Αλλάζει το τοπίο στην ενέργεια - Free Sunday
Αλλάζει το τοπίο στην ενέργεια

Αλλάζει το τοπίο στην ενέργεια

Η συμφωνία για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ και οι αλλαγές σε ΔΕΠΑ και ΕΠΑ που φέρνουν οι θεσμοί.

Η συμφωνία με τους θεσμούς για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει κλείσει οριστικά και μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι αράδες απέμενε η επίσημη επικύρωσή της από τις δύο πλευρές χθες, Παρασκευή.

Για τη ΔΕΗ το μεγάλο ερώτημα μετά τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGcomp), που αφορά την πώληση των τριών από τις τέσσερις πιο ανταγωνιστικές της μονάδες, είναι κατά πόσο το εναπομείναν χαρτοφυλάκιο παραμένει βιώσιμο. Και αυτό καθώς είναι δεδομένη η κακή οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης και το πρόβλημα ρευστότητας.

Οι όροι που θα πλαισιώσουν τη συμφωνία και θα αποσαφηνιστούν το επόμενο διάστημα έχουν σημαντικό ρόλο τόσο στο εγχείρημα της πώλησης όσο και στη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.

Σε αυτό το ατέρμονο πηγαινέλα, το υπουργείο Ενέργειας επί του παρόντος έχει καταφέρει να αποσπάσει δέσμευση της DGcomp για ελάχιστο έσοδο από την πώληση των μονάδων. Από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μανόλη Παναγιωτάκη φαίνεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ προσβλέπει σε υψηλό τίμημα, σε αντίθεση με τους επενδυτές, που μόνο με ένα χαμηλό τίμημα θα μπορούσαν να σκεφτούν επένδυση στον λιγνίτη.

Στο market test του Δεκεμβρίου θα βγουν οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η εν λειτουργία μονάδα της Μελίτης Ι στη Φλώρινα και η άδεια για τη Μελίτη ΙΙ. Οι τρεις εν λειτουργία μονάδες απασχολούν 1.300 εργαζόμενους.

Οι μονάδες θα διατεθούν εν λειτουργία, που σημαίνει απόσχιση, καθεστώς που συμπεριλαμβάνει και τη μεταφορά του συνόλου των εργαζομένων. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ (λογιστήριο, προμήθειες, υγεία κ.λπ.) που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες και στις προς πώληση μονάδες και στην περίπτωση που δεν μεταφερθούν θα αποτελέσουν υπεράριθμο προσωπικό για τη ΔΕΗ. Καθοριστικό για τους επενδυτές, αλλά και για τη ΔΕΗ, είναι το θέμα των ορυχείων που τροφοδοτούν τις μονάδες, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα παραχωρηθούν και αυτά σε τρίτους και με ποιους όρους.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, είναι και οι συμβάσεις των προς πώληση μονάδων με προμηθευτές και εργολάβους που χρήζουν αποσαφήνισης, ενώ ένα από τα κρίσιμα θέματα που θα πρέπει να αποτιμηθεί το επόμενο διάστημα είναι η επίπτωση της απώλειας περιουσιακών στοιχείων στον δανεισμό της Επιχείρησης. Πρόσφατο παράδειγμα η δύσκολη από την πλευρά της ΔΕΗ εξασφάλιση του κοινοπρακτικού δανείου των 200 εκατ. ευρώ, λόγω της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, και οι δυσμενείς όροι με τους οποίους κατάφερε να το διασφαλίσει εξ αυτού του λόγου.

Στη δίωρη συνάντηση της Πέμπτης με τους επικεφαλής των θεσμών, στην οποία παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συζητήθηκαν, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Γιώργος Σταθάκης, τα τεχνικά θέματα εφαρμογής της συμφωνίας, πώς δηλαδή θα προχωρήσει η πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης, της εν λειτουργία μονάδας Μελίτη Ι στη Φλώρινα και της άδειας για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ και τα χρονοδιαγράμματα ώστε η πώληση να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η πώληση θα γίνει με τη διαδικασία της απόσχισης, την οποία θα αναλάβει να «τρέξει» η ΔΕΗ. Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι το market test θα ξεκινήσει αμέσως μετά το κλείσιμο της επίσημης συμφωνίας την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου από την ίδια την DGcomp. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η DGcomp θα εποπτεύει μέσω δικού της φορέα και τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Στο θέμα των εργαζομένων πολλά ζητήματα αναμένεται να οριστικοποιηθούν λίγο πριν από τη νομοθέτηση της διαδικασίας. Μέχρι τότε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν στον νέο ιδιοκτήτη θα περάσει το σύνολο των εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες και τι θα γίνει με όσους μείνουν εκτός, εάν θα ισχύει το ίδιο καθεστώς εργασιακών σχέσεων κ.λπ.

Αν και το ευρωπαϊκό πλαίσιο διασφαλίζει ότι η μεταβίβαση μιας εταιρείας δεν συνιστά επαρκή λόγο καταγγελίας συμβάσεων για εύλογο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους πιστωτές ποιο θα είναι αυτό το διάστημα, ενώ θα πρέπει να αποτιμηθεί για την επιτυχία του εγχειρήματος και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με τις υψηλές παροχές της προ μνημονιακής περιόδου, αφού πλέον ο ιδιοκτήτης δεν θα είναι το Δημόσιο.

Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστο τίμημα το οποίο θα προσδιοριστεί έπειτα από αποτίμηση από ανεξάρτητο σύμβουλο.

Ανοιχτά παρέμεναν μέχρι χθες και τα αντισταθμιστικά που έχει ζητήσει ο κ. Σταθάκης, δηλαδή η παράταση ζωής του ΑΗΣ Αμυνταίου και η δυνατότητα αναβάθμισής του με ιδιώτη επενδυτή, αλλά και το θέμα της αναπροσαρμογής προς τα κάτω των δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ).

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ και οι θεσμοί εκτιμάται ότι θα «κλειδώσουν» και τις αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου, με τον δραστικό περιορισμό της ΔΕΠΑ στις θυγατρικές της ΕΠΑ.

Η μητρική, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, θα αποχωρήσει από το 51% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας και θα αποκτήσει εξολοκλήρου την ΕΠΑ Αττικής, εξαγοράζοντας το ποσοστό 49% της Shell.

Οι δανειστές επέμεναν στο να περιοριστεί η ΔΕΠΑ σε ρόλο παθητικού μετόχου, με ποσοστό στις δύο ΕΠΑ κάτω από το 34%.