Ο Βασιλιάς στηρίζει Ραχόι κατά των Καταλανών - Free Sunday
Ο Βασιλιάς στηρίζει Ραχόι κατά των Καταλανών

Ο Βασιλιάς στηρίζει Ραχόι κατά των Καταλανών

Σε πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού Ραχόι και απερίφραστη καταδίκη της καταλανικής κυβέρνησης για την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος, προχώρησε με τηλεοπτικό διάγγελμα, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας

«Εδώ και καιρό κάποιες αρχές της Καταλονίας συστηματικά, συνειδητά και ηθελημένα δεν συμμορφώνονται με το Σύνταγμα και το Καθεστώς Αυτονομίας, που είναι ο νόμος που αναγνωρίζει και προστατεύει τους ιστορικούς της θεσμούς και την αυτοδιοίκηση της. Με τις αποφάσεις τους παραβίασαν συστηματικά όσο έχουν εγκριθεί νομίμως, επιδεικνύοντας μία απαράδεκτη απιστία προς την εξουσία του Κράτους. Και με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους έθεσαν σε κίνδυνο την οικονομική και κοινωνική ισορροπία της Καταλονίας και ολόκληρης της Ισπανίας», είπε ο Φίλιππος, ο οποίος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ήταν παράνομο και αντισυνταγματικό.

Την ίδια ώρα στην Καταλονία, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης την ώρα που τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα δεν στήριξαν την πορεία ζητώντας τον διάλογο και όχι την αντιπαράθεση.