Ντομπρόβσκις: Η Ευρωζώνη πρέπει να μεταρρυθμιστεί - Free Sunday
Ντομπρόβσκις: Η Ευρωζώνη πρέπει να μεταρρυθμιστεί

Ντομπρόβσκις: Η Ευρωζώνη πρέπει να μεταρρυθμιστεί

«Η μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά είναι αναγκαία για τη δημιουργία απασχόλησης, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική σύγκλιση και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Aυτό επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην ομιλία για την κατάσταση στην ΕΕ, (9/2017) πρότεινε ένα εργαλείο προετοιμασίας (euro accession instrument) των μη κρατών μελών της ευρωζώνης, με στόχο την ένταξή τους στο ευρώ» και ζητούσε από την Κομισιόν να εξηγήσει πώς θα ελέγχονται οι προτάσεις εναρμόνισης προς αυτά τα κράτη, ώστε να ενταχθούν μελλοντικά στη νομισματική ένωση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Παπαδημούλης, ο Επίτροπος απάντησε πως «ο νέος προτεινόμενος μηχανισμός σύγκλισης για μελλοντικά μέλη της ευρωζώνης θα αποτελέσει μέρος ενός νέου προγράμματος στήριξης των μεταρρυθμίσεων, που από κοινού με μια ευρωπαϊκή λειτουργία σταθεροποίηση των επενδύσεων αποτελούν πρόσθετα μέτρα της Κομισιόν για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της ΟΝΕ στο πλαίσιο της πρότασης του Μαΐου 2018 για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020 καθώς και ότι «η Επιτροπή αναμένει με ενδιαφέρον τη στήριξη των προτάσεών της από τους συννομοθέτες».

Με αφορμή την απάντηση Ντομπρόβσκις, ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει πως το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 δεν αντιμετωπίζει το αναπτυξιακό έλλειμμα και τις μακροικονομικές ανισορροπίες. Αντιθέτως, προειδοποιεί, αποδυναμώνει αναπτυξιακά εργαλεία, με αρνητικά αποτελέσματα για την απασχόληση και τις πολιτικές συνοχής. «Η ΕΕ, και ιδίως η Ευρωζώνη, οφείλουν να κινηθούν ακόμη πιο αποφασιστικά και τολμηρά για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις» καταλήγει.

Πηγή: naftemporiki.gr