Ψήφος εμπιστοσύνης στην τεχνολογία για αγορές παντού - Free Sunday
Ψήφος εμπιστοσύνης στην τεχνολογία για αγορές παντού

Ψήφος εμπιστοσύνης στην τεχνολογία για αγορές παντού

Περισσότερο από το 1/3 των Ελλήνων πραγματοποιεί online αγορές με τζίρο που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, δείχνοντας με έναν μοναδικό τρόπο ότι η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη έρευνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο B2C στην Ελλάδα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπάρχουν περισσότερες από 700 επιχειρήσεις με ψηφιακό κανάλι πώλησης, το λεγόμενο e-shop, ενώ το 25% των συνολικών ψηφιακών αγορών γίνεται σε εταιρείες του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, έχουμε ακόμη φόβους που εκφράζονται από το υψηλό ποσοστό αντικαταβολής, καθώς, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αγοράζουμε ολοένα και περισσότερο online αγαθά και υπηρεσίες αλλά πληρώνουμε offline, καθώς η πληρωμή με αντικαταβολή επιλέγεται για το 70% των συναλλαγών, ποσοστό που αν και υποχώρησε μετά την επιβολή των capital controls, εντούτοις συνεχίζει να αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό πανευρωπαϊκά.

Το υψηλό ποσοστό της αντικαταβολής στην Ελλάδα συνδέεται με τον φόβο των καταναλωτών για θέματα ασφάλειας και διαφύλαξης προσωπικών δεδομένων (διαδικτυακή απάτη), καθώς και με την ανησυχία για το προϊόν που τελικά θα παραλάβουν (ποιότητα, δυνατότητα επιστροφής ή αλλαγής κ.ά.). Παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες καταναλωτές γίνονται όλο και πιο τολμηροί όσον αφορά τα είδη που αγοράζουν, επιλέγοντας ακόμη και έπιπλα από ηλεκτρονικά καταστήματα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι προκειμένου να υποστηρίξει την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών επιχειρήσεων, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) προχώρησε στη θεσμοθέτηση του Σήματος Αξιοπιστίας για το Ελληνικό Ηλεκτρονικό Εμπόριο, το οποίο χορηγείται σε όσες εταιρείες πληρούν 120 κριτήρια πιστότητας και ποιότητας. Ήδη 70 επιχειρήσεις (από τα 300 μέλη του συνδέσμου) έχουν πιστοποιηθεί, ενώ προχωρά η διαδικασία ώστε τα πιστοποιημένα μέλη να ανέλθουν σε 100.

Οι Έλληνες αγοράζουν ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 83%, διαμονή σε καταλύματα κατά 72%, 67% εξαρτήματα και εξοπλισμό, 66% εισιτήρια και 59% έτοιμο φαγητό, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό αγοράς βιβλίων, στο 49%.

Την ίδια ώρα αυξανόμενος βαίνει ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως, με την τάση να παραμένει ανοδική τουλάχιστον έως το 2021. Το 2017 το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο συνέχισε την αυξητική του πορεία, καθώς οι online πωλήσεις εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 24,8% σε σχέση με το 2016, υπερβαίνοντας τα 2,3 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το eMarketer, το 2017, για πρώτη φορά, οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αντιπροσώπευαν το 1/10 των συνολικών λιανικών πωλήσεων παγκοσμίως (10,1%). Μάλιστα, έως το 2021 οι online πωλήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 4,479 τρισ. δολάρια και να αντιπροσωπεύουν το 16% του συνολικού τζίρου του λιανικού εμπορίου.

Συνολικά, οι λιανικές πωλήσεις υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν, σε διεθνές επίπεδο, κατά 5,8% το 2017 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας τα 22,737 τρισ. δολάρια, κυρίως λόγω των πολύ καλών επιδόσεων της αγοράς της Κίνας. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις υπολογίζεται ότι «έτρεξαν» στη διάρκεια του 2017 με τετραπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με την πορεία του λιανεμπορίου παγκοσμίως (23,2%).

Η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του eMarketer, θα παραμείνει σε διψήφιο ποσοστό καθ’ όλη την περίοδο των προβλέψεων (έως το 2021). Από την ίδια ανάλυση προκύπτει ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ εισέφεραν το 2017 1,584 τρισ. δολάρια στον παγκόσμιο τζίρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, αντιπροσωπεύοντας το 69,1% του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου.