Η κυβέρνηση είχε στο πρόγραμμα την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά το κάνει... επειδή την ανάγκασε η ΕΕ - Free Sunday
Η κυβέρνηση είχε στο πρόγραμμα την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά το κάνει... επειδή την ανάγκασε η ΕΕ

Η κυβέρνηση είχε στο πρόγραμμα την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά το κάνει... επειδή την ανάγκασε η ΕΕ

Με στόχο να ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη η ψήφιση του του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, συνεχίζεται στη βουλή η συζήτηση που ξεκίνησε χθες Τρίτη, με την διαδικασία του επείγοντος, με στόχο να ολοκληρωθεί.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αντλεί τη νομιμότητα να περάσει στην πώληση από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2015.

«Εμείς το θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού το σχέδιο για 2015 – 2018. Η κυβέρνηση εκλέχτηκε Γενάρη 2015 με συγκεκριμένο πρόγραμμα έδωσε μάχη, έκανε όσα έκανε, υπέγραψε μία συμφωνία τον Αύγουστο, πού είναι το ψεύδος; Ότι πήραμε μία συμφωνία καλή, κακή, μέτρια και τη θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού που μας επέλεξε;», είπε ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός απέδωσε την πώληση σε «καταναγκασμό» λόγω της αμετάκλητης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για απελευθέρωση του 40% του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική. Όπως επεσήμανε η σημερινή κυβέρνηση κατόρθωσε μέσω της διαπραγμάτευσης να μείνουν εκτός από-επένδυσης οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ που είναι και οι πλέον ανταγωνιστικές.

Στόχος της ΝΔ, είναι η πραγματική και γενναία απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος επικαλούμενος το ότι η ΔΕΗ έχασε το 100% της ΑΔΜΗΕ, κάλεσε τον πρωθυπουργό “να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις α λα ΣΥΡΙΖΑ”

Εμείς έχουμε σχέδιο για να γίνει η Ελλάδα εργοστάσιο ΑΠΕ, με χιλιάδες θέσεις εργασίας, εχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε κόμβο ενεργειακό στη νότια Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι στόχος μιας κυβέρνησης της ΝΔ, είναι “έργα που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς ιδεοληψίες”

Διευκρινίζοντας αυτα τα έργα, είπε ότι αφορούν:

  • Εξάπλωση και ανάπτυξη του φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα
  • Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων με επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα
  • Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να απεξαρτηθεί σταδιακά από ρυπογόνες πηγές ενέργειας, να δώσει έμφαση στις ανανεώσιμες, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του έχει ειδικό πρόγραμμα σωτηρίας της ΔΕΗ πριν να είναι πολύ αργά ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου βλάπτει σοβαρά και τα ενεργειακά συμφέροντα της χώρας, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έρχεται να εκποιήσει τρεις μονάδες:

  • πιεζόμενη από τους δανειστές,
  • βεβιασμένα,
  • χωρίς να έχει κανένα σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική,
  • χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόγραμμα,
  • χωρίς στοιχειώδες όραμα για χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα

Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις ενεργειακές πηγές ούτε να σχεδιάσει μια νέα εποχή με πολίτες παραγωγούς ενέργειας, κάνει το μόνο που ξέρει η κυβέρνηση: κλείνει το μάτι σε αγοραστές, υπόσχεται κέρδη, αδιαφορώντας για την καταστροφική ζημιά στη ΔΕΗ, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η κυβέρνηση οδηγεί τις τιμές της ΔΕΗ σε αύξηση και οδηγεί την ΔΕΗ σε χρεοκοπία, θα ψηφίσετε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που λέγατε στην αντιπολίτευση, αλλά μάλλον σε αυτά πάθατε ανοσία, το κάνετε πολύ συχνά, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος υπενθύμισε ότι το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε το σχέδιο Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ, μιλούσε για εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί, ο κ.Τσίπρας μιλούσε για ξεπούλημα και ο κ.Καμμένος έλεγε “ποιός θα μείνει έξω από τη φυλακή για αυτούς που θα πουλήσουν τη ΔΕΗ, έλεγε τότε ο κ. Καμμένος”

Ο κ.Μητσοτάκηγς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκποιεί αφού προηγουμένως έχει καταδικάσει σε υπολειτουργεία την πιο σύγχρονη μονάδα της Μεγαλόπολης για να ευνοηθεί ο ιδιώτης αγοραστής που θα την αγοράσει και αφού φορτώσει στην ΔΕΗ τα δάνεια και το προσωπικό.