H απειλή κυρώσεων στο Ιράν ανεβάζει δραματικά τις τιμές του πετρελαίου - Free Sunday
H απειλή κυρώσεων στο Ιράν ανεβάζει δραματικά τις τιμές του πετρελαίου

H απειλή κυρώσεων στο Ιράν ανεβάζει δραματικά τις τιμές του πετρελαίου

Αύξηση περίπου 3% από τις αρχές του έτους σημειώνει η τιμή της αμόλυβδης καθώς από το 1,523 το λίτρο που ήταν στις 20 Ιανουαρίου, στις 7 Μαΐου έφτασε στο 1,562 ευρώ το λίτρο, ενώ σε νησιωτικές περιοχές φτάνει και το 1,85 ευρώ το λίτρο.

Το ίδιο διάστημα, η διυλιστηριακή τιμή που αποτελεί και τη βάση κοστολόγησης της τελικής τιμής που διαμορφώνεται στην αντλία για τον καταναλωτή αυξήθηκε σε ποσοστό 9% για τις βενζίνες και 7% για το ντίζελ κίνησης και το κόστος προμήθειας από το διυλιστήριο (χωρίς ΦΠΑ) σε ποσοστό 4%, δηλαδή καταγράφεται απορρόφηση των «εισαγόμενων» αυξήσεων, την οποία, παράγοντες της αγοράς, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή, την αποδίδουν στο εκτεταμένο φαινόμενο της παραβατικότητας που μαστίζει την εγχώρια αγορά.

Από τις αρχές του έτους, το περιθώριο κέρδους εταιρείας, μεταφορέα και πρατηρίου με βάση τη μέση λιανική τιμή στην Αττική, που αντιπροσωπεύει τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της χώρας, υποχώρησε στις βενζίνες κατά 11% και διαμορφώθηκε από τα 84 στα 75 ευρώ το κυβικό μέτρο και αντίστοιχα στο ντίζελ κίνησης κατά 6% και διαμορφώθηκε από τα 106 στα 99 ευρώ το κυβικό μέτρο.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι τουλάχιστον για ένα δίμηνο οι τιμές στην εγχώρια αγορά θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αφού δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του αργού, αλλά αντίθετα αναμένονται αυξήσεις.

Η ζήτηση στις βενζίνες στο πρώτο τετράμηνο κατέγραψε αύξηση 2% και στο ντίζελ κίνησης 7%.

Λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση στις 12 Μαϊου των αποφάσεων του προέδρου Τραμπ για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014.

Το αργό ΗΠΑ βρισκόταν, χθες, το βράδυ στα 70,55 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 75,74 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές δεν αποκλείουν εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την παγκόσμια αγορά.

Στην περίπτωση αυτή μπορεί να μειωθεί η παγκόσμια προσφορά κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα.