Moody’s: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες - Free Sunday
Moody’s: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες

Moody’s: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες

Ο οίκος Moody's αναβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε Β3 από Caa2, επιβεβαιώνοντας τη θετική προοπτική (outlook).
Ο οίκος αναφέρει πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής και θα επιστρέψει στην χρηματοδότηση από τις αγορές.

Στην έκθεσή του ο οίκος μιλά για ουσιαστική δημοσιονομική πρόοδο, ενώ βλέπει «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η Moody’s, οι βασικοί λόγοι που την οδήγησαν σε αυτήν την κίνηση είναι οι εξής:

1) Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση υπό το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Οι βελτιώσεις αυτές με τη σειρά τους θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και τον τραπεζικό τομέα.

2) Ο οίκος θεωρεί ότι η χώρα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και θα επιστρέψει στις αγορές από όπου θα μπορεί να χρηματοδοτείται μόνη της. Η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από το ουσιαστικό μαξιλάρι ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση των πιστωτών της ευρωζώνης για πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.

3) Ο κίνδυνος μιας νέας χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης χρέους των ιδιωτών έχει υποχωρήσει σημαντικά

Το outlook της αξιολόγησης παραμένει θετικό. Η Moody’s εξηγεί ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει περαιτέρω την αξιολόγηση εάν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος αποφέρουν αποτελέσματα πιο θετικά από τα αναμενόμενα, οδηγώντας σε σταθερή οικονομική ανάπτυξη και σε ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους στο πλαίσιο ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.
Το μακροπρόθεσμο ανώτατο όριο αξιολόγησης για τα ομόλογα αναβαθμίστηκε επίσης στο Ba2 από B3, κάτι που αντανακλά τον μειωμένο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το μακροπρόθεσμο ανώτατο όριο για καταθέσεις σε ξένο νόμισμα και σε τοπικό νόμισμα αυξήθηκε στο B3 από το Caa2.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή και η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε «Β» από «Β-«, με θετικό το outlook. Είχε προηγηθεί στις 19 Ιανουαρίου η S&P η οποία είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε «Β» από «Β-«, διατηρώντας μεν θετικό το outlook, αλλά διαψεύδοντας όσους ανέμεναν μία πιο γενναιόδωρη κίνηση δύο βαθμίδων.