Γεμάτο υποσχετικές το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αναμένονται οι συμφωνίες - Free Sunday
Γεμάτο υποσχετικές το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αναμένονται οι συμφωνίες

Γεμάτο υποσχετικές το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αναμένονται οι συμφωνίες

Επενδύσεις, οικονομία, χρέος, ενέργεια, Σούδα, αλλά και F-16. Η συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα τα είχε όλα, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν αμφότερες ικανοποιημένες από την πορεία της. Ωστόσο, επειδή τα όμορφα λόγια μένει να γίνουν πράξεις, όλοι πλέον έχουν εστιάσει στις πραγματικές δυνατότητες για επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέπεμψε το μήνυμα για τις μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις, αλλά και την επαναβεβαίωση της στήριξης της Ουάσινγκτον στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Επί της ουσίας, όμως, στις απτές συμφωνίες που γνωστοποιήθηκαν περιλαμβάνεται το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, κόστους 2,4 δισ. δολαρίων, αλλά και η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας.

Η ελληνική πλευρά αποτιμά θετικά τις συναντήσεις με την αμερικανική ηγεσία και τους Αμερικανούς αξιωματούχους και, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του στους Έλληνες δημοσιογράφους στο Blair House για τα συμπεράσματα που μεταφέρει στις αποσκευές του αναχωρώντας από την Ουάσινγκτον, «το ταξίδι πήγε εξαιρετικά καλά, οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν».

Οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τόσο κατά τις επαφές σε θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, όσο και στις επαφές που είχε πέρα από το θεσμικό πλαίσιο, με επιχειρηματίες, επενδυτές και οργανώσεις της ομογένειας. Υπογράμμισε, δε, ότι σε όλες τις συναντήσεις υπήρξε μια κοινή παραδοχή: «Η Ελλάδα επιστρέφει», βρισκόμαστε σε σημείο καμπής και στροφής, που αποδεικνύεται όχι μόνο από τις επιδόσεις της οικονομίας αλλά και από τις διαθέσεις που κατέγραψε μεταξύ των επενδυτών απέναντι στη χώρα.

«Στις θεσμικές συναντήσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «υπήρξε η ευρύτατη δυνατή στήριξη και υποστήριξη της Ελλάδας, τόσο στις δημόσιες δηλώσεις όσο και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις». «Ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικές οι δηλώσεις του Προέδρου (Τραμπ) για την ανάγκη στήριξης, για την έξοδο από την κρίση, για την επιστροφή της Ελλάδας και για τις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει, όπως και η προτροπή του προς τους επενδυτές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, για τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες στο πλαίσιο των θεσμικών επαφών που είχε σημείωσε ότι «οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν, όχι μόνο να δώσουμε την εικόνα αλλά να πάρουμε και μια ανταπόκριση σε ό,τι αφορά το αίτημά μας για στήριξη των επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και σε ό,τι αφορά το αίτημά μας για τη διατήρηση των ισορροπιών στην ευαίσθητη περιοχή, σε σχέση με την Τουρκία, και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής αξίας και σημασίας της χώρας».

«Σημαντικός σταθμός, που επιβεβαιώνει αυτή την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών, είναι η επόμενη ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα – μια έκθεση με διεθνή ακτινοβολία που έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Η επόμενη έκθεση θα επικεντρωθεί στα θέματα νέων τεχνολογιών και καινοτομίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Κάνοντας ένα πρώτο ταμείο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι επιβεβαίωσαν την πάγια αμερικανική υποστήριξη για την ελάφρυνση του χρέους και κέρδισαν μια σαφή δήλωση προθέσεων της κυβέρνησης Τραμπ για την πραγματοποίηση επενδύσεων και για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Αμερική.

Οι επενδυτές από την Αμερική έχουν ήδη εντοπίσει ευκαιρίες

Είναι δεδομένο, τουλάχιστον την τελευταία τριετία, ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε ένα επενδυτικό Ελντοράντο για αμερικανικά επενδυτικά funds, θεσμικούς επενδυτές, private equities, ακόμα και ιδιώτες, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να επενδύσουν στη χώρα μας και έχουν προχωρήσει σε μεγάλα deals σε τομείς όπως η ενέργεια, οι τράπεζες, ο τουρισμός (ποντάροντας στις προβλέψεις για την έλευση 20 εκατομμυρίων τουριστών), η ναυτιλία, το real estate, τα logistics, οι κατασκευές, καθώς και σε εξωστρεφείς ομίλους.

Οι Αμερικανοί επενδυτές ποντάρουν σε μεγάλο οικονομικό και γεωπολιτικό comeback της Ελλάδας, θεωρώντας ότι η γεωπολιτική θέση της χώρας αναβαθμίζεται ταχύτατα εξαιτίας της ευρύτερης και βαθιάς πολιτικής αναταραχής στη ΝΑ Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, διακρίνουν τις σημαντικότατες ευκαιρίες στην ανάδειξη των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ενώ διατηρούν προσδοκίες ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας και αναμένουν την αναβάθμιση της χώρας ως πύλης της Ευρώπης.

Η πρώτη επιβεβαίωση αμέσως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήρθε από την ανάδειξη της αμερικανικής Onex ως προτιμητέου επενδυτή για το Νεώριο, υπόθεση που είχε δρομολογηθεί πρωθύστερα.

Αν προσπαθήσουμε να θυμηθούμε άλλες μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις, πρέπει να σταθούμε στο fund Third Point, που διαχειρίζεται κεφάλαια 13 δισ. ευρώ και επένδυσε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, ξεκινώντας από την Dolphin Capital, στην Energean Oil & Gas για την ανάπτυξη της παραγωγής στα κοιτάσματα Πρίνος, Βόρειος Πρίνος, «Ε» και στις έρευνες στα νέα κοιτάσματα. Επίσης, το hedge fund ΤPG - Axon Capital και την αμερικανική Hines, που δηλώνει έτοιμη να ρίξει 500 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, εξαγόρασε το πακέτο της Μαΐλλης, που είχαν στα χέρια τους οι πιστώτριες τράπεζες, ενώ απέκτησε και το ATHENS Ledra Marriott, έναντι 33,5 εκατ. ευρώ.

Ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι οι τομείς που ενδιαφέρουν το fund Oaktree, το deal του οποίου με τον όμιλο ΣΑΝΗ του Ανδρέα Ανδρεάδη άνοιξε τον δρόμο για την αγορά του ξενοδοχείου Gerakina Beach της Χαλκιδικής, με 15 εκατ. ευρώ περίπου. Το δίδυμο Oaktree-ΣΑΝΗ έχει αποκτήσει και το ξενοδοχειακό συγκρότημα Oceania Club στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

Το fund Oaktree έχει επίσης προχωρήσει σε συνεργασία με τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες Ocean Bulk και Star Bulk του Πέτρου Παππά. Στην ελληνική ναυτιλία επένδυσε και το fund Blackstone. Επενδύσεις στον χώρο της πληροφορικής πραγματοποίησε το fund Black Summit μέσω των Ευρωσυμβούλων και της Q&R.