Παρατείνεται η αβεβαιότητα για την επένδυση στο Ελληνικό - Free Sunday
Παρατείνεται η αβεβαιότητα για την επένδυση στο Ελληνικό

Παρατείνεται η αβεβαιότητα για την επένδυση στο Ελληνικό

Αδιευκρίνιστες συνέπειες για την αξιοποίηση του Ελληνικού δείχνει να έχει η αδυναμία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να καταλήξει σε απόφαση για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσον αφορά την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο

Το ΚΑΣ, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας οκτώ ωρών, το αποφάσισε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης να διακόψει τη συνεδρίαση επικαλούμενο “παρέλευση ώρας” ενώ θα ζητήσει στην επόμενη συνεδρίαση να προσκομισθεί συμπλήρωση του φακέλου της εισήγησης με ορισμένα πρόσθετα στοιχεία του ΚΑΣ.

Η συνεδρίαση προσέθεσε νέα αβεβαιότητα στην προοπτική υλοποίησης του σχεδίου ανάπτυξης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και ήρθε να προστεθεί στη σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, τα οποία διαμορφώνουν ένα αρνητικό περιβάλλον, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες και επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν δεν εγκριθεί το σχέδιο, με βάση το οποίο θα πολεοδομηθεί η περιοχή, η αποκρατικοποίηση κινδυνεύει με «ξαφνικό θάνατο» καθώς αν το ΚΑΣ προτείνει την κήρυξη της έκτασης ή μέρους αυτής ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλάζει ο τρόπος σχεδιασμού και εκτέλεσης των έργων. Και αυτό, διότι θα απαιτούνται κυριολεκτικά δεκάδες άδειες, μελέτες και υπογραφές για το κάθε ένα οικοδόμημα ή και για μια απλή κατασκευή, πριν αυτά ξεκινήσουν.

Το μνημόνιο προβλέπει για το θέμα διαδικασία ανάλογη αυτής του μετρό με την οποία εάν υπάρξει ένδειξη αρχαιολογικού ευρήματος κατά την εκτέλεση των έργων, τότε θα υπεισέρχεται η αρχαιολογική υπηρεσία για να αξιολογεί και κατόπιν να λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις για τη διάσωση και ανάδειξη των τυχόν αρχαιοτήτων.

Το πρόβλημα με την αρχαιολογική υπηρεσία ανέκυψε αιφνιδιαστικά πριν από ακριβώς έναν χρόνο και μετά την υπογραφή της σύμβασης του Δημοσίου με τον επενδυτή, όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έθεσαν ζήτημα κήρυξης σχεδόν ολόκληρης της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.