ELDORADO: Μία επένδυση από την εξόρυξη στον διάλογο - Free Sunday
ELDORADO: Μία επένδυση από την εξόρυξη στον διάλογο
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ELDORADO GOLD, George Burns

ELDORADO: Μία επένδυση από την εξόρυξη στον διάλογο

Μια σκληρή επίθεση εναντίον της Eldorado Gold επιφύλαξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως απάντηση στην ανακοίνωση της εταιρείας ότι ξεκινά «έναν εποικοδομητικό διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση».

«Είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία και το φυσικό περιβάλλον, δεν είμαστε με τους λογής εκβιαστές, ούτε με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λεηλάτησαν τον δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύτηκαν την εργατική δύναμη» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο της Κρήτης, σε μια απάντηση η οποία δεν κατονόμαζε την εταιρεία αλλά ήταν σαφές ότι αναφερόταν σε αυτήν. Ενδεχόμενο να αναφερόταν σε άλλη εταιρεία κάνοντας λόγο για «εκβιαστές» και για «επιχειρηματικότητα που δεν σέβεται το φυσικό περιβάλλον» είναι περίπου απίθανο.

Όμως το βασικό θέμα στο ζήτημα του διαλόγου που η Eldorado ανακοίνωσε ότι ξεκινάει είναι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες αυτός θα γίνει:

• Έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση να κάνει διάλογο με την εταιρεία; Διότι η ανακοίνωση δεν εξεδόθη από το υπουργείο.

• Υπάρχουν κι άλλα θέματα που η κυβέρνηση έχει να θέσει σε έναν διάλογο με την εταιρεία πλην αυτών που αναφέρονται στην πρόσκληση για διαιτησία; Διότι θα ήταν εύλογο, αν υπήρχαν τέτοια θέματα, να είχαν τεθεί προς επίλυση στη διαδικασία της διαιτησίας, η οποία θα δώσει κατά τον κ. Σταθάκη «οριστική λύση».

• Θα κάνει ο κ. Τσίπρας διάλογο με «εκβιαστές»;

Επίσης, βασικό ζήτημα στην υπόθεση είναι ότι η «άδεια ρουτίνας» για τις Σκουριές, χάριν της οποίας απειλήθηκε η αποχώρηση, ούτε εκδόθηκε ούτε υπάρχει κανενός είδους πρόβλεψη για το αν θα εκδοθεί.

Ουσιαστικά το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν ήταν η άδεια στην Ολυμπιάδα αλλά η άδεια στις Σκουριές, η οποία όχι μόνο δεν δόθηκε αλλά η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη καλούσε μόλις την Πέμπτη την κυβέρνηση «να μην κάνει άλλα βήματα πίσω».

Ο απολογισμός των 10 ημερών

Δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωσή της ότι θα αποχωρήσει από την Ελλάδα, η Eldorado Gold:

• Έχει κερδίσει τις άδειες για εξόρυξη στην Ολυμπιάδα.

• Κατάφερε να παραπεμφθεί στη διαιτησία το θέμα του εργοστασίου μεταλλουργίας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει πετύχει:

• Να ανασταλεί η απόφαση για αποχώρηση της εταιρείας από την Ελλάδα, η οποία είχε προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στο επενδυτικό της αφήγημα.

• Να αντέξει στην πίεση να μην εκδώσει την άδεια για τις Σκουριές.

Σε αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τη διαιτησία και τον διάλογο, οι όποιες αποφάσεις για το μέλλον της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική μετατίθενται για το 2018.

Η τρίμηνη διαιτησία, την οποία εξήγγειλε ο κ. Σταθάκης, θα αρχίσει να μετράει από τη στιγμή της συγκρότησης του διαιτητικού οργάνου.

Το διαιτητικό όργανο αποτελείται από δύο διαιτητές, που ορίζουν οι διάδικοι, και τον επιδιαιτητή, στον οποίο καταλήγουν οι δύο διαιτητές.

Το ελληνικό Δημόσιο όρισε τον διαιτητή στην πρόσκληση για διαιτησία της 14ης Σεπτεμβρίου, στην οποία η εταιρεία έχει προθεσμία ενός μηνός να απαντήσει και να ορίσει τον δικό της διαιτητή.

Ακόμη κι αν οι δύο διαιτητές συμφωνήσουν αμέσως στον επιδιαιτητή, δεν υπάρχει περίπτωση να συγκροτηθεί το όργανο πριν από το τέλος Οκτωβρίου, άρα η προθεσμία να εκδώσει απόφαση είναι μέχρι τέλος Ιανουαρίου, με βάση την αρχική δήλωση του κ. Σταθάκη για τρίμηνη διαιτησία.

Όμως μία εβδομάδα αργότερα ο κ. Σταθάκης είπε ότι η διαιτησία μπορεί να παραταθεί μέχρι και στους έξι μήνες, χωρίς να υπάρξει αντίδραση από την εταιρεία. Αν ισχύσει αυτό, η προθεσμία πηγαίνει στο τέλος Απριλίου του 2018. Τουλάχιστον.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζορτζ Μπερνς με τις δύο αποφάσεις που ανακοινώθηκαν, τόσο για αποχώρηση από την Ελλάδα όσο και για την αναστολή της αποχώρησης, ενεπλάκη σε πολιτικές αντιπαραθέσεις.

• Με την πρώτη έπληξε το επενδυτικό αφήγημα του κ. Τσίπρα, αμέσως μετά την πλήρη ανάπτυξή του στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.

• Με τη δεύτερη τον διευκόλυνε, διότι ανέστειλε την αποχώρηση, χωρίς να πάρει τίποτε ή… περίπου τίποτε.

Λίγο αργότερα ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε την εταιρία «εκβιαστές» και «κρατικοδίαιτους», προσθέτοντας: «Αυτούς τους χαρίζουμε στις κυβερνήσεις του χθες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσώπησαν».

Κάποιοι εκτιμούν ότι ίσως η εταιρεία να μη βιάζεται και να χρειάζεται χρόνο για να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί με τον καλύτερο για εκείνη τρόπο τα μεταλλευτικά δικαιώματα που θα έχει για τα επόμενα 30 χρόνια στην περιοχή. Αλλά έτσι μπλέχτηκε για τα καλά στο πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα. Η δε μετοχή της, από 1,93 δολάρια που ήταν στις 11 Σεπτεμβρίου, έφτασε, δέκα ημέρες μετά, στα 2,23 δολάρια, ενώ στο peak της περιόδου, στις 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα του Σταυρού, ήταν στα 2,38 δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, ο σταυρός που κουβαλάει ο κ. Μπερνς έχει πολύ δρόμο ακόμη…