ESM: «Πράσινο φως» για την δόση των 6,7 δισ. ευρώ - Free Sunday
ESM: «Πράσινο φως» για την δόση των 6,7 δισ. ευρώ

ESM: «Πράσινο φως» για την δόση των 6,7 δισ. ευρώ

Το «Πράσινο φως» δόθηκε από διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, κατά την σημερινή συνεδρίαση δόθηκε έγκριση για την εκταμίευση ποσού 5,7 δισ. ευρώ και στο δικαίωμα λήψης ποσού έως 1 δισ. ευρώ πιθανόν σε υποδόσεις με διαθεσιμότητα από την 1η Μαΐου και έως τις 15 Ιουνίου.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αξιοποιηθεί το ποσό ύψους 1,9 δισ. ευρώ για την δημιουργία του «μαξιλαριού», που θα χρησιμοποιηθεί για την έξοδο στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της συνολικής δόσης σχεδιάζεται εκταμιευθεί μετά τον Απρίλιο, αλλά υπό δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι να υπάρξει πρόοδος στο στόχο για μείωση του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η δεύτερη η συνέχιση της εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Παράλληλα, επικυρώθηκε και η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης του ESM ούτως ώστε να περιληφθούν και όλοι οι όροι που θα συνδέονται με το "Yπερταμείο” αποκρατικοποιήσεων και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει τα επόμενα (μετά μνημονίου) χρόνια αναφορικά με τη διασφάλιση των εσόδων που θα έχει και θα οδεύουν κατά το ήμισυ στην αποπληρωμή του χρέους.