Το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ» στο επίκεντρο του Eurogroup - Free Sunday
Το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ» στο επίκεντρο του Eurogroup

Το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ» στο επίκεντρο του Eurogroup

Οι πιθανές μελλοντικές αλλαγές στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα είναι και το τελευταίο για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να κάνουν μια γενική συζήτηση σχετικά με τις πιθανές αλλαγές στο ρόλο του ESM. Όπως σχολίασε ωστόσο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η συζήτηση αυτή ξεκινάει από «πολύ διαφορετικές απόψεις». Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα σε ένα χρόνο θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων για το ρόλο του ESM και πρόσθεσε ότι η πραγματική συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη βούλησή τους για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εντός του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, οι δανειστές αναμένουν από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, προκειμένου να αποδεσμευθεί η εκκρεμούσα δόση, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Όπως υπενθύμισε ανώτερος παράγοντας της Ευρωζώνης, τα 800 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα προς την Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του σημερινού Eurogroup περιλαμβάνεται και η προετοιμασία για τη συμμετοχή της Ευρωζώνης στη Σύνοδο του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον. Μεταξύ άλλων, στην Ουάσιγκτον αναμένεται να γίνουν και οι πρώτες συζητήσεις των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και τη σταδιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα, μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ