, όσο και τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, αλλά και την αύξηση των εσόδων, η οποία θα αποβεί επωφελής για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΣΕΤΕ χαρακτηρίζει τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού εξαιρετικά ευνοϊκές για την περίοδο 2017-2021, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έως το 2021 μπορεί να προσελκύσει 35 εκατομμύρια επισκέπτες και να πλησιάσει τα 20 δισ. ευρώ έσοδα, από 13,6 δισ. ευρώ το 2016. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις ύψους 5-7 δισ. ευρώ την ανωτέρω περίοδο για την κατασκευή νέων καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων, καθώς και για να ανακαινιστούν/αναβαθμιστούν υπάρχουσες υποδομές, ώστε να είναι σε θέση ο κλάδος να προσελκύσει επισκέπτες υψηλής καταναλωτικής δυνατότητας και να αυξήσει τα έσοδα ανά επισκέπτη.

«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία τουριστικής κίνησης, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία των αγορών μας στο εξωτερικό, δείχνουν μια ανοδική τάση για το 2017 που μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε ότι οι διεθνείς αφίξεις θα υπερβούν τα 26 εκατομμύρια, από 24,8 εκατομμύρια το 2016» αναφέρεται στο τρίτο τεύχος του ΣΕΤΕ για τις εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό.

Συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι οι συνολικές αφίξεις για το 2017 θα υπερβούν τα 28,5 εκατομμύρια. Παράλληλα, εφόσον η μέση τουριστική δαπάνη ανακάμψει προς τα επίπεδα του 2015, τα συνολικά έσοδα μπορούν να υπερβούν τα μεγέθη εκείνης της χρονιάς, δηλαδή να κινηθούν μεταξύ 14,2 και 14,5 δισ. ευρώ.

Εάν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει ακόμα πιο δυναμικά στην ελληνική οικονομία και να δώσει –τουλάχιστον φέτος– μία επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας.

Ρεκόρ όλων των εποχών στις τουριστικές αφίξεις άλλωστε καταγράφει το 2017 η Αθήνα, με πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων.

Ειδικότερα, οι πληρότητες των ξενοδοχείων κινήθηκαν στα επίπεδα του 91,4%, αυξημένες κατά 1,9%, τον Ιούλιο, ενώ αύξηση καταγράφηκε και στη μέση τιμή δωματίου, αλλά και στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αύξησης των αφίξεων στην Αθήνα είναι υψηλότερα, γεγονός που παραπέμπει στη γνωστή πλέον διαπίστωση ότι ένα μέρος των αφίξεων απορροφάται από τα μισθωμένα διαμερίσματα. Να σημειωθεί επίσης ότι για φέτος η Αθήνα περιμένει ιστορικό ρεκόρ αφίξεων, καθώς αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Την ολοένα αυξανόμενη συμβολή του τουριστικού κλάδου στην πορεία του ελληνικού ΑΕΠ εξαίρει η Alpha Bank στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας, επικαλούμενη τα στοιχεία του World Travel & Tourism.

Η τράπεζα επισημαίνει ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και η εισροή ταξιδιωτικού συναλλάγματος επιδρά θετικά στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, συμβάλλοντας στη μείωση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών.

«Η σημασία του τουρισμού για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς το 2016 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κάλυψαν το 79,6% του εμπορικού ελλείμματος» καταλήγει, ενδεικτικά, η έρευνα της τράπεζας.

Όσον αφορά τη συμπρωτεύουσα, η Θεσσαλονίκη «χτυπά» το διεθνές τζετ σετ, καθώς τα στοιχεία από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» δείχνουν έκρηξη ιδιωτικών πτήσεων φέτος το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από φέτος τον Απρίλιο, οπότε ανέλαβε τη διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων η Fraport, υπάρχει αύξηση τουλάχιστον 35% σε αφίξεις και αναχωρήσεις λίαρ τζετ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» σε σχέση με πέρυσι, με την επιβατική κίνηση να σημειώνει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, τουλάχιστον 65%.

Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο έως και τα τέλη Ιουλίου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 900 ιδιωτικές πτήσεις, ενώ τουλάχιστον 1.600 επιβάτες έχουν μετακινηθεί από και προς το «Μακεδονία». Το 2016, την ίδια περίοδο, οι πτήσεις ήταν 610 και οι επιβάτες 977. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο έχουν απογειωθεί και προσγειωθεί 550 ιδιωτικά τζετ, τη στιγμή που πέρυσι το ίδιο διάστημα ο αριθμός των πτήσεων ήταν 395.

Μεγάλο μέρος της επιβατικής κίνησης προέρχεται από την Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη. Πάνω από το 1/3 των επιβατών προέρχεται από τη Ρωσία, με τον αριθμό των πτήσεων μέχρι στιγμής να είναι στις 120. Σημαντικό ποσοστό επίσης καταλαμβάνουν η Βουλγαρία και η Ουκρανία. Οι πολίτες αυτών των χωρών επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη, εντάσσοντας και την κοντινή Χαλκιδική στις πολυτελείς διακοπές τους.

Σε υψηλές θέσεις βρίσκονται και Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία. Ενδεικτικό είναι ότι μειούμενη βαίνει η παρουσία ιδιωτικών πτήσεων από τις ΗΠΑ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με την Ευρώπη πλέον να καταλαμβάνει με άνεση τα πρωτεία.

Η αυξημένη τουριστική κίνηση στα αεροδρόμια που ήδη καταγράφηκε τους θερινούς μήνες θα συνεχιστεί και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (ΕAΣΠ).

Συγκεκριμένα, για τον Σεπτέμβριο του 2017 στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας έχουν προγραμματιστεί 310.000 περισσότερες αεροπορικές θέσεις (+13%) σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Για τον Οκτώβριο παρατηρείται αύξηση κατά 233.000 θέσεις (18,8%).

Και το φαινόμενο Airbnb

Μέσω της παγκόσμιας νέας μόδας του Airbnb υπολογίζεται ότι μόνο στην Αθήνα τα ακίνητα που νοικιάζονται μέσα από σχετικές πλατφόρμες κυμαίνονται, ανάλογα με την εποχή, από 6.000 έως 8.000. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που έγινε πέρυσι τον Ιούλιο στην Κρήτη, δέκα στους εκατό τουρίστες έκλεισαν κατάλυμα τύπου Airbnb. Αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος περιμένουμε 30 εκατομμύρια τουρίστες, εύκολα συμπεραίνει ότι 10% αυτών, δηλαδή 3.000.000, θα μείνουν σε καταλύματα τύπου Airbnb.