Ο ESM θα αποδεσμεύσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ - Free Sunday
Ο ESM θα αποδεσμεύσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ

Ο ESM θα αποδεσμεύσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ

Την απόφαση του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, (ESM) για εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που από την τρίτη αξιολόγηση είχε συνδυαστεί με την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

O ESM στην ανακοίνωσή του μετά την προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ, είχε πει ότι προκειμένου να επιτραπεί η αποδέσμευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM "αναμένει περαιτέρω επιβεβαίωση ότι όλες οι απαραίτητες πληρωμές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτελέστηκαν".

Αν σήμερα δεν ληφθεί απόφαση, αύριο, 15 Ιουνίου λήγει η προθεσμία και το ποσό επιστρέφει στο πακέτο του δανείου του ESM.

Χθες ο κ.Ρέγκλινγκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αντιποολίτευσης στην Αθήνα, είχε κατεβάσει τις προσδοκίες για μείωση του χρέους:

«Και αυτό το θέμα είναι στην ατζέντα. Βραχυπρόθεσμα δεν είναι τόσο σημαντικό, επειδή η Ελλάδα έχει λάβει ήδη μεγάλη ελάφρυνση χρέους το 2012 και επωφελείται σημαντικά από αυτή. Μακροπρόθεσμα, όμως, είναι ένα θέμα, επειδή θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις. Όχι μόνο για τους επενδυτές χαρτοφυλακίου που αγοράζουν ξανά ελληνικά ομόλογα, αλλά και για τις πραγματικές ξένες άμεσες επενδύσεις. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που είναι φιλικό στην ανάπτυξη. Αυτό περιλαμβάνει την ύπαρξη όχι πολύ υψηλών φόρων και ένα καλό ρυθμιστικό περιβάλλον. Η άλλη πλευρά του νομίσματος, όμως, είναι να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Υπάρχει μία δέσμευση του Eurogroup για επιπλέον ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος, αν χρειασθεί και αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους όρους του προγράμματος».

Ο πρόεδρος του Euroworking Group Χανς Φάιλμπριφ έχει προειδοποιήσει ότι το τέλος του χρόνου είναι η 21η Ιουνίου.

"Δεν θα φτάσουμε στον Ιούλιο, είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε συμφωνία στο επόμενο Eurogroup"., είπε ο κ.Φάιλμπριφ ο οποίος εκτίμησε ότι η δόση της τέταρτης αξιολόγησης θα είναι 11-12 δισ. ευρώ, αν και διευκρίνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.