Οι παραγωγικές τάξεις, η ΔΕΘ και ο «λογαριασμός» - Free Sunday
Οι παραγωγικές τάξεις, η ΔΕΘ και ο «λογαριασμός»

Οι παραγωγικές τάξεις, η ΔΕΘ και ο «λογαριασμός»

Με πάγια αιτήματα, που αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις, ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη στήριξη της παραγωγής και των εξαγωγών, τοποθετούνται οι παραγωγικές τάξεις μέσω των συνδέσμων τους ενόψει της ΔΕΘ 2017.

Ωστόσο, με βάση την εικόνα της οικονομίας από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα, δεν επιτρέπεται σοβαρή αισιοδοξία, καθώς η ετήσια επιβάρυνση από τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα θα φτάσει τα 14,5 δισ. ευρώ μόλις εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, 40 εκατ. εκ των οποίων είναι φορολογικά.

Οι απώλειες καταθέσεων εξακολουθούν να ανέρχονται στα 44 δισ. ευρώ. Οι οφειλές στην εφορία έχουν αυξηθεί πάνω από 21 δισ., τα χρέη στα ταμεία θα ξεπεράσουν τα 27-28 δισ., ενώ το ποσοστό των κόκκινων δανείων αυξήθηκε πάνω από πέντε ποσοστιαίες μονάδες στα δυόμισι χρόνια.

Η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης συνοδεύτηκαν από έκρηξη της τετράωρης εργασίας και από συνεχή μείωση των μέσων αποδοχών, τη στιγμή που τα φορολογικά μέτρα έπληξαν για πρώτη φορά –μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου– και τους χαμηλόμισθους.

Την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να είναι κατά 1,3 δισ. ευρώ περισσότερες, οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να υποχωρούν, με τις απώλειες σε όρους αξίας να εκτιμώνται στα 40 δισ. ευρώ, ενώ η περίφημη ανάπτυξη υπάρχει προς το παρόν μόνο ως πρόβλεψη.

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα έχει ανακοινώσει την πορεία του ΑΕΠ κατά το β΄ τρίμηνο του 2017, οπότε, σε περίπτωση που είναι θετικό, θα δώσει άλλο ένα επιχείρημα στην κυβέρνηση.

Προς το παρόν η ανάπτυξη δεν έχει αποτυπωθεί στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, καθώς το ΑΕΠ έκλεισε το 2016 στα 175,888 δισ. ευρώ έναντι 177,941 δισ. ευρώ που ήταν το 2014.

Όσον αφορά τα φορολογικά μέτρα, το 2015 ξεκίνησε με μέτρα 1,288 δισ. ευρώ, το 2016 έφτασαν τα 4,692 δισ. ευρώ και φέτος θα πληρώσουμε συνολικά 6,479 δισ. ευρώ, ενώ για το 2018 η απόδοση των νέων μέτρων θα πρέπει να ανέβει στα 8,282 δισ. ευρώ. Οι επιβαρύνσεις θα «φουσκώσουν» από το 2019 λόγω της μείωσης των συντάξεων και της περικοπής του αφορολόγητου, για να φτάσουμε τελικά στα 14,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.

Από την άλλη, οι οφειλές στην εφορία ανεβαίνουν, καθώς στις αρχές του 2015 ήταν 73,8 δισ. ευρώ και τώρα έχουν φτάσει τα 95,1 δισ. ευρώ. Τα κόκκινα δάνεια ήταν 99 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 και τώρα έχουν ξεπεράσει τα 105-106 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το τοπίο οι παραγωγικές τάξεις ζητούν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τη στήριξη των παραγωγικών εξωστρεφών επιχειρήσεων. Αυτό ζήτησε και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) από την κυβέρνηση κατά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρός του, δρ. Κυριάκος Λουφάκης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ενόψει της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο ΣΕΒΕ πρότεινε η υπαγωγή των επιχειρήσεων σε μέτρα στήριξης να γίνεται υπό προϋποθέσεις, με βάση, για παράδειγμα, το ποσοστό εξαγωγών επί του συνολικού κύκλου εργασιών, την αξία των εξαγωγών, την κερδοφορία, τη διατήρηση υφιστάμενων ή τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι εκπρόσωποι των εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας ζήτησαν επίσης μεγαλύτερη δυνατότητα και καλύτερους όρους τραπεζικής χρηματοδότησης, κίνητρα στις χρηματοδοτήσεις/ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ και στόχευση προγραμμάτων που σχετίζονται με την απασχόληση.

Με δεδομένη μάλιστα την υπερφορολόγηση, ο ΣΕΒΕ προτείνει μείζον κριτήριο ελάφρυνσης μιας επιχείρησης να αποτελεί η παραγωγή προϊόντων προς εξαγωγή, κάτι που μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού εθνικού σχεδίου για την αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών επί του ΑΕΠ, ώστε να φτάσει τον κοινοτικό μέσο όρο (46,8% για το α΄ τρίμηνο του 2017, όταν για την Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 17,2%).

Μέσω ενός τέτοιου σχεδίου τύπου ελάχιστης εγγυημένης απασχόλησης με κέντρο τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι εφικτός και ο στόχος της μείωσης της ανεργίας σε ποσοστό κάτω του 20% σε έναν χρόνο από σήμερα (από 21,7% που ήταν τον Μάιο του 2017).

Έτσι, θα δημιουργηθεί, με συγκεκριμένα κριτήρια, μια οιονεί ελεύθερη οικονομική ζώνη των παραγωγικών/μεταποιητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, νέων ή υφιστάμενων, ελληνικών συμφερόντων ή ξένων επενδυτών, σε όλη όμως την Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΕ εξέφρασαν επίσης την προσδοκία τους για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΛΘ Α.Ε. και την έναρξη υλοποίησης της παραχώρησης, καθώς ο χρονικός ορίζοντας έχει στενέψει ιδιαίτερα.

Τέλος, ο ΣΕΒΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία επιστρέφονται πλέον κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο ποσά ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις με φορολογική συμμόρφωση, αναμένοντας την εφαρμογή της στην πράξη και με την επισήμανση ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η καταχρηστική τήρηση του όρου να μη χαρακτηρίζεται ως ύποπτη μια επιχείρηση για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, με δεδομένο ότι πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις βρίσκονται χωρίς καμία δική τους ευθύνη εμπλεκόμενες, ιδίως σε συναλλαγές με γειτονικές χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης κατέθεσε ο πρόεδρός της Γιάννης Παπαργύρης. Επιγραμματικά, το υπόμνημα αναφερόταν σε θέματα που καιρό τώρα απασχολούν το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, θέματα χρηματοδότησης, διαχείριση κόκκινων δανείων, λειτουργία αγοράς τις Κυριακές, αλλά και πιο επίκαιρα θέματα, όπως αυτό του ΟΑΣΘ, η εξωδικαστική ρύθμιση ιδιωτικού χρέους και ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός.