Ελληνικό: Συμβιβασμός αμφίβολης λειτουργικότητας - Free Sunday
Ελληνικό: Συμβιβασμός αμφίβολης λειτουργικότητας

Ελληνικό: Συμβιβασμός αμφίβολης λειτουργικότητας

Σοβαρές αμφιβολίες για την λειτουργικότητα της “συμβιβαστικής” λύσης στην οποία κατέληξε χθες το ΚΑΣ κηρύσσοντας, σχεδόν ομόφωνα, αρχαιολογικό χώρο περί τα 280 στρέμματα στο σύνολο των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού.

«Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ» σημείωναν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αλλά κύκλοι του επενδυτή έκαναν λόγο για κακή απόφαση.

«Μένει να δούμε πόσο κακή» σχολίαζαν καθώς η κήρυξη  μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στην υλοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης απίο τη στιγμή που ο αρχαιολογικός χώρος συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με περιοχή όπου έχει χωροθετηθεί στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης η κατασκευή πολυτελών κατοικιών και εμπορικού κέντρου.

Η απόφαση θεωρήθηκε μεν ως η πλέον συμβιβαστική ανάμεσα στη βούληση της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΑ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής από τη μια και της αξίωσης των επενδυτών στο να γίνει σεβαστό το Μνημόνιο Συνεργασίας, θέτει όμως προβλήματα αναφορικά με τη δόμηση του mall και των κατοικιών καθώς αδόμητος κρίθηκε, μεταξύ άλλων:

  • ο αρχαιολογικός χώρος του Αγ. Κοσμά

  • η κορυφή του Χασανίου,

  • η περιοχή από το Χασάνι που φθάνει μέχρι το αμαξοστάσιο Τραμ.

  • το λατομείο και ο ταφικός περίβολος που μεταφέρεται εντός του μητροπολιτικού πάρκου.

Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται να εφαρμοστεί το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχει ήδη υπογραφεί ανάμεσα στις δυο πλευρές δηλαδή το Υπουργείο και την Εταιρεία που έχει αναλάβει το αναπτυξιακό έργο.

Η αρχική πρόταση της Γενικής Γραμματέως ήταν να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 1/3 της έκτασης ενώ η πρόταση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς-ΔΗΜΤΣΑ ήταν να χαρακτηρισθούν αρχαιολογικές συγκεκριμένες περιοχές που δεν ξεπερνούσαν τα 700 στρέμματα. Όμως κάποια μέλη του ΚΑΣ υποστήριξαν ότι οι περιοχές δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 300 στρέμματα, που αποτέλεσε καικ την τελική απόφαση.

Τα μέλη του Συλλόγου των Αρχαιολόγων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνοντας μάλιστα πως είναι αμετακίνητοι ως προς την πρόθεση τους να κριθεί διατηρητέο το σύνολο της περιοχής, εξέφραζαν τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση του να κηρυχθεί ένα τόσο μικρό ποσοστό της περιοχής αρχαιολογικό και επιφυλάσσονταν για τις υπόλοιπες κινήσεις τους.

Ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης δεν συμμετείχε στην συγκέντρωση αλλά συμμετείχε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.


Η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου η οποία πρέπει να επικυρώσει την απόφαση με την υπογραφή της, βρίσκεται στο Βερολίνο στα πλαίσια προβών με τον σκηνοθέτη Μπομπ Γουίλσον.