Ντάισελμπλουμ: Η αποχώρηση Σόιμπλε δεν επηρεάζει το ελληνικό πρόγραμμα - Free Sunday
Ντάισελμπλουμ: Η αποχώρηση Σόιμπλε δεν επηρεάζει το ελληνικό πρόγραμμα

Ντάισελμπλουμ: Η αποχώρηση Σόιμπλε δεν επηρεάζει το ελληνικό πρόγραμμα

Το τελευταίο Εurogroup του βετεράνου Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι το σημερινό στο Λουξεμβούργο, ενώ είναι πιθανό το ίδιο να ισχύει και για τον επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς αύριο αναμένεται ο σχηματισμός της ολλανδικής κυβέρνησης, από την οποία το κόμμα του αναμένεται να απέχει.

«Θα αφιερώσουμε κάποιο χρόνο στην ανασκόπηση των οκτώ πολύ δύσκολων ετών που ήταν υπουργός ο Β. Σόιμπλε και έπαιξε σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας πως «είναι το πιο παλιό μέλος του Eurogroup», ενώ ακολουθεί ο Ισπανός ομόλογός του Λουίς Ντε Γκίντος και μετά ο ίδιος. «Θα μας λείψει η εμπειρία και η σοφία του, αλλά και κάποιες φορές η αυστηρότητά του. Και προσωπικά σαν φίλος. Μας έδινε συμβουλές που κάποιες φορές ζητούσαμε και κάποιες όχι».

Το ελληνικό πρόγραμμα δεν επηρεάζεται από την αποχώρηση του κ. Σόιμπλε από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθάρισε ακόμη, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο. Ο Ολλανδός αξιωματούχος, σημείωσε μάλιστα ότι θα ενημερώσει σήμερα το Eurogroup για τις εξελίξεις σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία και τις επιπτώσεις που αυτός θα έχει στη δική του προεδρία.

Οσον αφορά την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως «έχουμε μια στέρεη συμφωνία από το καλοκαίρι του 2015 που αφορά το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και τρέχει ως τον Αύγουστο του επόμενου έτους. Οπως ξέρετε, και μεμονωμένες εκλογές, σε μεμονωμένα κράτη μέλη δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωζώνης, ακόμα και όταν μερικές κυβερνήσεις αλλάξουν. Η συμφωνία υπάρχει και το πρόγραμμα τρέχει ως το καλοκαίρι του 2018».

Απαντώντας δε σε ερώτηση για την τρίτη αξιολόγηση επεσήμανε ότι «το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα σήμερα και η εργασία για αυτό είναι εν εξελίξει». «Ημουν στην Αθήνα πρόσφατα και συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη νομοθέτηση, αλλά με την εφαρμογή, την υλοποίηση των μέτρων. Αλλά και όπως ξέρετε υπάρχουν συζητήσεις με τις ομάδες της τρόικας, που συνεχίζονται και έχουμε έναν πολύ ισχυρό κοινό στόχο και φιλοδοξία, να κλείσουμε την αξιολόγηση πριν το τέλος του χρόνου», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ