Reuters: Οι Ιταλική κρίση αναβάλει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές - Απάντηση ΥΠΟΙΚ - Free Sunday
Reuters: Οι Ιταλική κρίση αναβάλει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές - Απάντηση ΥΠΟΙΚ

Reuters: Οι Ιταλική κρίση αναβάλει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές - Απάντηση ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, η Αθήνα σχεδίαζε την έξοδο στις αγορές, κατά πάσα πιθανότητα με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου, μέσα στο καλοκαίρι και κατά προτίμηση πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται πως αναβάλλεται για το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ελπίζει ότι θα έχει διασφαλίσει τη συμφωνία για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

«Εξετάζαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά οι πρόσφατες αναταράξεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επιτυχία του εγχειρήματος» σημειώνει στο Reuters κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

«Έχοντας ένα ισχυρό απόθεμα ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε έως την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όταν και θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος» εξηγεί στο ίδιο πλαίσιο, δεύτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Τους προηγούμενους μήνες η Ελλάδα επέστρεψε με απόλυτη επιτυχία στις αγορές, μέσω της έκδοσης 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο και 5ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και η ευρύτερη αναταραχή στις αγορές, μετά την πολιτική κρίση στην Ιταλία, δεν επιτρέπουν την επανάληψη των παραπάνω επιτυχημένων εκδόσεων, σημειώνει το Reuters.

Απάντηση από ΥΠΟΙΚ: Η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με εκδόσεις ομολόγων

Σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αναβάλλεται η έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν τα εξής:

«Για να υπάρξει απόφαση αναβολής πρέπει να έχει υπάρξει απόφαση έκδοσης και τέτοια απόφαση δεν υπήρξε ποτέ».

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι «ο ΟΔΔΗΧ έχει τη γενική εντολή από την κυβέρνηση ήδη από το 2017 το καλοκαίρι να κάνει-όπως  έχει ήδη κάνει-δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Οι εκδόσεις ομολόγων αποφασίζονται με τεχνοκρατικά κριτήρια από τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος  διαθέτει  την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου».

«Η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με εκδόσεις ομολόγων, όπως συνήθιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», κατέληγαν.