Η ώρα της Εθνικής Σύνταξης - Free Sunday
Η ώρα της Εθνικής Σύνταξης

Η ώρα της Εθνικής Σύνταξης

Το αντίστοιχο ποσό για τα 15 έτη ασφάλισης θα είναι 345 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών έχουν ήδη συμφωνήσει με αυτή την πρόταση του υπουργείου Εργασίας. Η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για όσους έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης, θα υπάρχει μια μείωση κατά 2% ανά έτος, μεταξύ του 19ου και 15ου έτους ασφάλισης.

Ωστόσο, τα «αγκάθια» στο ασφαλιστικό κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, την κατάργηση των συντάξεων χηρείας για όσους δικαιούχους είναι σε ηλικίες μικρότερες των 57 ετών ζητούν οι εκπρόσωποι των πιστωτών από το υπουργείο εργασίας.

Το κουαρτέτο των πιστωτών εκτιμά ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συντάξεις χηρείας όταν δίνονται σε δικαιούχους κάτω των 57 ετών, αποτελούν «αντικίνητρο» για εργασία, ενώ κατά την εκτίμηση τους υπάρχουν «γενναιόδωρες» συντάξεις χηρείας ειδικά στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία».

Συγκεκριμένα οι θεσμοί προτείνουν η σύνταξη χηρείας να χορηγείται μόνο για τρία χρόνια σε όσους δικαιούχους δεν έχουν τέκνα, ή να χορηγείται υπό προϋποθέσεις μόνο για όσο διάστημα υπάρχουν ανήλικα τέκνα ή εφόσον σπουδάζουν μέχρι την ηλικία των 24 ετών και να κόβεται αμέσως μετα την ενηλικίωση των τέκνων.

Σήμερα οι συντάξεις  χηρείας ανέρχονται σε 402.000 και έχουν μηνιαίο κόστος 279,5 εκατ. ευρώ. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι το μέτρο να εφαρμοστεί μόνο σε όσους καταστούν δικαιούχοι μετα την ψήφιση του σχετικού νόμου.