Καμία επιπλέον προστασία για τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία - Free Sunday
Καμία επιπλέον προστασία για τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία

Καμία επιπλέον προστασία για τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία

Στην επιθυμία της κυβέρνησης να προστατεύσει τα γραφεία των συμβολαιογράφων απέδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, την τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή και προβλέπει ποινές για όσους παρεμποδίζουν την διαδικασία των πλειστηριασμών.

«Η προσθήκη που γίνεται είναι σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά την διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Για τα ειρηνοδικεία δεν αλλάζει τίποτα. Παραμένει ως έχει από το 1950. Προσθέσαμε την διάταξη για τα γραφεία των συμβολαιογράφων επειδή θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ό,τι ισχύει για τους δημόσιους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία από το 1950 θα ισχύει και για τους ηλεκτρονικούς».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για απόλυτη αφοσίωση της κυβέρνησης στους πλειστηριασμούς.

«Αντί να φέρετε την προστατευτική διάταξη φέρατε την καταδιωκτική. Φέρνετε την προστασία των υπαλλήλων του πλειστηριασμού και όχι των δανειοληπτών. Κάνατε επιλογή μην μας κοροϊδεύετε», είπε ο κ.Βορίδης, ο οποίος αναρωτήθηκε αν κάποιοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πριν 3-4 χρόνια θα βρίσκονταν εκτεθειμένοι σε αυτεπάγγελτες διώξεις.

«Το καινούργιο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια βγαίνουν στο σφυρί. Ποιος σας λέει ότι εμείς συμφωνούμε με την υφιστάμενη διάταξη;» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν.Παφίλης.Ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι εξασφαλισμένη έως την 31.12.2018.

«Εάν μου φέρετε εσείς μια πρώτη κατοικία που έχει εκτεθεί σε πλειστηριασμό είτε δημόσιο αναγκαστικό είτε ηλεκτρονικό για δανειολήπτη που έχε τις προϋποθέσεις του νόμου και κάλυψη δικαστηρίων και η πρώτη κατοικία βγαίνει σε πλειστηριασμό τότε να μιλήσουμε» απάντησε ο κ.Κοντονής, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως με τις διατάξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων προστατεύονταν «εκατομμυριούχοι με βίλες εις βάρος των φορολογουμένων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση επικαλείται στην αιτιολογική έκθεση της επίμαχης τροπολογίας «λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος» ενώ ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι επεσήμανε ότι «η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση ότι γίνεται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών».

«Υπάρχει πρόβλημα;» ρώτησε ο κ.Αμυράς.