Συμφωνία Σταθάκη - θεσμών για τα ενεργειακά - Free Sunday
Συμφωνία Σταθάκη - θεσμών για τα ενεργειακά

Συμφωνία Σταθάκη - θεσμών για τα ενεργειακά

Σε συμφωνία για την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, ΝΟΜΕ, κατέληξαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ είχαν θεσμοθετηθεί με σκοπό τη μείωση του μεριδίου της αγοράς της ΔΕΗ και ως μέτρο είχε δεχθεί δριμεία κριτική και από την πλευρά της ίδιας της ΔΕΗ καθώς όπως υποστηρίζει καθ’ όλο το διάστημα που διενεργούνται οι δημοπρασίες η ΔΕΗ ζημιώνεται καθώς αναγκάζεται να πουλήσει στους ανταγωνιστές της (εναλλακτικούς παρόχους) κάτω του κόστους.

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ είχαν οριστεί ως ένα μεταβατικό μέτρο μέχρι το 2019 και ουσιαστικά είχε προσυμφωνηθεί η κατάργησή τους, κάτι που φαίνεται να οριστικοποιήθηκε σήμερα καθώς προχωρά η διαδικασία της αποεπένδυσης των μονάδων.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει σταδιακή μείωση των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα παρέχει η ΔΕΗ μέσω αυτών στους ανταγωνιστές της, και κατάργηση των δημοπρασιών στο τέλος του 2019. Ο περιορισμός των ΝΟΜΕ μέχρι την οριστική κατάργησή τους σχετίζεται και με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ που είναι σε εξέλιξη.

Ένα ακόμη θέμα που εξετάστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση ήταν και η διατήρηση της χρέωσης προμηθευτή μέχρι το 2020  και να αποκλιμακώνεται σταδιακά έως τότε ενώ μετά θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά. Πρόκειται για έναν μηχανισμό μέσα στο target model.

Το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, το υπουργείο παρουσίασε την πρόταση αναφορικά με τον τρόπο αποκρατικοποίησης ο οποίος αναμένεται να συμφωνηθεί ως το Σάββατο. Έχει ήδη συμφωνηθεί η πώληση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στην εμπορία φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα και η ενίσχυση της συμμετοχής της αντίστοιχα στην Αττική. Το 65% της εταιρείας ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ το υπόλοιπο 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Όπως ανέφερε ο υπουργός μετά τη λήξη της συνάντησης, όλα τα μέτρα θα νομοθετηθούν στις αρχές Ιουνίου ενώ απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι έχει βρεθεί λύση και για το θέμα του χρέους των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ (από λογαριασμούς που έχουν εξοφλήσει οι καταναλωτές στα ταμεία των ΕΛΤΑ χωρίς να έχουν αποδοθεί τα χρήματα στη ΔΕΗ), το οποίο κυμαίνεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ και θα εξοφληθεί σταδιακά.