Βίζερ προς την κυβέρνηση: Κλείστε τώρα την αξιολόγηση - Free Sunday
Βίζερ προς την κυβέρνηση: Κλείστε τώρα την αξιολόγηση

Βίζερ προς την κυβέρνηση: Κλείστε τώρα την αξιολόγηση

Ένα είναι το μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Thomas Wieser σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Capital.gr: "Κλείστε τώρα την Αξιολόγηση”.

Σε μια φάση που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση των 95 προαπαιτούμενων, ο κ. Wieser δεν σταματά να επαναλαμβάνει πόσο σημαντική είναι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την δημιουργία θέσεων εργασίας και τις επενδύσεις η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όταν η ελληνική κυβέρνηση ζητάει τα χρήματα των επενδυτών, λέει ο κ. Wieser πρέπει και αυτοί να είναι σίγουροι ότι επενδύουν σε κάτι σταθερό. "Αυτό μπορεί να προσφέρει η γρήγορη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Την αίσθηση της σταθερότητας”.

Υπάρχει βέβαια και ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος που πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση. Γιατί "θα ανοίξει την πόρτα της εξόδου από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018", λέει ο Wieser που πιστεύει πως είναι εφικτή η καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα και η επιστροφή στις αγορές, έστω και αν ακόμα τα επιτόκια είναι υψηλά.

"Όσο θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη τα επιτόκια θα πέφτουν" σημειώνει ο Wieser ενώ την έξοδο από το μνημόνιο θα ακολουθήσει η αυστηρή επιτήρηση αλλά και η συζήτηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. "Υπάρχουν ισχυρές δεσμεύσεις γι΄ αυτό”, λέει στο Capital.gr διευκρινίζοντας ότι "υπάρχουν και γραπτές δεσμεύσεις”.

Όταν ερωτάται για τις εκλογές, ο πρόεδρος του EuroWorking Group αποφεύγει την απάντηση, γνωρίζει ασφαλώς την αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ... αλλά όχι τυχαία ξαναγυρίζει την συζήτηση στην σταθερότητα. "Είναι το κλειδί για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία”, επαναλαμβάνει.

O κ. Wieser εμφανίζεται επιφυλακτικός όταν ερωτάται για την διανομή του υπερβάλλοντος πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες, για το οποίο σημειώνει ότι θα χρειαστεί διάλογος της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς, αρνείται να σχολιάσει αν θα υπάρξουν έκτακτα μέτρα για το 2018... ενώ είναι μάλλον απαισιόδοξος ότι η Αθήνα θα προλάβει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες. Μια καταβολή που υπενθυμίζεται ότι είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ που παραμένουν διαθέσιμα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, από την προηγούμενη δόση.

ΠΗΓΗ: capital.gr