Σανίδα σωτηρίας για τις εκπτώσεις ο τουρισμός - Free Sunday
Σανίδα σωτηρίας για τις εκπτώσεις ο τουρισμός

Σανίδα σωτηρίας για τις εκπτώσεις ο τουρισμός

Οριακή αύξηση του τζίρου κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων αναμένει η αγορά, η οποία έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο όλο και αυξανόμενο κύμα τουρισμού.

Οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν με συγκρατημένες προσδοκίες για καταναλωτές και λιανεμπόρους και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου. Οι καταναλωτές για άλλη μια φορά επιζητούν χαμηλές τιμές για συνολικές αγορές, ενώ οι δεύτεροι αναμένουν ενίσχυση των εσόδων τους, με τις ελπίδες να είναι λίγο περισσότερες σε σχέση με πέρυσι λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης και μάλιστα εντός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ειδικότερα, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) εκτιμά, ως είθισται, ότι η αύξηση του τζίρου κατά τις φετινές θερινές εκπτώσεις θα είναι οριακή, της τάξης του 0,60%-0,70%, με την προσδοκία αυτή να πηγάζει κυρίως από τις βλέψεις τους για περισσότερες αγορές από τους τουρίστες. Εάν επιβεβαιωθεί η σχετική πρόβλεψη, τότε ο τζίρος του λιανεμπορίου το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου θα διαμορφωθεί σε 6,06 δισ. ευρώ, από 6,02 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2017. Η εκτίμηση αυτή, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, βασίζεται στην πορεία που καταγράφει ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο από τις αρχές του έτους, πορεία ελαφρώς ανοδική, με αύξηση 0,65% κατά το πρώτο τετράμηνο του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009 έως σήμερα έχει χαθεί τζίρος 2 δισ. ευρώ από τις θερινές εκπτώσεις, ο οποίος είναι δύσκολο να ανακτηθεί. Ειδικότερα, το 2009 ο τζίρος του λιανεμπορίου κατά τις θερινές εκπτώσεις ήταν υψηλότερος κατά 2 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 8,05 δισ. ευρώ. Η δραστική μείωση του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος οδήγησε σε λιγότερες και φθηνότερες αγορές και αν και από το 2016 καταγράφεται ελαφρώς οριακή αύξηση στον τζίρο του λιανεμπορίου, η οποία αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση του τουρισμού και μάλιστα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, ο τζίρος βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από τα προ μνημονίου επίπεδα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, ο τζίρος του λιανεμπορίου το 2017 κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο διαμορφώθηκε σε 6,02 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 0,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Το αντίστοιχο διάστημα του 2009 ο τζίρος στο λιανεμπόριο είχε διαμορφωθεί σε 8,05 δισ., κατά 25% υψηλότερα σε σύγκριση με τώρα.

Το 2015 ανακόπηκε η ανοδική τάση που είχε εμφανιστεί το καλοκαίρι του 2014, όταν για πρώτη φορά από το 2009 είχε καταγραφεί αύξηση του τζίρου του λιανεμπορίου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. H μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση καταγράφηκε το 2013, όταν ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων υποχώρησε κατά 12% σε σύγκριση με το 2012 και διαμορφώθηκε σε 5,84 δισ. ευρώ από 6,64 δισ. ευρώ.

«Το κλίμα στον εμπορικό κόσμο είναι ανάμεικτο, με ελπίδες για αύξηση του τζίρου αλλά και με έντονο προβληματισμό, καθώς οι θερινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται σε περιβάλλον αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων όλων των καταναλωτών, με αποτέλεσμα οι αγορές να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Οι έμποροι, σε μεγάλο βαθμό, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην τουριστική κίνηση και την “εισαγόμενη κατανάλωση”, που αυτή την περίοδο εντείνεται. Βασική προϋπόθεση, βεβαίως, είναι η ένταση του τουρισμού να αποτυπωθεί με θετικά αποτελέσματα τουριστικών εσόδων στο σύνολο του ελληνικού εμπορίου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης κάλεσε, από την πλευρά του, το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου, εμπιστευόμενο τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι αυτή την Κυριακή, 15 Ιουλίου, τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Ανεξαρτήτως των εκπτώσεων, βεβαίως, τα εμπορικά καταστήματα εντός του Δήμου Αθηναίων, στο εμπορικό πάρκο του Αεροδρομίου Σπάτων, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και των νοτίων προαστίων, καθώς και στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, επιτρέπεται να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Κλειστά υποχρεωτικά θα παραμείνουν μόνο την Κυριακή 12 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία του Καταναλωτή κατά τις Προσφορές, τις Εκπτώσεις και τις Προωθητικές Ενέργειες, κατά τη διενέργεια εκπτώσεων πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση. Στόχος αυτής της ρύθμισης είναι να καθίσταται εμφανές στον καταναλωτή το οικονομικό όφελος από την έκπτωση. Η αναγραφή και εμπορική ανακοίνωση του ποσοστού έκπτωσης είναι προαιρετική, εκτός αν παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερο από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική ανακοίνωση το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης. Αν εφαρμόζονται διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού, για παράδειγμα από 20% έως 50%. Εάν οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη, πρέπει να γίνεται αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή συνιστά επίσης στους καταναλωτές να διενεργούν έρευνα αγοράς. Σε περίπτωση που θέλουν να υποβάλουν κάποια καταγγελία, μπορούν να επισκέπτονται τη σχετική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας http://www.1520.gov.gr/ypovoli-kataggelias.