Σκληρός Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις - Free Sunday
Σκληρός Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις

Σκληρός Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις

Την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή «εκτεταμένων και συχνά επώδυνων» μεταρρυθμίσεων αναγνωρίζει ο Κλάους Ρέγλινγκ, αλλά δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική για τα όσα έγιναν το 2015 επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη, όπως και να διαμηνύσει ότι πρέπει η χώρα να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σχολιάζει πως η Ελλάδα έμεινε πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στα μνημόνια τόσο επειδή τα προβλήματά της ήταν μεγαλύτερα και η διοίκηση πιο αδύναμη όσο και επειδή «υπό τον Βαρουφάκη η χώρα κινήθηκε στη λάθος κατεύθυνση επί έξι μήνες το 2015, γεγονός που στοίχισε στους Έλληνες δισεκατομμύρια».

Από το 2016, ωστόσο, θυμίζει ο κ. Ρέγκλινγκ η χώρα εμφανίζει σταθερά μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμα και πρωτογενή πλεονάσματα, όταν το 2009 το έλλειμά της είχε εκτιναχθεί πάνω από το 15% του ΑΕΠ. «Τα αποτελέσματα αυτά κατέστησαν δυνατά επειδή η Ελλάδα εφάρμοσε εκτεταμένες και συχνά επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση των πραγματικών μισθών» σημειώνει και συμπληρώνει: «Εάν η Ελλάδα επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, βλέπω καλό μέλλον για τη χώρα στη ζώνη του ευρώ».

Όσο για το τι μπορεί να μάθει η Ελλάδα από χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παρατηρεί ότι οι συγκεκριμένες οικονομίες εμφανίζουν σήμερα τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται, όπως λέει, στο γεγονός ότι εφάρμοσαν μεταρυθμίσεις με αποφασιστικό τρόπο και αναλαμβάνοντας την «ιδιοκτησία» τους.

Με τον τρόπο αυτό έδωσαν σήμα ότι μετά το προγραμμα θα ανταποκριθούν στους στόχους της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, εξηγεί και προειδοποιεί: η Ελλάδα έχει επίσης δεσμευθεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα μπορούσαν να "περικοπούν". Τονίζει τέλος ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό παρακολούθησε αγορών και επενδυτών, που θέλουν να ξέρουν ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή μακροπρόθεσμα.

Πηγή: naftemporiki.gr