Περισσότεροι τουρίστες, λιγότερες δαπάνες με την Κίνα ρυθμιστή - Free Sunday
Περισσότεροι τουρίστες, λιγότερες δαπάνες με την Κίνα ρυθμιστή

Περισσότεροι τουρίστες, λιγότερες δαπάνες με την Κίνα ρυθμιστή

Αμφίσημα στοιχεία καταγράφει η τουριστική κίνηση στη χώρα μας: αν και δείχνει ότι βαίνει σταδιακά αυξητικά με στόχο ρεκόρ τουρισμού για φέτος, την ίδια στιγμή τα στοιχεία της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι μειώνονται σημαντικά. Από την άλλη, αλλάζει άρδην και το μείγμα των τουριστών που υποδέχεται η χώρα μας, με τους Ευρωπαίους να δείχνουν σαφή προτίμηση στην ηλιόλουστη Ελλάδα, ενώ όλο και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών από την Κίνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο τετράμηνο του έτους (Ιανουάριος-Απρίλιος 2018) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2017. Για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών τον Απρίλιο του 2018 καταγράφεται άνοδος 7,4% στα έσοδα από τον τουρισμό, που συνολικά στο τετράμηνο ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι καταγράφεται έστω και οριακή μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, τόσο σε επίπεδο τετραμήνου όσο και τον Απρίλιο, που μάλιστα ήταν διπλάσια από τον μέσο όρο των τεσσάρων μηνών (πάνω από 7%, στα 33 ευρώ ανά ταξίδι).

Συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 276 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 354 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Η διαφορά αυτή στο μέγεθος του πλεονάσματος οφείλεται στη μικρότερη αύξηση των ταξιδιωτικών εσόδων (κατά 73 εκατ. ευρώ ή 7,4%) σε σχέση με την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών (κατά 150 εκατ. ευρώ ή 24,2%).

Κύρια αιτία στην αύξηση των εισπράξεων είναι η άνοδος της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 11,5%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι να μειώνεται κατά 11 ευρώ ή 3,1%. Από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών οι καθαρές εισπράξεις αντιστάθμισαν κατά 4,2% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 20,4% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Αναλυτικά το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2018 στη χώρα μας έφτασαν 2,9 εκατομμύρια επισκέπτες έναντι 2,6 εκατομμυρίων ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο κατά το προηγούμενο έτος. Μόνο τον Απρίλιο, οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας ανήλθαν σε 1,1 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση 9,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 11,8%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 8%.

Η εικόνα τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο του 2018 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 190 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 267 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο τα έσοδα κατέγραψαν στην τουριστική βιομηχανία αύξηση 1% και διαμορφώθηκαν στα 490 εκατ. ευρώ, έναντι 485 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ποσό το οποίο αντισταθμίστηκε από τις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 300 εκατ. ευρώ έναντι 218 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 37,8%.

Η αύξηση των εσόδων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 9,6%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 33 ευρώ ή 7,3%. Επίσης, οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 11,3% το έλλειμμα ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 37,6% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Το «ρεύμα » από Κίνα

Την ίδια στιγμή σε υψηλά επίπεδα παραμένει από την αρχή του έτους η ζήτηση από την αγορά της Κίνας για διακοπές στην Ελλάδα, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η χώρα μας αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα μηνύματα που προέκυψαν από τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση, Beijing International Travel Expo (BITE), που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο στο διάστημα 15-17 Ιουνίου 2018.

Ο ΕΟΤ ενισχύει διαρκώς την παρουσία της Ελλάδας στην κινεζική τουριστική αγορά και από τα έως τώρα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα καταγράφει νέα αύξηση κρατήσεων και για το 2018, διατηρώντας τη δυναμική της υψηλής αύξησης της περσινής χρονιάς (+30%).

Εξάλλου, την ταχύτατη αύξηση των τουριστικών εισροών στην Ελλάδα από την Κίνα επισημαίνει σε άρθρο της η «South China Morning Post», που υπενθυμίζει τις μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας και θέτει στον τίτλο το ερώτημα «Θα αναδειχθεί η Ελλάδα γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη;».

Στο άρθρο αναφέρονται στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των Κινέζων επισκεπτών στην Ελλάδα αυξήθηκε περισσότερο από 35%, στους 120.000, το 2017, ενώ προβλέπεται να σκαρφαλώσει στους 180.000 φέτος, με στόχο να φτάσουν τους 400.000 με 500.000 έως το 2020. Σε αυτούς δεν συνυπολογίζονται όσοι εισήλθαν στη χώρα μέσω άλλων μελών της Ε.Ε., όπως η Γαλλία ή η Ιταλία.

Οι Κινέζοι, σημειώνει το δημοσίευμα, έχουν τη φήμη ότι ξοδεύουν πολλά. Το 2017 κατά μέσο όρο δαπάνησαν 5.679 ευρώ ανά ταξίδι ή 931 ευρώ ημερησίως, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη πως όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση το 2009 η Κίνα πρόσφερε «σανίδα σωτηρίας» μέσω της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία, όπως υπογραμμίζεται, έχει στεφθεί από επιτυχία.

Η Κίνα, επισημαίνεται, σχεδιάζει να αναδείξει το ελληνικό λιμάνι στο «κεφάλι του δράκου» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος». Θα αποτελέσει έτσι η χώρα γέφυρα για τη μεταφορά των εμπορευμάτων της στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική.