Κυβερνητική διαρροή στο blοomberg για ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων το 2018 - Free Sunday
Κυβερνητική διαρροή στο blοomberg για ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων το 2018

Κυβερνητική διαρροή στο blοomberg για ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων το 2018

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2018, Έλληνας αξιωματούχος κατα τη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο ίδιος αξιωματούχος, του οποίου την ταυτότητα δεν αποκαλύπτει, είπε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη με το αίτημα του ΔΝΤ να διενεργηθεί νέο AQR (έλεγχος ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού) στις τράπεζες.

Ο ίδιος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου εξέφρασε ανησυχία για τη στάση του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών και για το ενδεχόμενο σύμπραξης των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους μετεκλογικά στη Γερμανία ενώ διαπίστωσε ότι τα αυξημένα βάρη (φόροι-ΕΦΚΑ) «ήταν επιπλέον κίνητρα για να υποδηλώσουν (δηλαδή να δηλώσουν λιγότερα) εισοδήματα ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις» χωρίς όμως να πει πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Για τις τράπεζες, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι το ΔΝΤ έχει θέσει το ζήτημα για την επισκόπηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) ωστόσο τόνισε ότι το όλο θέμα εμπίπτει στην δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ότι η ελληνική κυβέρνηση –που είναι η μόνη που μπορεί να ζητήσει AQR – δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

Όπως ανέφερε «έχουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα κρίνουν για τις τράπεζες, θα γίνουν στρες τεστ το 2018, δεν βλέπω το λόγο γιατί το ΔΝΤ να βάλει θέμα, δεν ξέρω να έχει κάποια μελέτη ότι δεν είναι επαρκείς οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και του ESM, αν θέλει ας το κάνει, εμείς θεωρούμε ότι αυτά επαρκούν».

Μπλόκο ΔΝΤ στα κοινωνικά επιδόματα

Καμπανάκι ανησυχίας ήχησε -μεταξύ άλλων- στο υπουργείο Οικονομικών και για τη στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα που θα πρέπει να αναθεωρηθούν από 1.1.2018.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση έως τον Δεκέμβριο ή και τον Γενάρη, ώστε να μην είναι πλέον η Ελλάδα «μέρος του προβλήματος» και να περιμένει τις αποφάσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το χρέος και το καθεστώς μετά το 2018.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι θα υπάρχει υπέρβαση έναντι του στόχου του προϋπολογισμού του 2017 και ουσιαστικά προανήγγειλε την διανομή κοινωνικού μερίσματος αλλά όχι στους συνταξιούχους όπως πέρυσι, παρά μόνο όπου προέβλεπε το Μνημόνιο και η επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη πέρυσι στους δανειστές μετά τη μονομερή χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους.

Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους -που επηρεάζουν και την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ- ανέφερε ότι 600 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί ήδη σε φορείς όπως υπουργεία, δήμοι και νοσοκομεία και από εδώ και μπρος είναι δική τους δουλειά να κινήσουν τους μηχανισμούς εξόφλησης που διαθέτουν. «Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα» είπε.

Για την πορεία της ανάπτυξης, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών προέβλεψε ότι θα πάει πολύ καλύτερα, ειδικά «το τρίτο τρίμηνο θα είναι "σούπερ", αν και το τέταρτο πάντα είναι χειρότερο».