Πλαστικό αντί Brexit - Free Sunday
Πλαστικό αντί Brexit

Πλαστικό αντί Brexit

Τη φορολόγηση του πλαστικού, ως αντίβαρο για την κάλυψη των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χαθούν από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Παράγουμε και χρησιμοποιούμε πολύ πλαστικό που, παρά τις προσπάθειες ανακύκλωσης, καταλήγει στα σκουπίδια. Πλέον, εξαιτίας της Κίνας, δεν μπορούμε να το πουλήσουμε στις παγκόσμιες αγορές όπως συνέβαινε μέχρι τώρα», εξήγησε ο αρμόδιος Επίτροπος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, Γκίντερ Ετινγκερ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά το Brexit ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα μειωθεί κατά 12-15 δισεκατομμύρια ευρώ και η Επιτροπή προτείνει την αύξηση της κρατικής συνεισφοράς από 1% σε 1,1 ή 1,2% του ΑΕΠ.

«Όσον αφορά το ταμείο συνοχής και τη γεωργία, θα πρέπει να περιορίσουμε κάπως τα χρήματα, αλλά θα προσπαθήσουμε να το καταφέρουμε χωρίς να προκληθεί ζημιά στα προγράμματα», είπε ο κ.Ετινγκερ.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Ετινγκερ πρότεινε να μην μειωθούν ούτε ένα ευρώ οι δαπάνες η ασφάλεια, η επιστημονική έρευνα και το πετυχημένο πρόγραμμα Εράσμους, που θεωρούνται προτεραιότητες.