«Αψιμαχίες» στην ΕΚΤ για τα επιτόκια - Free Sunday
«Αψιμαχίες» στην ΕΚΤ για τα επιτόκια

«Αψιμαχίες» στην ΕΚΤ για τα επιτόκια

Εντάσεις παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην ΕΚΤ σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και, πλέον, και για τα βασικά επιτόκια της ευρωτράπεζας.

Η χθεσινή επισήμανση του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη Έβαλντ Νοβόντι ότι έφτασε η ώρα για εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής και ειδικά η αναφορά του στο ενδεχόμενο αύξησης των καταθετικών επιτοκίων εξέπληξε αρκετούς στην αγορά και πυροδότησε πιέσεις στα κρατικά ομόλογα.

Σήμερα, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σπεύδει να κρατήσει αποστάσεις από τις δηλώσεις Νοβότνι και να βάλει φρένο στα σενάρια απότομης στροφής σε περιοριστική πολιτική.

«Τα σχόλια του Έβαλντ Νοβότνι για το μελλοντικό μονοπάτι των επιτοκίων συνιστούν προσωπική γνώμη και δεν αντανακλούν τις απόψεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ» δήλωσε εκπρόσωπος της ευρωτράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νοβότνι είχε αναφέρει στο Reuters πως «δεν θα ήταν πρόβλημα» να αυξηθεί το καταθετικό επιτόκιο από κατά 20 μονάδες βάσης, από το -0,4% στο -0,2%.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της ΕΚΤ η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου, που χθες κατά τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης είχε αυξηθεί αισθητά, αποκλιμακώθηκε και πάλι κοντά στο 0,5%.

Πηγή: naftemporiki.gr