Η απάντηση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στις βολές του ΥΠΟΙΚ - Free Sunday
Η απάντηση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στις βολές του ΥΠΟΙΚ

Η απάντηση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στις βολές του ΥΠΟΙΚ

Ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να απαντήσει στις βολές που δέχθηκε από το ΥΠΟΙΚ αναφορικά με την χρήση λανθασμένων στοιχείων για το χρέος, εξέδωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ). Στην ανακοίνωση του μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή χωρίς ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις. Ωστόσο στην ίδια ανακοίνωση αποδέχεται την κριτική που ασκήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για το ύψος των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους την περίοδο 2020-2026.

Σε ανακοίνωσή του, το ΓΠΚΒ σημειώνει ότι στις εκτιμήσεις για τους τόκους «δεν υπολογίστηκαν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν σε επικαιροποιημένες ενημερώσεις, που όμως δεν ήταν στη διάθεση του ΓΠΚΒ κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πρόσφατης τριμηνιαίας έκθεσής του».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή

«Μόνιμη μέριμνα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), εδώ και πέντε περίπου χρόνια, είναι η διατύπωση εμπεριστατωμένων εκτιμήσεων και προβλέψεων σχετικά με τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας με τη μεγαλύτερη δυνατή επιστημονική ακρίβεια.

Ως εκ τούτου το ΓΠΚΒ διευκρινίζει τα εξής:

  1. Τα στοιχεία που αναφέρονται στην τελευταία έκθεση αποτελούν μελλοντικές εκτιμήσεις των χρηματοδοτικών αναγκών για την αποπληρωμή των τόκων της περιόδου 2020-2026 και στηρίχθηκαν σε επίσημα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων το 2014.
  2. Στις προαναφερόμενες εκτιμήσεις δεν υπολογίστηκαν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν σε επικαιροποιημένες ενημερώσεις, που όμως δεν ήταν στη διάθεση του ΓΠΚΒ κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πρόσφατης τριμηνιαίας έκθεσής του.
  3. Αποδεχόμαστε την κριτική που ασκήθηκε στις εκτιμήσεις της τελευταίας έκθεσής μας αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της θέσης που υποστηρίζει το ΓΠΚΒ: εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή.

Εν κατακλείδι, καθώς ο χρόνος λήξης του Προγράμματος Προσαρμογής (Μνημόνιο) πλησιάζει και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με θέμα την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, και καθώς το ζήτημα του χρέους είναι εθνικό, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συναίνεσης και σύμπραξης όλων των δυνάμεων, πολιτικών και τεχνοκρατικών, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης για τη χώρα μας. Αυτή είναι και η ουσία της θέσης του ΓΠΚΒ όπως αποτυπώθηκε στη σχετική τριμηνιαία έκθεση».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε λανθασμένες τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. «Πρόκειται για λάθος» δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγήθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αξιοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος που είχαν μεταβιβαστεί στη Βουλή το 2014. Έτσι, όπως αναφέρει η «Εφ. Συν.» εκτινάσσει τους τόκους στα 84,3 δισεκατομμύρια ευρώ την χρονική περίοδο 2021-2026.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επέμεινε ότι «οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων που αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (σελ. 12) δεν είναι ακριβείς». «Οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων που αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (σελ. 12) δεν είναι ακριβείς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οιικονομικών, το οποίο σχολιάζει: «Το υπουργείο Οικονομικών σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπως και άλλων αντίστοιχων φορέων, και δε συνηθίζει να σχολιάζει τις εκθέσεις και τις απόψεις που εκφέρονται από τα μέλη του. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οφείλει να αποκαθιστά την πραγματικότητα όταν διαπιστώνονται σφάλματα». Με βάση τα νέα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι τόκοι για την περίοδο 2021-2026 θα είναι μειωμένοι από 24% έως και 36% σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, ανάλογα με τις παραδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο υπολογισμός των τόκων, στο μέτρο που το μεγαλύτερο μέρος δανεισμού έχει ακόμη κυμαινόμενο επιτόκιο, εξαρτάται προφανώς από τη μέθοδο πρόβλεψης των επιτοκίων. Κατά συνέπεια, σε τόσο μακρινές περιόδους, η πιθανότητα σοβαρών αποκλίσεων είναι μεγάλη» επισημαίνεται. Καταλήγει η ανακοίνωση ότι «συνεπώς ο υπολογισμός αυτός επιβάλλεται να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για «τη χρήση μη έγκυρων στοιχείων και τη συνακόλουθη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων» σε ό,τι αφορά το στοιχείο που αναφέρεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για επιβάρυνση με τόκους 84,3 δισ. ευρώ στο χρονικό διάστημα 2020-2026. Όπως επισήμανε ο κ. Βούτσης, «η συνηγορία και η συνδρομή για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, στην κρίσιμη μάλιστα περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και αναμένονται θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, δεν είναι δυνατόν να γίνονται με διογκωμένα στοιχεία από πίνακες της χρήσης του έτους 2013 και με την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας».

Από την πλευρά του, ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, μετά από την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, μιλώντας στον Σκάι ανέφερε πως 

«Το έλεγε και η ίδια η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση, χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η χώρα οδεύει σε χρεοκοπία», ανέφερε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, μετά την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στις εκτιμήσεις του. «Αν δεν γίνει κάτι με το χρέος, δεν είναι βιώσιμο. Η περαιτέρω ρύθμιση είναι απαραίτητη», σημείωσε ο κ. Λιαργκόβας,