Πάσχα Ελλήνων και προσδοκίες εμπόρων - Free Sunday
Πάσχα Ελλήνων και προσδοκίες εμπόρων

Πάσχα Ελλήνων και προσδοκίες εμπόρων

H αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της εορταστικής περιόδου στην αγορά ενόψει του Πάσχα ξεκίνησε και οι επιχειρήσεις σε μεγάλο ποσοστό έχουν τοποθετήσει στα καταστήματά τους πασχαλινά είδη. Το θερμόμετρο έχει ανέβει και το σύνολο της αγοράς αναμένει στο μέτρο του δυνατού να βγάλει τα σπασμένα από μια μάλλον κακή εκπτωτική περίοδο, η οποία σε σχέση με πέρυσι μέτρησε απώλειες τζίρου που εκτιμώνται περίπου στα 480 εκατ. ευρώ.

Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν πολλά, καθώς οι καταναλωτές φάνηκαν ότι είναι εξαντλημένοι οικονομικά το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο, με δεδομένο ότι την περίοδο του Πάσχα η αγορά πραγματοποιεί περίπου το 25% του τζίρου της, έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία, με τις μεγάλες αλυσίδες να έχουν στολίσει βιτρίνες.

Στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να είναι οι προσφορές σε συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών, ενώ το εορταστικό ωράριο του Πάσχα συμπεριλαμβάνει τη λειτουργία των καταστημάτων και μία Κυριακή και συγκεκριμένα την 1η Απριλίου 2018. Ειδικότερα, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά τόσο την Κυριακή των Βαΐων από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, καθώς η συγκεκριμένη Κυριακή είναι μεταξύ των οκτώ θεσμοθετημένων Κυριακών του χρόνου που επιτρέπεται να λειτουργούν τα καταστήματα, όσο και τις λοιπές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, για να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές.

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά

Την ίδια στιγμή και με δεδομένη την αυξημένη κίνηση που έχει και η αγορά των τροφίμων το Πάσχα, με τον οβελία να αποτελεί το Νο1 στη λίστα των αγορών των Ελλήνων καταναλωτών, την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά κρέατος εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, με στόχο την αποφυγή παράνομων ελληνοποιήσεων.

Ειδικότερα, στοχευμένους ελέγχους και συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών ελέγχου κατά την πασχαλινή περίοδο ζήτησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης. Οι έλεγχοι θα γίνουν στοχευμένα σε σημεία εμπορίας και διακίνησης αγροτικών προϊόντων, βιομηχανικών ειδών και ειδών μαζικής εστίασης, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία (κανόνες ΔΙΕΠΠΥ).

Αποφασίστηκε, δε, η διενέργεια συντονισμένων ελέγχων σε σημεία λιανικής πώλησης, χονδρικής πώλησης και σε οχήματα μεταφοράς προϊόντων, όσον αφορά ιδίως την κατοχή των προβλεπόμενων παραστατικών, την πλήρη και ορθή επισήμανση των προϊόντων, την τήρηση τιμοκαταλόγων, καθώς και την τήρηση της υποχρέωσης διάθεσης προϊόντων σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης.

Με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ζητάει από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά την πασχαλινή περίοδο να έχουν αυξημένη ελεγκτική δραστηριότητα σε σημεία διακίνησης και εμπορίας κάθε είδους αγαθών, ιδίως τροφίμων (καταστήματα, λαϊκές αγορές - υπαίθριο εμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές κ.λπ.), καθώς και σε επίκαιρα σημεία του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου, λιμάνια κ.λπ., είτε αυτοτελώς είτε με συναρμόδιες υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, υπουργείο Υγείας κ.λπ), για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών και την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Φθηνότερος ο οβελίας φέτος

Από την άλλη, φέτος το εορταστικό πασχαλινό τραπέζι θα είναι φθηνότερο κατά 5% ή 2,79 ευρώ σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Συνολικά το μέσο «καλάθι» προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού για το 2018 υπολογίζεται στα 55,74 ευρώ και παρουσιάζει μείωση της τάξης του 5% σε σχέση με το 2017, όταν είχε διαμορφωθεί σε 58,53 ευρώ. Η μείωση αυτή κατά το ΙΕΛΚΑ οφείλεται σε τρεις προϊοντικές ομάδες:

  • Στα οπωροκηπευτικά, τα οποία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή –οι πατάτες -29%, οι ντομάτες -24% και τα μαρούλια -7%– ως αποτέλεσμα και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
  • Σε προϊόντα με πολλές και έντονες προωθητικές ενέργειες, όπως το αλεύρι με νέα σημαντική μείωση (-12%), η μουστάρδα (-11%) και τα αναψυκτικά (-7%).
  • Επίσης, σε προϊόντα με αύξηση στην έμμεση φορολογία που εμφανίζουν διόρθωση μετά από προηγούμενες αυξήσεις, όπως το κρασί και η μπίρες, με μείωση κατά 9% και 5% αντίστοιχα, καθώς και το τσουρέκι (-12%).

Η τιμή του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στις ίδιες τιμές με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του αρνιού τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με το 2017 κατά -1%, στα 5,90 ευρώ ανά κιλό, όπως και η τιμή του κατσικιού κατά -1%, στα 6,75 ευρώ ανά κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε εκτιμήσεις και πως ανάλογα με τη ζήτηση της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, ενώ, από την άλλη, δεν εμπεριέχουν τις προωθητικές-εκπτωτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.