«Πάγο» στην συμμετοχή της Ελλάδας στο QE έβαλε ο Ντράγκι - Free Sunday
«Πάγο» στην συμμετοχή της Ελλάδας στο QE έβαλε ο Ντράγκι

«Πάγο» στην συμμετοχή της Ελλάδας στο QE έβαλε ο Ντράγκι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έβαλε «πάγο» στις προσδοκίες για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και διατήρηση της κατ' εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο (waiver) για την παροχή ρευστότητας.

Μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Μάριο Ντράγκι είπε πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει το waiver, μετά την αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα κάνει η Τράπεζα και εφόσον αυτή είναι θετική.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μόνο αν έχει το waiver. Σημειώνεται πως το waiver ενεργοποιήθηκε, στο πλαίσιο της προληπτικής γραμμής, λόγω της κρίσης, και πρόκειται για έναν μηχανισμό της ΕΚΤ μέσω του οποίου γίνονταν αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρά τα την «κατολίσθηση» της αξιολόγησής τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου και του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, o πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε τα εξής: «Για να συνεχιστεί το waiver μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή μετά τις 20 Αυγούστου, θα πρέπει να υπάρξει η θετική αξιολόγηση από την πλευρά της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε ότι η ΕΚT θα κάνει τη δική της αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και την αξιολόγηση της διαχείρισης των κινδύνων, μετά την έγκριση της τελευταίας απόφασης του Eurogroup από τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης και μετά τις απαραίτητες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σημείωσε, επίσης, ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις 20 Αυγούστου, δεν εγγυάται την συνέχιση του waiver, παρά μόνο αν η αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική.