Συνεχίζεται το θρίλερ της Εθνικής Ασφαλιστικής - Free Sunday
Συνεχίζεται το θρίλερ της Εθνικής Ασφαλιστικής

Συνεχίζεται το θρίλερ της Εθνικής Ασφαλιστικής

Αυτή η πώληση φαίνεται ότι τα έχει όλα εκτός από μέριμνα για τους χιλιάδες ασφαλισμένους, καθώς και δικαστικές διαμάχες έχει και μηνύσεις και πηγαινέλα επενδυτών και εποπτεία από τις πάσης φύσεως αρχές. Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την Εθνική Τράπεζα και την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί φέρνουν την ιστορική τράπεζα και την επίσης ιστορική θυγατρική της, εννέα μήνες μετά την ανακοίνωση του deal εξαγοράς από την EXIN, μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση, όπου επενδυτής υπήρχε αλλά δεν υπάρχει.

Η Εθνική Τράπεζα καλείται να τηρήσει τη δέσμευσή της προς την Κομισιόν και να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Μάλιστα, το όφελος από τη συναλλαγή αναμενόταν να συνυπολογιστεί στα επικείμενα stress tests. Αντ’ αυτού, σήμερα διακυβεύεται το μέλλον μίας εταιρείας με ιστορία 125 ετών και πάνω από 1.000.000 ασφαλισμένους, που δίνει δουλειά –άμεσα ή μέσω συνεργατών– σε χιλιάδες οικογένειες.

Οι τελευταίες εξελίξεις πυροδοτήθηκαν από την αγωγή που κατέθεσε κατά του Ομίλου EXIN, διεκδικώντας 41 εκατ. δολάρια συν τους τόκους, το σχήμα που διεκδικεί την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, Calamos και Κοudounis.

Ειδικότερα, οι John P. Calamos και John S. Koudounis κατέθεσαν σε δικαστήριο του Ιλινόι δικαστική αγωγή κατά της EXIN Financial Services Holdings B.V., της ολλανδικής εταιρείας holding της EXIN Group, ζητώντας την άμεση αποπληρωμή ποσού άνω των 41 εκατ. δολαρίων, σε αρχικό κεφάλαιο, συν τόκους. Πρόκειται για ποσό που τους οφείλει η EXIN στο πλαίσιο μιας σειράς δανειακών συμφωνιών οι οποίες έληξαν και ήταν πληρωτέες στις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Ως εκ τούτου, είναι πλέον ληξιπρόθεσμες.

Όπως ανακοίνωσε η Calamos Family Partners, η αγωγή που κατατέθηκε επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, πως η EXIN έχει επανειλημμένως αποτύχει να παράσχει τις οικονομικές δηλώσεις και άλλες οικονομικές, λογιστικές και ρυθμιστικές πληροφορίες και αρχεία που της είχαν ζητηθεί στο πλαίσιο των προαναφερθέντων δανειακών συμφωνιών. Επιπλέον, με την αγωγή ζητούν πλήρη αναφορά του πότε και πώς η EXIN χρησιμοποίησε τα κεφάλαια τα οποία της χορηγήθηκαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει σταλεί στην EXIN επίσημη επιστολή παύσης και παραίτησης, με την οποία δίνονται οδηγίες στην EXIN να αφαιρέσει από την ιστοσελίδα της και απ’ όλες τις άλλες δημόσιες επικοινωνίες της οποιεσδήποτε αναφορές στον κ. Calamos, στον κ. Koudounis ή σε οποιαδήποτε σχετιζόμενη οντότητα και να παύσει τη χρήση οποιουδήποτε ονόματός τους ή αναφοράς σε αυτούς σε σχέση με οποιεσδήποτε ενέργειες ή δραστηριότητες της EXIN.

Εκπρόσωπος της Calamos Family Partners δήλωσε πως «ενώ συνήθως δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές επενδύσεις, έχει καταστεί προφανές στον κ. Calamos και στον κ. Koudounis πως τα δικαιώματά τους ως πιστωτών δεν τιμούνται και, ως εκ τούτου, αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, ώστε να επιβάλουν αυτά τα δικαιώματα».

Σημειώνεται ότι από τα τέλη Οκτωβρίου 2017 η Calamos Family Partners,, ο ιδρυτής της J. Calamos και ο J. Koudounis φέρεται να δήλωσαν στην EXIN ότι δεν επιθυμούν να βάλουν στην EXIN Partners, που τότε προβλεπόταν να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα κεφάλαια που δεσμεύονταν να εισφέρουν. Έτσι, θα υποβαθμίζονταν σε απλούς επενδυτές από βασικούς χρηματοδότες της εξαγοράς. Έκτοτε η EXIN δεν έχει καταφέρει να βρει άλλους επενδυτές που να ενταχθούν στη βασική ομάδα χρηματοδοτών, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υποβολή πλήρους φακέλου στην ΤτΕ.

Από την πλευρά της, η Calamos Family Partners, αποτελώντας αρχικά έναν από τους βασικούς επενδυτές του εγχειρήματος EXIN, μετά την οικειοθελή υποβάθμισή της σε limited partner ζητά πίσω τα κεφάλαια που είχε δανείσει στο νέο φιλόδοξο εγχείρημα.

Σημειώνεται ότι η EXIN δεν έχει καταθέσει πλήρη φάκελο στην ΤτE με το τελικό μετοχολόγιο. Αντίθετα, με επιστολή της πριν από μερικές ημέρες ζήτησε πρόσθετο χρόνο έως τις 21 Φεβρουαρίου για να καταθέσει τα στοιχεία που λείπουν.

Οι ανακοινώσεις της ΕΤΕ

Η ΕΤΕ αρχικά ανακοίνωσε ότι «σε συνέχεια ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αναφορικά με την πώληση του 75% της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων “Η ΕΘΝΙΚΗ” στην EXIN Financial Services Holdings BV (“EXIN” και η “Συναλλαγή”), η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε γνώση, μέσω αναφορών σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, για την ύπαρξη νομικών ενεργειών κατά της EXIN από την Calamos Family Partners. Η ΕΤΕ έχει υπογράψει Συμφωνία Αγοράς και Πώλησης Μετοχών με την EXIN στις 28 Ιουνίου 2017. Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ΕΤΕ θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό εφόσον λάβει γνώση τυχόν εξελίξεων που επηρεάζουν τη Συναλλαγή».

Με νέα ανακοίνωσή της ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις της από τη Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς Μετοχών με την EXIN Financial Services Holdings BV («EXIN») για την πώληση του 75% της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων (η «Συναλλαγή») λήγουν στις 28 Μαρτίου 2018.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΤΕ από την EXIN, η διαδικασία ολοκλήρωσης της επίσημης αίτησης στην Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε εξέλιξη. Ομοίως, βρίσκεται σε εξέλιξη η οριστικοποίηση της αίτησης στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.