Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «ώρα μηδέν» - Free Sunday
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «ώρα μηδέν»

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «ώρα μηδέν»

 

Η μετάπτωση στο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών γίνεται πλέον με γρήγορους ρυθμούς και από την Τετάρτη δεν διεξάγονται πια στα ειρηνοδικεία, αλλά μόνο ηλεκτρονικά με επισπεύδουσες τράπεζες και ιδιώτες, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για χρέη προς την εφορία και τα ταμεία από την 1η Μαΐου.

Οι τράπεζες, αλλά και οι ιδιώτες, πιστεύουν ότι εφόσον ξεκινήσει να κινείται κανονικά το σύστημα, πολλοί οφειλέτες θα σπεύσουν θα ρυθμίσουν το χρέος τους, καθώς, αν έχουν τη δυνατότητα, δεν θέλουν να χάσουν το ακίνητό τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα από τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, αλλά και η βασική αιτία για να παγώσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου η δόση των 5,7 δισ. ευρώ.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παραμένουν το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση και μάλιστα άναψαν φωτιές στη συνεδρίαση του Eurogroup, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση.

Ξεκίνησε η διαδικασία

Ήδη την πρώτη ημέρα αναμενόταν να βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί 70 ακίνητα, ενώ μέχρι την Τρίτη είχαν καταχωριστεί στην πλατφόρμα 1.784 πλειστηριασμοί. Μόνο για την ερχόμενη Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί 260 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 639 ηλεκτρονικές εκποιήσεις ακινήτων. Οι πλειστηριασμοί αυτοί αφορούν ακίνητα, αγροτεμάχια, βιομηχανικά κτίσματα, γραφεία, μέχρι εργοστάσια, με τους επισπεύδοντες να είναι τόσο τράπεζες όσο και ιδιώτες.

Η νέα πραγματικότητα για τους οφειλέτες έρχεται με 1.000 πλειστηριασμούς μηνιαίως. Τουλάχιστον 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να έχουν γίνει από τις τράπεζες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ τουλάχιστον 6.000 ακόμα θα πρέπει να ακολουθήσουν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018.

Το «χρονοδιάγραμμα» που έχουν θέσει οι δανειστές στις τράπεζες με την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν προβλέπει 40.000 πλειστηριασμούς ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Από την αποτελεσματική έκβαση των πλειστηριασμών θα κριθεί αν οι τράπεζες προσεγγίσουν τον στόχο που έχει τεθεί από την ΕΚΤ για τουλάχιστον 3.000 πράξεις έως τον προσεχή Απρίλιο.

Συνολικά πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι είναι μόλις 130, ενώ εσχάτως άρχισαν να πιστοποιούνται συμβολαιογράφοι της επαρχίας. Το πρόβλημα με την επαρχία αντιμετωπίστηκε μεν, με την παροχή δυνατότητας μεταφοράς του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού σε συμβολαιογράφο της πρωτεύουσας, αλλά για να συμβεί αυτό απαιτείται να βεβαιωθεί προηγουμένως ότι δεν υπάρχει τοπικός πιστοποιημένος συμβολαιογράφος.

Τα πράγματα είναι καλύτερα σε Αθήνα και Πειραιά, όχι όμως σε τέτοιον βαθμό που να διαφοροποιείται η συνολική εικόνα.

Παράλληλα, στον χορό από την Πρωτομαγιά θα μπει και η εφορία, που ετοιμάζεται να προχωρήσει σε 17.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών και κοιτάζει άλλους 73.000 φορολογουμένους οφειλέτες. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που χρωστούν φόρους, τέλη και φοροπρόστιμα πάνω από 50.000 ευρώ ο καθένας.

Όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία, κατοικίες, χωράφια, αυτοκίνητα, σκάφη, εάν δεν φροντίσουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους, θα τα δουν να βγαίνουν στο «σφυρί», καθώς αρχίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για χρέη στο Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) προχώρησε στη δημιουργία επιστημονικών ομάδων εργασίας, προκειμένου να παρέχουν ενημέρωση προς τους πολίτες σχετικά με τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΚΕ σημειώνει ότι «πολλοί δανειολήπτες δεν γνωρίζουν τον τρόπο άσκησης των δικαιωμάτων τους έναντι της επιβολής κατάσχεσης, γι’ αυτό έχει δημιουργήσει επιστημονικές ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από νομικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι παρέχουν ενημέρωση και συμβουλευτική στους οφειλέτες.

»Για τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21/02/2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, αυτοί διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα, από τις 14:00 έως τις 18:00, εφόσον δεν αλλάζει η ημερομηνία διενέργειας και ο υπάλληλος του πλειστηριασμού (συμβολαιογράφος).

»Ο πλειστηριασμός διενεργείται κατόπιν ανάρτησης αναγγελίας από τον συμβολαιογράφο στο ηλεκτρονικό σύστημα δέκα (10) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία διενέργειας.

»Εφόσον αλλάζει η ημερομηνία διενέργειας ή ο υπάλληλος του πλειστηριασμού (συμβολαιογράφος), ο επισπεύδων δανειστής (π.χ. η τράπεζα) είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειάς τους στον οφειλέτη με επίδοση προς αυτόν νέου αποσπάσματος κατασχετήριας έκθεσης, το αργότερο δέκα ή είκοσι εργάσιμες ημέρες (εξαρτάται αν πρόκειται για κατάσχεση κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων) πριν από την ορισθείσα αρχικά ημερομηνία διενέργειας του φυσικού πλειστηριασμού».

Η μετάπτωση όλων των πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να γίνει σταδιακά τους προσεχείς μήνες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων μέχρι τον Ιούνιο πάνω από 5.000 πλειστηριασμοί θα έχουν αναγγελθεί για να διενεργηθούν ηλεκτρονικά.

Το στοκ των ακινήτων που εκκρεμούν να πλειστηριαστούν εντός του 2018 εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10.000 και δεν είναι τυχαίο ότι αυτόν τον στόχο έχουν θέσει και οι τράπεζες μετά τις πιέσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Κρίσιμο θέμα για τους θεσμούς είναι να υπάρχει κανονική ροή πλειστηριασμών κάθε μήνα σε όλες τις περιφέρειες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η κανονικότητα πανελλαδικά.

Για την αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών στις τοπικές περιφέρειες, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή στις τράπεζες ή στους ιδιώτες, να επιλέξουν όχι μόνο συμβολαιογράφο που ανήκει στον συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου εκτέλεσης αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται να περιοριστούν ή να αποτραπούν φαινόμενα αναστολής των πλειστηριασμών εξαιτίας τοπικιστικών συμφερόντων ή συμπεριφορών.