Άστραψε ο Βενιάμης προς Ε.Ε.: «Ακολουθήστε το παράδειγμα της ελληνικής ναυτιλιακής πολιτικής» - Free Sunday
Άστραψε ο Βενιάμης προς Ε.Ε.: «Ακολουθήστε το παράδειγμα της ελληνικής ναυτιλιακής πολιτικής»

Άστραψε ο Βενιάμης προς Ε.Ε.: «Ακολουθήστε το παράδειγμα της ελληνικής ναυτιλιακής πολιτικής»

Τις εργασίες του συνεδρίου με θέμα «Η παγκόσμια επίδραση της ναυτιλίας», που διεξήχθη στο Ίδρυμα Ευγενίδη με οργανωτή τη ναυτιλιακή ιστοσελίδα The Sea Nation, άνοιξε ο κ. Βενιάμης. H προτροπή του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρου Βενιάμη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραδειγματιστεί από την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων στα θέματα της ναυτιλίας, καθώς και η αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η ναυτιλία των Ελλήνων στην παγκόσμια οικονομία εκ μέρους του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Ρ. Πάιατ, υπήρξαν δύο σημεία με ξεχωριστή σημασία που αναδείχθηκαν στο Sea Nation Conference.

Ο κ. Βενιάμης, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον σπουδαίο γεωστρατηγικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και στη σημασία του ελεύθερου εμπορίου. Τάχθηκε κατά των μέτρων προστατευτισμού και σημείωσε ότι η ελληνική και διεθνής ναυτιλία παρακολουθεί με ανησυχία τα μέτρα για τους δασμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΕΕ τάχθηκε κατά των περιφερειακών πολιτικών και ζήτησε από την Ε.Ε. να διδαχτεί από το πώς στηρίζουν τη ναυτιλία οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιάμης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω ότι, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο, η ναυτιλία είναι αποδεκτή ως εθνικό κεφάλαιο μεγάλης εμβέλειας και υπερκομματικού χαρακτήρα και έχει ως αποτέλεσμα τη στήριξη της πολιτείας. Αυτό αποτελεί στάση υπευθυνότητας απέναντι στη ναυτική ιστορία και παράδοση του έθνους μας και εχέγγυο για τη διατήρηση των στενών δεσμών της ναυτιλίας με τον τόπο μας. Τα κέντρα εξουσίας και ναυτιλιακής πολιτικής στην Ευρώπη θα πρέπει ίσως να διδαχτούν από την ελληνική ναυτιλιακή πολιτική αν θέλουν να διατηρήσουν αλώβητη την ευρωπαϊκή ναυτιλία, που καλείται να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που δημιουργεί ο σκληρός ανταγωνισμός».

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στον ανταγωνισμό, τόνισε: «Η ναυτιλία, λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα της, είναι εκτεθειμένη στον διεθνή ανταγωνισμό, ο οποίος επί των ημερών μας έχει λάβει οξύτατες διαστάσεις, λόγω της πολιτικής που ακολουθείται από πολλά διεθνή ναυτιλιακά κέντρα να προσελκύσουν και να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αυτής. Η ναυτιλιακή πολιτική, εθνική ή περιφερειακή, όπως π.χ. της Ε.Ε., ως προς την ανταγωνιστικότητα του πλοίου, δεν μπορεί να είναι στατική, αλλά οφείλει να παρακολουθεί και να προσαρμόζεται προς τα μέτρα που εφαρμόζουν οι κύριοι παίκτες-ανταγωνιστές διεθνώς. Συνεπώς, βασικό μέλημα κάθε κράτους που θέλει ναυτιλία πρέπει να είναι η σχεδίαση και εφαρμογή μέτρων, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, για τη στήριξη και περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας του, μέσω του οποίου θα διατηρήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα εξασφάλισης των αναγκαίων εισαγωγών-εξαγωγών (ενέργεια, πρώτες ύλες), θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας και θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη για την εθνική οικονομία του, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη ναυτιλία τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι βάσει οικονομικού θεωρήματος η επένδυση ενός δολαρίου στη θάλασσα αποδίδει τέσσερα δολάρια στην ξηρά».

Παράλληλα, ένα από τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου ήταν ότι η προσαρμοστικότητα στις δύσκολες και ενίοτε σκληρές απαιτήσεις του free and fare competition, αλλά και στις απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στον ναυτιλιακό τομέα, είναι ένα από τα όπλα της ναυτιλίας της χώρας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης και της ύπαρξης ενός διαλόγου με όλους τους φορείς και τα κόμματα, προκειμένου να θεσπιστεί μια εθνική πολιτική για τη ναυτιλία, και σημείωσε ότι ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας επεξεργάστηκε ένα αφήγημα με 14 στόχους, θέλοντας να παίξει έναν κεντρικό ρόλο στην προώθηση πολιτικών που θα απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις, το οποίο παρουσιάστηκε ήδη ως σχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τόνισε ότι η ναυτιλία μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη χώρα, καθώς το 2017 είχαμε μια αύξηση 17% του ναυτιλιακού συναλλάγματος, φτάνοντας στα 9,3 δισ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε την ανάγκη να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και η Ελλάδα να κάνει μια στροφή στην κανονικότητα και στη σοβαρότητα, αφήνοντας στην άκρη τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία.

Εύσημα Τζέφρι Πάιατ στην ελληνική ναυτιλία

Πολύ σημαντικές, αλλά και κρίσιμες, ήταν οι παρεμβάσεις από τους πρέσβεις της Νορβηγίας, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Κορέας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον ρόλο που διαδραματίζει η ναυτιλία για την ισχυροποίηση των οικονομιών των χωρών τους και στη συμβολή της ναυτιλίας της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας. Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι «το μέγεθος και ο παγκόσμιος αντίκτυπος της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, για το οποίο ο ελληνικός λαός είναι δικαιολογημένα υπερήφανος».

Ο κ. Πάιατ μίλησε στην ενότητα «Ναυτιλία, πηγή πλούτου και πολιτισμού - γέφυρα συνεργασίας», όπου μίλησαν επίσης οι πρέσβεις της Μ. Βρετανίας κυρία Kate Smith CMG, της Ιαπωνίας κ. Yasuhiro Shimizu, της Ν. Κορέας κ. AHN Youngjip και της Νορβηγίας κ. Jorn Gjelstad.

O Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην επικείμενη επισκευαστική βάση ελικοπτέρων που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπως και στη συνεργασία του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, και χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Επίσης, υπογράμμισε το πολύ επιτυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, αλλά και τη στενή συνεργασία της ελληνικής ναυτιλίας με τη χώρα του.

Τεχνολογικές εξελίξεις, χρηματοπιστωτικός τομέας και καύσιμα

Τεχνολογικά «διαπιστώθηκε» ότι η ναυτιλία της χώρας έχει να κάνει ακόμη σημαντικά βήματα για την ενσωμάτωση των τεχνολογικών αιχμών στην πληροφορική, αλλά και σε όλο το φάσμα των τεχνολογικών εξελίξεων, που θα επηρεάσουν, αν δεν ενσωματωθούν, αργά ή γρήγορα την ανταγωνιστικότητά της, ενώ σημείο σύγκλισης των απόψεων στο τεχνολογικό κομμάτι ήταν ότι η ανθρώπινη παρουσία στα πλοία, είτε αυτά είναι τηλεκατευθυνόμενα είτε όχι, θα είναι απαραίτητη τουλάχιστον για την προσεχή δεκαετία, ίσως και παραπάνω, μέχρι τα «έξυπνα» συστήματα να μπορούν να επιδιορθώνουν από μόνα τους τις όποιες δυσλειτουργίες. Αφορμή για το εν λόγω συμπέρασμα η παρέμβαση Ευγενίδη για ένα τεχνολογικά εξελιγμένο «ρελέ» που αφορούσε πλοίο της ακτοπλοΐας, το οποίο όμως απαίτησε την ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά και την ενεργοποίηση ενός τμήματος του ναυτιλιακού cluster, γεγονός που παρέπεμψε ευθέως στη συγκεκριμένη ενότητα.

Αδιαμφισβήτητα, όσον αφορά το ναυτιλιακό cluster που «τρέχουν» από κοινού ΕΕΕ, ΝΕΕ και ΕΒΕΠ, διαπιστώθηκε ότι «ανοίγει πόρτες» στη δραστηριοποίηση της ευρύτερης πειραϊκής οικονομίας, ενώ στη συζήτηση περί των καυσίμων και του νομικού πλαισίου αποκάλυψε το εύρος του προβληματισμού που διακατέχει τη ναυτιλία.

Στο χρηματοπιστωτικό και στη συζήτηση για την «επόμενη μέρα» υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τα «μοντέλα» που ακολουθούνται, αλλά και για εκείνα που ακολουθήθηκαν στο «πρόσφατο» παρελθόν και τα οποία στήριξαν τη ναυτιλία της χώρας. Σε ένα «ευμετάβλητο» περιβάλλον τα μοντέλα αυτά, στη συζήτηση που προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, «κρίθηκαν», με τα επιχειρήματα ένθεν κακείθεν να «εξιτάρουν» τους μετέχοντες και παρακολουθούντες τη συγκεκριμένη ενότητα.

Τέλος, όσον αφορά τα καύσιμα και τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν τεθεί και σε επίπεδο ΙΜΟ, καταγράφηκε ο προβληματισμός για μια πλειάδα επιπτώσεων που περιγράφηκαν, ενώ καταγράφηκε και ο προβληματισμός από την πλευρά της ναυτιλίας κατά πόσο είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση για εξευγενισμένα καύσιμα ο τομέας των διυλιστηρίων.