Οι αδικίες για το κοινωνικό μέρισμα και οι διορθώσεις - Free Sunday
Οι αδικίες για το κοινωνικό μέρισμα και οι διορθώσεις

Οι αδικίες για το κοινωνικό μέρισμα και οι διορθώσεις

Δέκα μέρες πριν κλείσει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα και ήδη έχουν καταγραφεί σημαντικά προβλήματα αλλά και αδικίες για χιλιάδες πολίτες. Συνολικά 719.814 είναι οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, ποσοστό 42,96%, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) (30/11/2017, 16:00).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν, μέχρι εκείνη την ώρα, ανέρχονται σε 1.675.596. Οι ακυρωμένες αιτήσεις αριθμούν 147.835, ποσοστό 8,82%, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 341.713, ποσοστό 20,39%, ενώ οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) είναι 403.520, ποσοστό 24,08%.

Την στιγμή που η πλατφόρμα τεχνικά δείχνει να λειτουργεί άψογα, καταγράφονται κατάφωρες αδικίες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει υπάρξει μέριμνα για βασικά πράγματα, όπως το θέμα των φιλοξενούμενων ή η σύζευξη εισοδήματος με ακίνητη περιουσία.

Ειδικότερα, θέμα εντοπίζεται με τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι δεν μπορούν να αιτηθούν, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλον φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016, ακόμα και εάν τώρα δεν διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.

Επίσης, από το μέρισμα αποκλείονται φορολογούμενοι που έχουν μεν χαμηλό δηλωθέν εισόδημα αλλά υψηλότερο τεκμαρτό, ενώ από τους αδικημένους είναι και οι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση αφορούν το σύνολο του κατατεθειμένου ποσού.

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει με χιλιάδες φορολογούμενους που δεν μπορούν να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα από λάθος που έγινε κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και το οποίο επέτρεπε το Taxisnet. Για το συγκεκριμένο λάθος ήδη η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου ζητά την παρέμβαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, τονίζοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις αιτήσεις χορήγησης κοινωνικού μερίσματος και αφορούν το θέμα φιλοξενίας - δωρεάν παραχώρησης οικίας.

Το λάθος που έγινε διαπιστώνεται κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης του μερίσματος και έρχεται συνεπεία συμπλήρωσης του κωδικού 092 στον πίνακα 6.12 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Έχει παρατηρηθεί ότι σε πληθώρα περιπτώσεων ο κωδικός 092 έχει εκ παραδρομής συμπληρωθεί κατά την υποβολή των δηλώσεων και σε περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης ακινήτων για τις οποίες έχει συμπληρωθεί κανονικά ο πίνακας 5.1 του εντύπου Ε1 με τη σχετική ένδειξη στον κωδικό 203. Προκύπτει δηλαδή ότι ενώ πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση οικίας, έχει συμπληρωθεί από λάθος και ο κωδικός 092, που αφορά τη φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από τη χορήγησή του κοινωνικού μερίσματος.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να γίνουν βελτιώσεις στις περιπτώσεις χηρείας που αφορούν το 2017 και δεν μπορούν ακόμη να υποβάλουν την αίτηση.

Παράλληλα, προχώρησε αυτόματα η αντιστοίχιση σε μεγάλους αριθμούς ΑΜΚΑ με τα ΑΦΜ ειδικά για έναν αριθμό υπερήλικων συνταξιούχων, οι οποίοι όταν κάνουν την αίτηση δεν θα χρειαστεί να πάνε για διόρθωση στα ΚΕΠ.

Αναφορικά με τους ανέργους που είχαν μείνει άνεργοι για έξι συνεχείς μήνες το 2017, θα αφαιρεθεί από το εισόδημά τους –του έτους 2016– ένα ποσό της τάξης των 9.000 ευρώ (συν 1.500 ευρώ ανά επιπλέον μήνα άνω των 6 μηνών), έτσι ώστε να καταστούν δικαιούχοι.

Οι γονείς θα μπορούν να δηλώνουν σε συγκεκριμένο πεδίο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το τέκνο που έχει γεννηθεί το 2017, ενώ θα θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα όσα παιδιά είναι έως 25 ετών, εφόσον έχουν ΑΦΜ αλλά δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.

Σε όσους φιλοξενούνταν από ανθρώπους που έχουν αποβιώσει το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση με τα δικά τους στοιχεία.

Οι ανασφάλιστες χήρες θανόντος θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα και να υποβάλουν αίτηση με τα δικά τους στοιχεία.

Περιπτώσεις όμως αδικίας ακούγονται και καταγράφονται κάθε μέρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Χήρα με δύο ανήλικα που φιλοξενούνταν από την πεθερά της, συνταξιούχο που έχει πεθάνει τον Νοέμβριο του 2016 δεν δικαιούται μέρισμα με εισόδημα μικρότερο από 8.000 ευρώ. Η ίδια, επειδή το σπίτι όπου διαμένει ανήκει στο ανήλικο τέκνο της μετά τον θάνατο της πεθεράς, δεν μπορεί να περάσει στο σύστημα, ακόμη και αν το ανήλικο τέκνο είναι στη δική της δήλωση.

Τρίτεκνη οικογένεια έχει εισόδημα 22.150 ευρώ, τέκνο με αναπηρία άνω του 67% και μηδενική περιουσία. Πρώτον, στο εισόδημά της συνυπολογίζουν το επίδομα Α21 και διαμορφώνουν το εισόδημα στα 24.000 ευρώ και, δεύτερον, δεν υπολογίζεται η αναπηρία και δεν γίνεται σύζευξη με την έλλειψη ακίνητης περιουσίας, με αποτέλεσμα να μη δικαιούται μέρισμα.

Εργαζόμενος με σύζυγο μακροχρόνια άνεργη και δύο παιδιά έχουν ετήσιο εισόδημα 11.700 ευρώ. Φιλοξενούνται στη μητέρα του, η οποία επίσης είναι μακροχρόνια άνεργη. Έκανε αίτηση για λογαριασμό της μητέρας του, καθώς οι ίδιοι λόγω φιλοξενίας δεν δικαιούνται. Όλοι ζουν από τον μισθό του ίδιου, ενώ το ακίνητο όπου μένουν κινδυνεύει να βγει σε πλειστηριασμό λόγω χρεών στις τράπεζες. Η ακίνητη περιουσία του αναγνώστη ανέρχεται σε αξία στα 140.000 ευρώ από ψιλή κυριότητα στο ακίνητο όπου μένει η οικογένειά του. Η μητέρα του έχει την επικαρπία και αυτή προστίθεται στη συνολική περιουσιακή κατάσταση, δηλαδή ένα ποσό 43.560 ευρώ. Σύνολο δηλαδή 183.560 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι το σύστημα απορρίπτει ότι δικαιούνται μέρισμα, καθότι το σύνολο της περιουσίας φαίνεται στα 183.560 ευρώ, δηλαδή 3.560 ευρώ περισσότερα από το όριο των 180.000 ευρώ που έχει τεθεί ως κριτήριο.