Απάντηση Στουρνάρα σε Τσίπρα: H ΤτΕ ως ανεξάρτητη αρχή εισηγείται την προληπτική γραμμή - Free Sunday
Απάντηση Στουρνάρα σε Τσίπρα: H ΤτΕ ως ανεξάρτητη αρχή εισηγείται την προληπτική γραμμή

Απάντηση Στουρνάρα σε Τσίπρα: H ΤτΕ ως ανεξάρτητη αρχή εισηγείται την προληπτική γραμμή

Συνέχεια στην κόντρα με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το θέμα της προληπτικής γραμμής στήριξης έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Οικονομικό φόρουμ των Δελφών, ο κ. Στουρνάρας δεν άφησε αναπάντητες τις αιχμές που άφησε χθές, από το ίδιο βήμα, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χτίσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας. Η ΤτΕ που είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται οδηγίες συμβουλεύει να εξεταστεί το μέτρο της προληπτικής γραμμής πίστωσης. Το μέτρο αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα διατηρήσει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, απαντώντας εμμέσως στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος χθες αναφερόμενος στην πρόταση Στουρνάρα έκανε λόγο για μια επιμονή η οποία προκαλεί ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότηα της.

«Εθελοντικά παραδώσαμε μέρος της κυριαρχίας μας στην Ευρωζώνη και την ΕΚΤ τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε και υπενθύμισε τους κανονισμούς της Ευρωζώνης που δεσμεύουν την Ελλάδα σε καθεστώς ισχυρής εποπτείας έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους. 

Τόνισε ότι η προληπτική στήριξη θα πιέσει προς τα κάτω το κόστος δανεισμού της χώρας και παράλληλα θα διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος, καθώς τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά στις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι χωρίς την προστασία της προληπτικής γραμμής το κόστος δανεισμού από τις αγορές μπορεί να αυξηθεί απότομα στη μετα-Μνημονιακή περίοδο. Υπενθύμισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου επιδεινώθηκε απότομα, αγγίζοντας το 4,5% την Παρασκευή.

«Το ρίσκο για τη δυναμική του χρέους είναι ξεκάθαρο», είπε, προσθέτοντας με νόημα πως απαιτείται μία «έξυπνη στρατηγική» σε σχέση με τα αγορές, πέρα από το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που θέλει να συγκροτήσει η κυβέρνηση.