Με γοργούς ρυθμούς οι αλλαγές στα telecoms - Free Sunday
Με γοργούς ρυθμούς οι αλλαγές στα telecoms

Με γοργούς ρυθμούς οι αλλαγές στα telecoms

Με γοργούς ρυθμούς συντελούνται οι αλλαγές στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μετά και την αποσφράγιση των προσφορών για την εξαγορά της Cyta Ελλάδος και την επιλογή της Vodafone ως προτιμώμενου πλειοδότη. Την στιγμή που η περίπτωση της Cyta δρομολογείται, στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει και η διαδικασία για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή για τη Forthnet, με πληροφορίες της αγοράς να κάνουν ήδη λόγο για τουλάχιστον επτά υποψηφίους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Όπως όλα δείχνουν, η τράπουλα μοιράζεται οριστικά στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, αν συνυπολογίσει κανείς την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανανέωση των αδειών των τριών παρόχων κινητής τηλεφωνίας για τη χρήση φασματικών συχνοτήτων στην περιοχή των 1800 MHz, η οποία θα εισφέρει στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου περί τα 201,45 εκατ. ευρώ.

Επί του πρακτέου, οι τρεις εταιρείες ανανέωσαν τις άδειες για τα τμήματα φάσματος που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή, με την Cosmote να καλείται να καταβάλει 83,15 εκατ. ευρώ (για 5 τμήματα), τη Vodafone 59,2 εκατ. ευρώ (για 3 τμήματα) και τη Wind 59,1 εκατ. ευρώ (για 3 τμήματα).

Με τις άδειες των παρόχων να λήγουν τον Δεκέμβριο του 2035, πλέον κυριαρχεί μια αίσθηση σταθερότητας στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν και οι επενδύσεις σε υποδομές για τα επόμενα 18 χρόνια.

Η Vodafone συνεχίζει τις μεγάλες επενδύσεις της στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σχόλιο του επικεφαλής της επιχείρησης Χάρη Μπρουμίδη, μετά την εξαγορά της Cyta Hellas έναντι 118 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, η εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone Eλλάδος «θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον στόχο μας για την ανάδειξη της Vodafone σε έναν σύγχρονο πάροχο ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Παράλληλα, θα αποτελέσει ευκαιρία για τους εργαζομένους των δύο εταιρειών να ενισχύσουν την τεχνογνωσία τους, να αναδείξουν το ταλέντο και την εμπειρία τους, αλλά και να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους».

Σημειώνεται ότι η Vodafone αποκτά, εκτός από περίπου 300.000 πελάτες σταθερής και κινητής της Cyta Hellas, 5.500 χλμ. οπτικών ινών που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του έργου ανάπτυξης των ευρυζωνικών υποδομών της περιφέρειας, του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι μόνο το δίκτυο αυτό δικαιολογεί την καταβολή του τιμήματος των 118 εκατ. ευρώ που διέθεσε η Vodafone.

Με την επένδυση αυτή, η Vodafone διαθέτει πάνω από 320 εκατ. ευρώ για την εξαγορά ανταγωνιστριών της. Σημειώνεται ότι το 2014 απέκτησε το 100% της Hellas Online, με τίμημα που πλησίασε τα 200 εκατ. ευρώ, και μόλις προχθές υπέγραψε τη συμφωνία απόκτησης του 100% της Cyta. Έτσι η Vodafone κατέστη ο Νο2 παίκτης πίσω από τον ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία, με ένα πελατολόγιο που φτάνει το 1 εκατομμύριο συνδέσεις.

H Forthnet και οι εξελίξεις

Στο στρατόπεδο της Forthnet η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου 2018. Ωστόσο, η τήρηση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος αμφισβητείται, καθώς, παρά το γεγονός ότι τυπικά ξεκίνησε ο οικονομικός και νομικός έλεγχος (due dilligence) της Forthnet, εντούτοις το VDR (virtual data room) παραμένει ακόμη κενό ή η διάθεση των εγγράφων γίνεται με το σταγονόμετρο. Στην πράξη, οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να δουν στο εικονικό περιβάλλον δεδομένων (VDR), που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτόν, τις συμβάσεις της εταιρείας, τα νομικά έγραφα κ.λπ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη πριν από το τέλος του 2017 οι πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) της Forthnet προχώρησαν στη μετατροπή μέρους των ομολογιών που διαθέτουν σε μετοχές της Forthnet. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι πιστώτριες τράπεζες να ελέγχουν πλέον το 33% της Forthnet, ενώ αν μετατρέψουν το σύνολο των ομολογιών τους, κάτι που θα γίνει εν ευθέτω χρόνω, η συμμετοχή τους θα φτάσει στο 70%.

Μέσω αυτής της εξαγοράς Vodafone και Wind χτίζουν από κοινού το αντίπαλο δέος του ΟΤΕ, καθώς αναμένεται να διεκδικήσουν μαζί τη Forthnet, δεδομένου ότι έχουν υποβάλει από κοινού την αρχική προσφορά. Μάλιστα, όπως σημείωναν κύκλοι των δύο επιχειρήσεων, η δεσμευτική προσφορά που θα υποβληθεί θα είναι κοινή.

Το κλίμα πλέον, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι πως ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών εισέρχεται στην τελική του φάση, με τους πέντε παίκτες, Cosmote, Vodafone Ελλάδος, Wind Ελλάς, Forthnet και Cyta να συγκεντρώνονται ακόμα πιο πολύ. Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες περιορίζονται σε τέσσερις και πιθανότατα μετά από πολύ λίγο σε τρεις, όταν κατά τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης της αγοράς στη μάχη για μερίδιο σε συνδρομητές συμμετείχαν περίπου δώδεκα.

Σήμερα οι πάροχοι έχουν μείνει τρεις (συν τον ΟΤΕ, τέσσερις συνολικά στην τηλεπικοινωνιακή αγορά) και συγκεντρώνουν περίπου το 45% των συνδρομητών τηλεφωνίας με βάση το δεδομένο ότι οι εναλλακτικοί στο τέλος του 2017 εξυπηρετούσαν 2.110.000 συνδέσεις (μόλις 25.000 περισσότερες απ’ ό,τι στο τέλος του 2016), ενώ ο ΟΤΕ (στοιχεία εννεαμήνου) περίπου 2.628.750.

Και οι εξελίξεις αυτές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία οι πάροχοι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν να προσφέρουν ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες που θα κινούνται σε επίπεδα άνω των 100 Mbps, αξιοποιώντας την αναβάθμιση των υποδομών που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ θα συναγωνιστούν και στα πακέτα υπηρεσιών που συνδυάζουν και τη συνδρομητική τηλεόραση.