Αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών ο Σόιμπλε - Free Sunday
Αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών ο Σόιμπλε

Αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών ο Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιέζεται να γίνει ο νέος πρόεδρος της Bundestag, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται πηγές από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ. Ο Σόιμπλε είναι το μακροβιότερο μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου και έχει αναλάβει τρία υπουργεία σε μια πολιτική καριέρα που ξεκίνησε το 1972. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, ωστόσο όπως φαίνεται τελικά ο κ. Σόιμπλε πείστηκε.

Η υποψηφιότητα Σόιμπλε για την προεδρία της Μπούντεσταγκ αναμένεται να προταθεί εντός της ημέρας από τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών συμμάχων τους. Σύμφωνα με την «Bild», η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, ζήτησαν από τον βετεράνο υπουργό να αναλάβει την προεδρία του σώματος.

Προφανώς ο κ. Σόιμπλε θα προτιμούσε να παραμείνει υπουργός Οικονομικών ωστόσο το συγκεκριμένο υπουργείο εποφθαλμιούν οι Φιλελεύθεροι, εν δυνάμει μέλη της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού, την οποία θα απαρτίζουν Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι. 

Την είδηση επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, τονίζοντας πως ο κ. Σόιμπλε συμφώνησε να είναι ο νέος πρόεδρος της γερμανικής Κάτω Βουλής. Η πρόταση για την ψήφιση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προέδρου της Bundestag θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος, στις 17 Οκτωβρίου. 

Ο επικεφαλής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε μέσω twitter πως το κόμμα του θα στηρίξει την υποψηφιότητα Σόιμπλε. 

Το καλό είναι πως η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον τον «κακό» για τους περισσότερους Έλληνες Σόιμπλε ως υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, με πανίσχυρη παρουσία στο Eurogroup. Το κακό είναι πως ο διάδοχός του θα είναι σαφώς πιο σκληρός, καθώς θα προέρχεται από τους Φιλελεύθερους, ένα κόμμα που είχε στις προγραμματικές του θέσεις το Grexit, θέση την οποία θα αναγκαστεί να αφήσει προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ωστόσο ο νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα-μνημόνιο. Ήδη, ο κ. Λίντνερ τόνισε πως το FDP θα αποδεχτεί την συνέχιση του ελληνικού προγράμματος μόνο στην περίπτωση που παραμείνει το ΔΝΤ σε αυτό, ώστε να εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.